Verden

Tysk avis: Politiet frykter at gjerningsmannen fortsatt er bevæpnet og på frifot

Redningsarbeidere og politietterforskere arbeider på åstedet natt til tirsdag.

Politiet vet fortsatt ikke hvem som sto bak angrepet på julemarkedet i hjertet av Berlin mandag kveld.

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

I ettermiddag sa politiet på en pressekonferanse at 23-åringen som ble pågrepet i går kveld, neppe er gjerningsmannen.

Tysklands riksadvokat, som nå leder etterforskningen, utelukker ikke at det kan være flere gjerningsmenn. Og han åpner også for at den pakistanske statsborgeren som ble pågrepet mandag kveld, ikke har noe med terrorangrepet mot julemarkedet å gjøre.

–Vi må gjøre oss fortrolige med at han ikke har noe med saken å gjøre, sa riksadvokat Peter Frank. Han gjorde det klart at en omfattende etterforskning fortsatt pågår.

Kan være på frifot

I går kveld kom det frem at en 23 år gammel pakistansk asylsøker var pågrepet. Et øyenvitne skulle ha pekt ham ut etter angrepet og fulgt etter han til stedet han ble pågrepet. Mannen selv benekter en hver befatning med ugjerningen. Og tirsdag formiddag sådde politiet selv tvil om at han kan være innblandet.

Politiet frykter at gjerningsmannen fortsatt er på frifot, og ber derfor tyskerne om å være på vakt.

Berlinerne spør seg hvorfor de er blitt angrepet.

Eksperter fra politiet holde på med kriminaltekniske undersøkelser, grundige undersøkelser av vogntoget, vitneforklaringer blir gjennomgått, og politiet innhenter og undersøker videopptak av videokameraer fra området rundt julemarkedet og Budapesterstrasse, veien som vogntoget kom kjørende på. Obduksjonen av den drepte polske mannen som ble funnet i førerhuset pågår fortsatt. Holger Münch, sjef for Bundeskriminalamt, den tyske kriminalpolitisentralen i Wiesbaden sa følgende i ettermiddag:

− Det som har skjedd i Berlin har bekreftet den alvorlige sikkerhetsrisiko vi står overfor. Sikkerhetstiltakene vil bli styrket og være annerledes i dagene som kommer, sa Münch, som ikke ga noen nye opplysninger om etterforskningen.

Et vitne skal ha løpt etter en mann som stakk av

Like før kl. 22 mandag kveld bekreftet tysk politi at en person var pågrepet i parken Tiergarten, i Berlin. Pågripelsen skjedde ved det kjente minnesmerket Siegessäule, ca. to kilometer unna julemarkedet.

Et øyenvitne skal ha fulgt etter ham da han hoppet ut av førerhuset og løp vekk. Ifølge BBC skal vitnet ha løpt etter mannen i mer enn to kilometer.

Over mobiltelefon skal vitnet ha informert politiet, som kunne pågripe ham ved Siegessäule i den store parken Tiergarten.

Den pågrepne var i avhør i hele natt.

  • Følg den løpende utviklingen i vår direkteblogg om angrepet på julemarkedet i Berlin.
Vogntoget kjørte inn i det populære julemarkedet ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Charlottenburg vest i Berlin, rett den zoologiske hagen og den populære handlegaten Kurfürstendamm.

Kjørte inn i folkemengden med vilje

«Våre etterforskere går ut fra at lastebilen ble styrt inn i folkemengden på julemarkedet med forsett», skriver Berlin-politiet på Twitter like før kl. 6 tirsdag morgen.

Kort tid senere omtaler politiet hendelsen som «sannsynlig terrorangrep».

Den andre mannen som satt i lastebilen, ble funnet død på stedet. Vedkommende er polsk statsborger, bekrefter politiet. Mannen var skutt, opplyste Brandenburgs innenriksminister Karl-Heinz Schröter på en pressekonferanse i formiddag. Brandenburg er delstaten som omgir Berlin.

Vogntoget var på vei fra Italia med stålbjelker da eieren i Stettin mistet kontakt med sjåføren ved 16-tiden. Vogntogets eier, speditøren Ariel Zurawski sier til nyhetskanalen N24 at sjåføren, som er hans fetter, skulle losse 25 tonn stål på en byggeplass, da han mistet kontakten med ham.

En skadet mann blir hjulpet inn i en ambulanse etter at et vogntog braste inn i folkemengden på Breitscheidplatz
Vogntoget var på vei fra Italia til Berlin med stålbjelker da eieren mistet kontakt med sjåføren ved 16-tiden
Tysklands forbundskansler Angela Merkel kalte angrepet en "grusom og ubegripelig handling".

Tysklands forbundskansler Angela Merkel kommenterte hendelsene på julemarkedet i Berlin under en tale i den tyske hovedstaden like over klokken 11.

– En grusom og ubegripelig handling. Den vil bli straffet så hardt som våre lover tillater, sa Merkel.

Hun vil torsdag ettermiddag besøke julemarkedet på Breitscheidsplatz ved Kaiser Wilhelm Gedächniskirche.

– Hvis gjerningsmannen har kommet til Tyskland som flyktning, vil det være svært tungt å akseptere, og det vil være motbydelig overfor de mange hjelperne som har engasjert seg for å hjelpe flyktninger, sa Merkel i erklæringen hun leste opp på en pressekonferanse i formiddag.

USA fordømmer «angrep»

Det hvite hus fordømmer det «som ser ut til å ha vært et terrorangrep» mot et julemarked i Berlin, skriver NTB.

– Vi har vært i kontakt med tyske tjenestemenn, og vi står klar til å bistå når de kommer seg etter og etterforsker denne forferdelige hendelsen, sier Ned Price, som er talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Price sier USA vil stå sammen med Tyskland i kampen mot alle som «angriper vårt levesett og truer våre samfunn».

USAs påtroppende president Donald Trump går enda lengre og skriver i en uttalelse at IS «og andre islamistiske terrorgrupper fortsetter å slakte kristne» som del av «sin globale jihad».