Verden

De elleve sjefene trodde Putin bare var på besøk. Så sparket ham dem direkte på TV

Makteliten i Det russiske vitenskapsakademi fikk seg et sjokk da de møtte Putin i Kreml i forrige uke.

President Vladimir Putin under et regjeringsmøte i Kreml onsdag 23. november. Hovedtemaet i Kreml nå er hvilken strategi Russland skal velge for å komme ut av den økonomiske krisen. Kritikerne mener Kreml så langt ikke har har noen strategi. Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

De 14 nyvalgte medlemmene i akademiet – 11 av dem byråkratitopper uten vitenskapserfaring – trodde Putin var på høflighetsvisitt. Men da møtet nærmet seg slutten, tok Putin plutselig ordet:

– Hvorfor gjør dere dette? Er dere virkelige så store vitenskapsmenn, spurte Putin og stirret rett i øynene på de lamslåtte vitenskapsbyråkratene.

– Så det andre spørsmålet: Hva synes dere jeg bør gjøre med dette?

Foran TV-kameraene mistet vitenskapsbyråkratene munn og mæle da det gikk opp for dem hva som skjedde: De fikk sparken på direkten fra sine toppjobber ved presidentkontoret, innenriksdepartementet, forsvarsdepartementet, utdanningsdepartementet og FSB.

– Jeg skal sørge for at dere kan konsentrere dere om vitenskapen, sa Putin.

Dermed signaliserte han at Kreml ikke aksepterte at toppbyråkrater skaffet seg ekstrajobber for å berike seg selv.

– Noe slikt har vi aldri sett. Putin har aldri før sparket så mange toppsjefer på denne måten, konkluderte en av Russlands dyktigste journalister Andrej Kolesnikov i avisen Kommersant.

Fredag 25. november ledet Putin det siste av en lang rekke krisemøte i Kreml om hvordan Russland skal komme ut av den økonomiske krisen - denne gang for Presidentrådet for strategisk utvikling og prioriterte prosjekter. POOL / REUTERS

Putin ut av tenkeboksen

Stagnasjonen innen innovasjon, forskning og nyskapning er et av de viktigste spørsmålene i Russland nå, skal vi tro president Vladimir Putin.

– Taper Russland her, vil vi falle farlig langt etter i morgen. Det kan vi ikke tillate at skjer, sa Putin da han sparket byråkratene

Dette var et av spørsmålene presidenten tok opp da han torsdag holdt sin årlige tale – Russlands svar på «State of the Union» i USA.

Det er mange år siden det har vært knyttet så stor spenning til hvilke overraskelser Putin vil ha på lur denne gang.

Årsaken er at Putin ennå ikke har sagt om han tar gjenvalg.

Han har heller ikke lagt frem en plan for hvordan han vil få Russland ut av den økonomiske krisen.

Putin snakker med "Den all-russiske Folkefronten" i Moskva 22. november. Folkefronten brukes av Kreml for å mobilisere støtte for Putin - og samtidig vise at Putin lytter til "folket". SPUTNIK / REUTERS

Rykteflom i Kreml om Putin

Før torsdagens tale har ryktene gått i Moskva om at det ikke er sikkert at Putin tar gjenvalg og at presidentvalget i 2018 kan bli fremskyndet.

– Dette er det mest diskuterte spørsmålet i maktens korridorer nå, sa professor Valerij Solovei, som leder Det statlige instituttet for internasjonale relasjoner i Moskva (MGIMO) i et avisintervju i Moskovskij Komsomolets.

Han antydet at Putins helse er sviktende, og at Putin selv tror en tilnærming til Vesten vil være vanskelig så lenge han selv styrer.

– Denne talen blir annerledes, hintet Putins pressetalsmann Dmitri Pskov.

President Vladimir Putin med FIFA-president Gianni Infantino fredag ettermiddag i Kreml. Samtidig som Russland står midt en en dyp økonomisk krise med kraftige offentlige kutt, har Kreml brukt enorme beløp på å forberede VM i fotball. MAXIM SHIPENKOV / TT / NTB Scanpix

Valerij Solovei var den første til å forutse flere andre dramatiske og viktige endringer i maktstrukturen i Kreml.

Intervjuet ble fjernet fra nettsidene etter kort tid – uten noen begrunnelse.

For et flertall av russere vil et Russland uten en sterk Putin på toppen være et urovekkende perspektiv.

