Verden

Iraks luftvåpen teppebombet IS-byen Mosul med løpesedler

Det irakske flyvåpenet har sluppet over en million flyveblader over storbyen Mosul, der ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) styrer.

En pesjmergakriger står vakt på Bashiqa-fjellet og ser ut over IS-territorium utenfor storbyen Mosul. Innfelt er brosjyren som irakske myndigheter slapp over Mosul natt til onsdag. ASMAA WAGUIH, Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Det var natt til onsdag at irakerne gjennomførte sin PR-aksjon overfor befolkningen i Mosul. I løpesedlene bes innbyggerne om å samarbeide med myndighetene mot IS før den irakske regjeringshæren og de kurdiske pesjmerga-styrkene starter angrepet for å befri byen.

Mosul ble erobret av Den islamske staten i juni 2014. Selv om ca. en halv million mennesker rømte, antas det at folketallet fortsatt er et sted rundt én million.

- Mosul er din by, Irak er ditt Irak. Dine væpnede styrker er nær, heter det i løpesedlene som det irakske flyvåpenet slapp over Mosul natt til onsdag.

Lover frigjøring «snart»

Løpesedlene, som ble sluppet fra Hercules-fly, henvender seg til «Mosuls befolkning» og lover at byen «snart» skal bli frigjort. Det angis imidlertid ingen nærmere tidsangivelse. Under en pressebrief i USA i februar begikk en talsmann en tabbe da han sa at offensiven ville komme i april/mai. Forsvarsminister Ash Carter sa imidlertid senere at opplysningene var feilaktige og det ble antydet at en slik tidsplan var noe optimistisk.

— Mosul er din by, Irak er ditt Irak. Dine væpnede styrker er nær, heter det i løpeseddelen.

Angrep neppe nært forestående

Dette stemmer forsåvidt ettersom pesjmergasoldater i januar inntok flere områder rundt byen i påvente av regjeringshærens felttog. Den irakske regjeringshæren kjemper imidlertid lenger sør sammen med shiamilits for å befri byen Tikrit. Onsdag sa landets forsvarsminister at Anbar-provinsen vest for Bagdad må sikres før de går videre med et felttog mot Mosul.

IS truer innbyggere med halshugging

Flyvebladaksjonen fra det irakske militæret følger en lignende operasjon fra amerikanske luftstyrker. De slapp løpesedler for en uke siden. Der oppfordret de folk i Mosul til å forlate byen og til å holde seg unna IS-styrets oppholdssteder. Innbyggere i Mosul fortalte da til nettstedetAranews, som i hovedsak dekker Syria og Kurdistan, at IS-styret truet rømlinger med halshugging.

IS-krigere holder opptog i Mosul etter at de tok byen nord i Irak i fjor sommer. AP

— Nå har vi husarrest. Ingen får forlate byen. IS har gjort oss til menneskelige skjold, sa en innbygger. Advarslene om dødsstraff for å forlate byen ble offentliggjort via høyttalere fra biler, i moskeene og på plakater i gatene.

Ber folk følge med på kollaboratører

Det nye flyvebladet fra den irakske hæren denne uken ber folk følge med på hvem som samarbeider med ekstremistene.

— Overvåk basene dere og registrer deres vantro handlinger. Pek ut de som samarbeider med dem i å ødelegge deres gamle sivilisasjon, heter det.

Da IS erobret byen i fjor, ble det rapportert om at mange sunnimuslimske innbyggereikke tok invasjonen så tungt, ettersom de var svært misfornøyde med den shia-dominerte regjeringen i Bagdad. Senere skal stemningen ha snudd under IS knallharde styre.

Kampen om Tikrit

De irakske styrkene og sjiamuslimske militser på til sammen 20.000 mann har de siste ukene kjempet for å innta Tikrit, en langt mindre by mellom Bagdad og Mosul, i Salah al-Din-provinsen. Der har de tatt tilbake flere byer og landsbyer, men har fremdeles ikke gått inn i sentrum av Tikrit.

Ifølge talsmenn for det irakske forsvarsdepartementet holder de igjen med det siste angrepet til de har en plan som kan sikre at få soldater blir drept. Gravplassarbeidere i området har fortalt internasjonal presse at så mange som 60 krigere på regjeringssiden døde daglig da kampene var på det hardeste.

På løpeseddelen som nå er sluppet over Mosul henvises det til Tikrit-kampene.

— Deres brødre i Salah al-Din ga IS en lærepenge de aldri vil glemme. Det vil dere også, heter det.

En rekke luftangrep mot Mosul

Den internasjonale USA-ledede alliansen som gjennomfører luftangrep mot IS i Irak, har de siste dagene også gjennomført flere vanlige angrep i nærheten av Mosul, ifølge rapporter fra Central Command, som styrer angrepene.

• 15. mars ble det gjennomført to angrep mot IS ved Mosul som ødela en bombefabrikk, to gravemaskiner, tre kjøretøyer og en bulldoser.

• 16. mars angrep de en gang og ødela en oppmarsjeringsplass.

• 17. mars angrep de to ganger og ødela to taktiske enheter, seks gravemaskiner og et kjøretøy.

Centcom oppgir ikke antatte tapstall for det enkelte angrep, men har anslått at de hittil har drept over 8000 IS-krigere i luftangrepene i Irak og Syria.

 1. Les også

  IS sliter med helsestellet i Mosul

 2. Les også

  Dette er verdens mest beryktede terroristledere

 3. Les også

  Dette er terrororganisasjonen IS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gamle fiender har gått sammen i koalisjonen som skal erobre Mosul - nå har de begynt å krangle

 2. VERDEN

  - Må forvente at IS svarer med terror

 3. VERDEN

  Ny offensiv mot IS i Mosul

 4. VERDEN

  Kilde: IS har drept 284 sivile i Mosul

 5. VERDEN

  Amerikansk general: IS-ledere rømmer Mosul, fremmedkrigerne må forsvare IS-byen

 6. VERDEN

  Slik vil IS forsvare Mosul: Oljekanaler i brann, bombebiler og skjulte selvmordsbombere