Harry og Meghan: – Vår plan var å gjøre dette for alltid

– Vi gjorde alt vi kunne for å få det til å fungere, sier paret i historisk intervju.

Meghan Markle og prins Harry avslører i et intervju med Oprah Winfrey at de venter en datter.

Natt til mandag gikk det mye omtalte intervjuet med Sussex-paret på luften. I det to timer lange intervjuet med Oprah Winfrey gikk de i dybden på hvorfor de forlot den britiske kongefamilien, og kom med en rekke påstander om hva som har skjedd bak kulissene.

I tillegg kom det en rekke detaljer om parets private liv.

Giftet seg tre dager før bryllupet

Meghan Markle forteller at hun og prins Harry giftet seg formelt før det kongelige bryllupet den 19. mai 2018. Ekteskapet mellom de to ble inngått noen dager før den offisielle seremonien.

– Ingen vet dette. Vi ringte erkebiskopen og sa at dette oppstyret er for verden, men vi vil ha vårt ekteskap mellom oss, forklarte Meghan.

Prins Harry og Meghan på bryllupsdagen i 2018.

Hun sier videre at hun «ikke full ut forsto hva jobben var» da hun giftet seg med prins Harry.

– Det fantes ingen måte å forberede seg på hvordan hverdagen skulle bli, sier Megan til Winfrey.

Benekter påstander

Prins Harry sier han følte seg fanget i den britiske kongefamilien og at Meghan Markle frigjorde ham.

På spørsmål om prinsen ville ha sagt fra seg sine kongelige plikter om det ikke hadde vært for Meghan, svarte han:

– Jeg ville ikke ha vært i stand til det, fordi jeg følte meg fanget helt frem til jeg møtte Meg.

Paret flyttet til USA tidlig i 2020, trakk seg fra kongehuset og sluttet å bruke sine kongelige titler, samtidig som de fortsatt ville være en del av kongefamilien.

Les også

Harry og Meghan ute av rollen som britiske kongelige for godt

I slutten av februar i år kom meldingen om at paret ikke vil vende tilbake som arbeidende medlemmer av det britiske kongehuset.

Meghan sier påstandene om at det var hun som forårsaket bruddet med kongefamilien ikke henger på greip.

– Jeg forlot min karriere, mitt liv. Jeg forlot alt jeg kjente fordi jeg elsker ham. Vår plan var å gjøre dette for alltid.

Harry legger til at «vi gjorde alt vi kunne for å få det til å fungere» og at de aldri hadde flyttet dersom kongehuset hadde støttet dem.

Medlemmer av den britiske kongefamilien fotografert i mars 2020. Fra venstre: Dronning Elizabeth, prins Charles, Camilla, hertuginne av Cornwall, prins William og Catherine, hertuginne av Cambridge.

«Bekymret» over hudfargen til sønnen

Kongefamilien uttrykte bekymring for hvilken hudfarge sønnen Archie ville ha, sa Meghan.

Det skal ha skjedd gjennom «rekke samtaler». Et familiemedlem stilte spørsmål ved hvor mørk hudfargen til sønnen ville bli «og hva det ville bety og se ut som».

Harry bekreftet at disse samtalene fant sted med familien, men la til at han aldri vil gå i dybden på nøyaktig hva som skal ha blitt sagt.

Oprah sier prins Harry fortalte henne at verken dronning Elizabeth eller prins Philip var en del av samtaler der hudfargen til Harrys sønn ble omtalt.

– Han sier ikke hvem som var med i samtaler om dette, men han vil forsikre seg om at jeg visste – og kunne dele videre, om mulig – at hans bestemor og bestefar ikke var med i de samtalene, sier Winfrey.

Lever på Dianas arv

Paret høstet kritikk i fjor for å inngå samarbeidsavtaler med Netflix og Spotify. Strømmetjenesten skal betale dem for å lage dokumentarer, filmer og barneserier, ifølge New York Times.

Samarbeidet med selskapene lå aldri i kortene, forklarer Harry. Årsaken til at de takket ja var at kongefamilien la lokk på den økonomiske støtten han tidligere har fått.

Alt han har av penger nå kommer fra arven Diana etterlot, innrømmet han. Det er ukjent nøyaktig hvor store summer det er snakk om.

Harrys mor, prinsesse Diana, ble et ikon på 90-tallet. Her besøker hun flykninger i Tuzla i Bosna-Herzegovina i 1997, kort tid før hun døde i en trafikkulykke i Paris.

Harry kom med en rekke sammenligninger av måten Meghan og moren ble behandlet på.

Prinsen understrekte at han er skuffet over at familien ikke ga Meghan mer støtte. Særlig i etterkant av en rekke krasse saker fra britiske tabloide medier.

Les også

Meghan Markle anklager det britiske kongehuset for å spre løgner

Kongefamilien har en «usynlig kontrakt» med de britiske tabloidene, påstå han. Den skal gå ut på at om kongefamilien gir reportere tilgang, får de bedre omtaler, skriver BBC.

– Det er et nivå av kontroll gjennom frykt som har eksistert i generasjoner, sa Harry.

– Jeg er veldig klar over hvor min familie står, og hvor redde de er for at tabloidene skal gå etter dem.

Føler seg sviktet av faren

Kjendisprogramlederen Oprah Winfrey ville vite hvordan forholdet til faren, prins Charles, hadde vært siden paret flyttet til USA.

72 år gamle prins Charles er prins Harrys far. Sistnevnte sier at han føler seg sviktet av faren.

– Du vet, det er mye å jobbe seg gjennom. Jeg føler meg sviktet fordi han har vært gjennom noe lignende. Han vet hva smerte er, sa en preget prins Harry.

Han la til at faren, som er tronarving, og storebroren William begge er fanget av monarkiets konvensjoner, men at han alltid kom til å være glad i sin far.

– Min far og min bror er begge fanget. De kan ikke bare reise bort, og det har jeg stor medfølelse for, sa Harry.

Tidligere i det to timer lange intervjuet sa prins Harry at faren på et tidspunkt sluttet å svare på oppringinger fra ham.

Venter en datter

Ekteparet opplyste at de nå venter sitt andre barn.

Nyheten var et positivt glimt i et intervju som ellers var preget av konflikten mellom hertugen og hertuginnen av Sussex og den britiske kongefamilien.

– Å ha en gutt og deretter få en jente, hva mer kan du be om? Nå har vi vår egen familie. Det er oss fire og våre to hunder, sa prins Harry.

– Termin er i sommer, la Meghan til.

Sussex-paret med sønnen Archie i 2019.

Parets første barn, Archie, blir to år i mai. I midten av februar fortalte prins Harry og hertuginne Meghan at de skulle bli foreldre på nytt. Navnet holdes fremdeles hemmelig.

Harry tok del i det to timer lange intervjuet etter at Meghan og Winfrey hadde snakket sammen alene i første del.

I november fortalte den 37 år gamle hertuginnen at hun mistet et ufødt barn i juli i fjor.

– Jeg skjønte, mens jeg holdt min førstefødte, at jeg mistet mitt andre barn, skrev hun i et innlegg i New York Times.