Den interne kampen om hvem som skal overta presidentstolen etter Putin allerede er i gang – og tre kandidater skiller seg så langt klart ut.

Møte i det russiske geografiske samfunn 24. oktober med forsvarsminister Sergei Shoigu og Putin. På dette møtet spøkte Putin med at "Russland har ingen grenser". Mikhail Klimentyev / TT / NTB Scanpix

Bunnen er nådd

Både Verdensbanken, IMF og andre uavhengige analyser viser at den økonomiske krisen i Russland har nådd bunnen.

Kombinasjonen av store offentlige kutt, prishopp, kraftig reduksjon i levestandarden og beintøff finanspolitikk har gjort at Russland har klart krisen mye bedre enn mange spådde.

Problemet er at pilene peker svært sakte oppover.

Resultatet er at russere flest må regne med dagens forverrede levekår i flere år, noe som øker faren for sosial uro og ustabilitet.

Er Putin klar for å være president til han er 74 år? Det er et av spørsmålene russere stiller seg foran torsdagens "State of the Union"-tale, hvor Putin skal peke ut kursen for Russland neste år. SPUTNIK / REUTERS

Mer populær enn noensinne

Siste måling fra det uavhengige Levada-senteret viser at 86 prosent av russerne mener Putin gjør en god jobb som president.

Før annekteringen av Krim og krigen i Ukraina svarte 63 prosent det samme.

På andre plass kom Dmitrij Medvedev. Nå mener 52 prosent av russerne at han gjør en god jobb, fire prosentpoeng mer inn i oktober.

Denne plakaten kom på i byen Danilovgrad i Montenegro i november. - La oss gjøre Verden stor igjen - sammen, sier plakaten, som viser at valget av Trump har fått mange til å håpe på mindre spenninger mellom Russland og USA. STEVO VASILJEVIC / REUTERS

Droppet Castro-begravelse

Putin droppet denne uken å besøke Cuba med den begrunnelse at han skulle forberede seg til torsdagens tale.

Statsminister Dmitrij Medvedev avlyste også en tale på toppmøtet til partiet Forente Russland, selv om han er partileder.

Medvedev, som mange har trodd vil overta etter Putin, ble kraftig svekket da FSB for to uker siden arresterte hans økonomiminister for korrupsjon.

– Hva i helvete er det som skjer, ropte statsråden, da FSB-agentene dro han av gårde.

Det er første gang en så høyt plassert minister blir arrestert, noe som tolkes som om maktkampen i Kreml tilspisser seg kraftig.

Putin med den arresterte økonomiminister Aleksej Uljukajev. Han ble arrestert av sikkerhetstjenesten FSB da han besøkte oljegiganten Rosneft - siktet for å ha tatt i mot to millioner dollar i bestikkelse fra Rosneft. Rosneft er Statoils viktigste samarbeidsparter i Russland. Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix

Maktapparatet trenger Putin

De fleste kommentatorer i Moskva tar det for gitt at Putin tar gjenvalg, og tolker sykdomsryktene som en del av Kremls spill.

Slike rykter er meget vanlig i autoritære politiske systemer som det russiske, hvor all makt bygges opp rundt en enkeltperson.

– Å skifte ut Putin med en annen figur – selv noen ekstremt tett på Putin – vil bety turbulens, sa redaktøren i radiostasjonen Ekko Moskva Aleksei Venediktov til Rferl.

– For menneskene rundt tronen er dette noe de absolutt ikke trenger.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Russland
 2. Vladimir Putin
 3. Moskva
 4. Forskning og vitenskap
 5. Innovasjon
 6. Ukraina
 7. FSB

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Putin har mistet kontroll med russernes medievaner. Nå prøver Moskva og Beijing å bygge den virkelige store nye muren på internett.

 2. VERDEN

  Forskerne bløffet russere i et eksperiment. Resultatet avslører mye om Putin og russerne.

 3. VERDEN

  Presset mot Putin ble for stort. Nå gir han etter for rasende russere.

 4. VERDEN

  Putin dro på festen i Kreml i ny bil. Den har kostet to milliarder kroner å utvikle.

 5. VERDEN

  Nå kan ingen lenger føle seg trygge i Kreml. Hodene ruller i Putins innerste sirkel.

 6. VERDEN

  Kreml-kilder sier de jakter på kvinnelig motkandidat til Putin. Spillet om presidentvalget i Russland er i gang.