Verden

Kongefamilien tok en kjempesjanse som ble katastrofal for Norge. Nå setter alle sin lit til prinsen.

Saudi-Arabias gambling med oljeprisen fikk enorme konsekvenser for norsk økonomi. Nå ligger mye av makten i hendene på en ambisiøs prins.

Prins Mohammed bin Salman og hans delegasjon ankommer G20-møtet i Kina i september.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Få personer vil bety mer for norsk økonomi i 2017 enn mannen som bare er kjent som MbS.

Prins Mohammed bin Salman av Saudi-Arabia reddet oljeprisen på tampen av fjoråret. Han blir en nøkkelperson for norsk økonomi fremover, når oljeorganisasjonen OPEC skal gjennomføre sine produksjonskutt.

– Historisk sett har mange skulket unna. Nå får de en stor utfordring med å nå målene de har satt, sier oljeanalytiker i Nordea Thina Saltvedt.

Den norske oljenedturen ble dyp, spesielt for Vestlandet. Oljeplattformen Deepsea Atlantic lå lenge i opplag mellom sjøhus og brygger for fritidsbåter på Hanøytangen utenfor Bergen.

Prinsen tok grep om oljeprisen

Da oljeprisen endelig føk i været helt i slutten av november, var det MbS som trakk i trådene i kulissene. Prinsen var ikke engang til stede på Opec-møtet i Wien, der medlemslandene diskuterte om de skulle redusere produksjonen for å få prisen opp. Tidligere i år, i april, torpederte MbS et Opec-møte som alle trodde skulle ende med en avtale.

Denne gangen var det også MbS som hadde siste ordet, ifølge Financial Times og andre medier. Saudi Arabias delegasjon hadde løpende kontakt med visekronprinsen via en kryptert meldingsapp under forhandlingene, skriver Financial Times. Prinsen var den som til slutt ga klarsignal for en avtale.

  • Les mer om hvordan SSB nå tror oljenedturen i Norge er på vei mot slutten - for denne gang.
Mohammed bin Salman har hatt møter med verdens mektigste ledere siden han kom til makten. Her med Russlands president Vladimir Putin.

En av verdens mektigste

Mohammed Bin Salman er formelt sett bare den tredje mektigste personen i monarkiet Saudi-Arabia, etter sin far, kong Salman bin Abdulaziz Al Saud, og sin fetter, kronprins Mohammad bin Nayef.

Det siste året har han imidlertid tatt mer og mer kontroll over Saudi-Arabias viktigste institusjoner.

I 2016 lanserte han nye planer for å sikre at oljenasjonen har flere ben å stå på i fremtiden, gjennom et økonomisk reformprogram kalt Visjon 2030. Det skal redusere befolkningens avhengighet av statlige overføringer, og inkluderer et kjempestort teknologi-fond, i samarbeid med japanske Softbank.

Den unge prinsen har også tatt et strammere grep om oljepolitikken til Saudi-Arabia, sier Saltvedt.

– Det virker klart at prinsen styrer oljepolitikken mer enn det som var tilfellet under den forrige kongen. Han overlot i større grad kontrollen til den tidligere oljeministeren, Ali al-Naimi, sier oljeanalytikeren.

Spillet om oljeprisen

Utenriksminister Børge Brende har besøkt Saudi-Arabia denne uken.

Ali al-Naimi var oljeminister i over 20 år. For to år siden fikk han den forrige kongen til å ta en stor sjanse, som fikk store følger for blant annet Norge:

«I november 2014, med oljeprisen i fritt fall, overtalte han kongefamilien til å ta en kjempesjanse,» skrev FT i en profil av al-Naimi tidligere i høst.

Før dette hadde Saudi-Arabia hatt en styrende hånd på kranen for å holde oljeprisen oppe. Når prisen sank, kuttet de produksjonen. Når prisen steg, økte de den.

– Saudi-Arabia har historisk vært litt som «verdens sentralbank» for olje, forklarer Saltvedt.

Men nå ville al-Naimi skru kranen opp. Ideen var at en lavere pris skulle kvele de nye skiferoljeprodusentene i USA, som hadde høye kostnader og var avhengig av en høy pris for å ikke gå i minus. I starten oppnådde de ønsket effekt: en stadig lavere oljepris. Men etterhvert begynte saudiene å bli bekymret.

– De ble overrasket over at oljeprisen ble liggende lavt så lenge. Amerikanerne klarte å tilpasse seg, sier Saltvedt.

Al-Naimi mener i ettertid at de ikke hadde noe valg. Mer og mer olje fra utenfor OPEC ville ha oversvømt markedet, sier han til FT:

«Det hadde vært idiotisk av Saudi-Arabia å bli enig om kutt i produksjonen da,» sier han.

"MBS" leker ikke butikk. Da han kom til Japan for å forhandle frem en kjempeavtale om IT-investeringer ledet prinsen en flåte på tretten fly og 500 personer. Resultatet ble et gigafond på over 100 milliarder dollar, SoftBank Vision, der saudiene står for nesten halvparten av investeringene. Her med Japans statsminister Shinzo Abe.

Fikk smake egen medisin

Men den lave oljeprisen la ikke bare press på amerikanske skiferoljeselskap. Oljeprodusenter fra Norge til Venezuela opplevde skarp nedgang i økonomien. Saudi-Arabia gikk på en økonomisk smell, og måtte stramme inn livremmen.

Det inkluderte kutt i offentlige lønninger, både til ministre og religiøse ledere. Kongefamiliens sjenerøse støtteordninger har vært en av grunnpilarene i deres grep om makten. En økonomisk krise kan fort virke destabiliserende, og mange tror Mohammed bin Salmans sjanse til å utmanøvrere sin fetter i kampen om tronen vil avhenge av om hans økonomiske satsing på Visjon 2030 blir vellykket.

Må klare å gjennomføre kutt

For å holde oljeprisen oppe må MbS og Saudi-Arabia presse på de andre landene i OPEC om å faktisk overholde kuttene de har lovet å gjennomføre. Det har ikke alltid vært så enkelt, sier Saltvedt.

– Jeg tror ikke alle vil klare å følge opp kuttene. Tradisjonelt har landene i Midtøsten vært flinkest, mens andre Opec-land har sneket seg unna. Kanskje vil de oppnår 60 til 70 prosent av målet, sier Saltvedt.

– Et stødig Saudi-Arabia er helt avgjørende for å hindre turbulens i oljeprisen. Men de har mistet en del av sin makt, og etterhvert som andre energiformer blir billigere, vil de miste grepet ytterligere.

Les også

  1. Norske tankrederne tjener gode penger, tross lav oljepris

  2. Saudi-Arabia ba OPEC om hjelp fordi lave oljepriser kan ta knekken på kongehuset | Ola Storeng

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Thina Saltvedt
  3. Oljepris
  4. Opec