Norske soldater bidro under angrep mot luksushotell i Kabul

Minst 18 personer ble drept i angrepet på Hotel Intercontinental i Kabul, opplyser det afghanske innenriksdepartementet.

 Det brøt ut brann på Intercontinental-hotellet i Kabul under terroraksjonen. Flere av dem som befant seg i bygget ble sett på balkonger mens de forsøkte å komme seg unna. 153 personer ble reddet ut av hotellet i en redningsaksjon som foregikk i mange timer.

Av de 18 er det fire afghanere og 14 utlendinger, melder departementet.

Reuters melder at angriperne skal ha drept minst 19 personer og skadet 12, hvorav seks av de drepte er bekreftet å være utlendinger.

Men en av de overlevende sier til den afghanske TV-kanalen TOLOnews at dødstallet er betydelig høyere enn det myndighetene oppgir, opp mot 43. Det er ventet at dødstallene kommer til å stige.

Utenriksdepartementet sier til NTB at de ikke er kjent med noe som tilsier at det var flere nordmenn på hotellet.

–Vi jobber nå videre med å få oversikt over situasjonen, og tilbyr samtidig konsulær bistand, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til NTB.

Angrepet mot hotellet startet ved 21-tiden lørdag kveld lokal tid, eller om lag 17.30 norsk tid. Det varte hele 17 timer før afghansk politi til slutt fikk kontroll etter å ha drept alle angriperne.

TV2: Nordmann får medisinsk behandling

TV2 meldte søndag ettermiddag at nordmannen som befant seg på hotellet, får medisinsk behandling. Det skal TV2 ha fått bekreftet fra sentralt hold.

Personens arbeidsgiver sier til VG at de ikke vet om vedkommende er skadet.

– En nordmann er brakt i sikkerhet og vi jobber med å få oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til NTB.

UD har så langt ikke gått ut med opplysninger om alder, kjønn eller hvorvidt den norske personen er skadet.

 FOH bekrefter også at norske soldater var med under aksjonen. Ingen av de norske soldatene ble såret under trefningene.

Norske soldater bidro da angriperne ble nedkjempet

De afghanske styrkene som rykket ut til hotellet i Kabul, tilhører Crisis respond unit og er trent opp av norske soldater, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

– Nå har vi nettopp fått melding om at alt norsk personell er tilbake på campen og er gjort rede for. Ingen norske soldater er skadet, sier Stordal.

Han opplyser at de norske styrkene var involvert helt fra da gjerningspersonene trengte seg inn i hotellet, til aksjonen var over. Oppdraget var hovedsakelig å sikre at det lokale politiet gjorde jobben på en ordentlig måte.

– Jeg kan bekrefte at det har vært et relativt omfattende angrep på hotell Intercontinental. De norske spesialstyrkene som er i Kabul, vi har om lag 50 personer der, har vært i aksjon etter angrepet startet i går kveld, sier Stordal.

Vaktstyrker utenfor Intercontinental Hotel lørdag kveld.

Taliban hevder å stå bak

Fem eller seks gjerningspersoner gikk til angrep mot luksushotellet lørdag kveld. De var bevæpnet med bombevester, skytevåpen og granater og tok seg opp i flere av etasjene i hotellet og skjøt mot gjester.

Afghanske myndigheter slo ikke fast at angrepet var over før samtlige av gjerningspersonene var drept.

I en e-post til AFP søndag hevder Taliban at det var i alt fem medlemmer av deres organisasjon som stormet hotellet natt til lørdag. De hevder «et titalls utenlandske inntrengere og deres nikkedukker» ble drept.

De sier også at de opprinnelig hadde planer om å angripe hotellet allerede torsdag, men at de utsatte angrepet som følge av at et bryllup pågikk.

Hotellet Intercontinental brukes ofte til brylluper, konferanser og politiske møter. Det har også vært utsatt for angrep tidligere. I 2011 ble 21 personer drept, deriblant alle de ni angriperne, i et angrep Taliban også hevdet å stå bak.

Afghanske sikkerhetsstyrker holder vakt nær hotellet som lørdag kveld ble angrepet i Kabul.

– Redd oss!

En hotellgjest fortalte via telefon til AFP at han hadde stengt seg inne på rommet, og at han hørte skyting utenfor.

– Jeg vet ikke om angriperne er inne i eller utenfor hotellet, men jeg kan høre skyting i nærheten av andre etasje. Vi gjemmer oss på rommene, og jeg bønnfaller sikkerhetsstyrkene om å redde oss så fort som mulig før vi blir drept, sa hotellgjesten. Det er ikke kjent hvordan det har gått med mannen.

Intercontinental Hotel har vært utsatt for angrep tidligere. I 2011 ble 21 personer drept av en selvmordsbomber. Taliban var da raskt ute med å ta på seg skylden for angrepet.

Afghanske soldater passer mens svart røyk stiger fra Hotel Intercontinetal i Kabul.