Verden

FN: Over 17.000 barn rekruttert til krigen i Sør-Sudan

Rundt 17.000 barnesoldater er blitt rekruttert til borgerkrigen i Sør-Sudan siden 2013. 1.300 av dem har blitt rekruttert i år.

Opprørssoldater i Juba i april i år.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det skriver UNICEF i en uttalelse. I løpet av november måned har FN dokumentert minst 50 tilfeller av at barn har blitt kidnappet og rekruttert bare fra Øvrenilen-området. Organisasjonen mistenker at tallet er enda høyere.

Dette til tross for gjentatte lovnader fra både hæren, opprørerne og deres allierte om at rekrutteringen av barn skal slutte.

– Nå som kampene har tiltatt, blir barn igjen rekrutteringsmål, sier UNICEFs direktør for det østre og sørlige Afrika, Leila Gharagozloo-Pakkala.

Les også

Sør-Sudan har fått en siste sjanse

I mellomtiden har nær 2.000 barn blitt frigitt fra militærstyrker og militante opprørsgrupper i løpet av 2015 og i år, oppgir FN.

De har også registrert at barn blir utsatt for andre typer overgrep. Siden 2013 er det dokumentert 2.342 tilfeller av at barn har blitt drept eller lemlestet, 1.130 tilfeller av seksuelle overfall og 303 tilfeller av angrep på eller militært bruk av skoler eller sykehus. En stor andel av landets barn er også feilernærte.

Les også

Sør-Sudan snur - vil ikke kaste ut utlendinger

Krigen, som brøt ut etter en konflikt mellom president Salva Kiir og hans visepresident, har kostet tusenvis av mennesker livet og drevet 3 millioner mennesker på flukt. (©NTB)

Les mer om

  1. Sør-Sudan
  2. FN
  3. Krig
  4. Sudan
  5. Afrika