Verden

Sjeldent toppmøte mellom to religiøse ledere

  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Foto: Vatican Media / AP / NTB

Pave Frans (84) dro lørdag på besøk til ayatollah Ali al-Sistani (90) i Najaf i Irak. Sistani er sjiamuslimenes øverste leder i Irak. Han viser seg sjelden offentlig og tar ikke ofte imot gjester. Men han gjorde et unntak da den katolske kirkes leder kom til Irak.

Paven, som er vaksinert, er på sitt første besøk utenlands etter at pandemien startet. Dette er dessuten første gang en pave har besøkt Irak. Møttet mellom de to aldrende lederne blir sett på som et symbolsk viktig øyeblikk på pavens reise.

Formålet er både å bedre forholdet mellom kristne og muslimer og å se til den kristne minoriteten i landet, som blir stadig mindre. Før USAs invasjon i 2003 var det rundt 1,5 millioner kristne i landet. I dag er det færre enn 400.000.

Ifølge BBC diskuterte paven sikkerheten til de kristne med sjiaenes åndelige leder da han ble tatt imot i Sistanis bolig i Najaf utenfor Bagdad.

Pressen fikk ikke være med inn. Men ifølge uttalelser skal ayatollahen ha sagt at kristne har rett til å leve i samme fred og sikkerhet som andre irakere. Paven skal ha takket ayatollahen for å ha brukt sin stemme for å «beskytte de svakeste og mest forfulgte» gjennom noen av de voldeligste periodene i Iraks historie, skriver BBC.

Les også

  1. Paven møtte sjiamuslimenes leder i Irak

Les mer om

  1. Oppsummert-type