Verden

Merkel og Hollande på kollisjonskurs om migrantavtale med Tyrkia

Frankrikes president nekter å la Tyrkia slippe unna med grove brudd på menneskerettighetene. Det kan velte avtalen om retur av flyktninger og andre migranter.

Mens EU og Tyrkia forsøker å finne en løsning på flyktningekrisen, hoper det seg opp med migranter ved den stengte grensen til Makedonia. Minst 12.000 er strandet i den overfylte leiren ved den grensebyen Idomeni i Hellas. REUTERS/Stoyan Nenov

 • Christina Pletten

President Francois Hollande advarte i helgen om at han kan komme til å stikke kjepper i hjulene for flyktningeavtalen med Tyrkia. Dermed får kansler Angela Merkel nok en hodepine, på en dag der hun kan få en ubehagelig tilbakemelding fra tyske velgere.

Hemmelig avtale

Merkel overrasket sine europeiske kollegaer med en frekk diplomatisk finte forrige uke. Sammen med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu presenterte hun et utkast til en avtale som gikk mye lengre enn det EU-landene i utgangspunktet hadde forhandlet om.

Tyrkia gikk med på at alle flyktninger som forsøker å ta seg over til Hellas, blir sendt tilbake. Til gjengjeld vil Tyrkia ha visumfri reise for sine borgere i hele Schengen (som også inkluderer Norge), økt økonomisk støtte og gjenåpning av forhandlinger om EU-medlemskap. Flyktninger fra Syria skal dessuten bli hentet direkte fra Tyrkia og omplassert i EU-land.

Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande ser ikke ut til å være enige om betingelsene for en migrantavtale med Tyrkia. REUTERS/Philippe Wojazer

Merkel kalte initiativet "et gjennombrudd", og la press på EU om å godkjenne avtalen på det kommende toppmøtet torsdag og fredag.

— Hjørnesteinene i denne strukturen er noe vi støtter og vi vil gjerne forhandle om dette så raskt som mulig, sa Merkel. Nederlands statsminister Mark Rutte var med på forhandlingene, men andre diplomater, EU-topper og statsledere var ikke inkludert i samtalene, og skal ha blitt forbauset over den aggressive taktikken til Merkel, ifølge The Financial Times.

Også den norske regjeringen uttrykker skepsis til visumfritaket:

Les også

75 mill. tyrkere kan få fri innreise til Europa. - Ikke uproblematisk, sier Listhaug

Politisk brennbart

Nå spørs det om Merkel har tråkket EU-lederne for hardt på tærne. I helgen antydet altså Hollande at han har problemer med å godta at Tyrkia skal få visumfritak, samtidig som landet beskyldes for grove brudd på menneskerettighetene.

— Vi kan ikke være ettergivende med hensyn til menneskerettigheter eller kriteriene for å lette på visumreglene, sa Hollande på en pressekonferanse lørdag.

Nicolas Sarkozy kan utfordre President Francois Hollande i presidentvalget som skal holdes i 2017. REUTERS/Ian Langsdon/Pool

Hollande skal snart møte to sterke utfordrere fra den franske høyresiden i neste års presidentvalg. Både den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy, og Front National-leder Marine Le Pen har kalt Tyrkias strategi for utpressing.— Jeg kan ikke se hvordan Frankrike overhodet vil kunne akseptere denne avtalen i år når valget er så nært forestående, sa Marc Pierini, tidligere EU-ambassadør til Tyrkia, til Financial Times.

Hva skal dere gjøre med flyktningene hvi dere ikke får en avtale? Skal dere drepe dem? spurte Tyrkias president Tayyip Erdogan i møte med EU-topper:

Les også

Slik presser Tyrkias president Europa i kne

— Som å være på basar

Det tyrkiske kravet om visumfrihet står sentralt i den foreslåtte avtalen med EU, men kan bli svært for vanskelig for europeerne å svelge. Merkel opplever sterk motstand også på hjemmebane. Hennes samarbeidspartnere i CSU mener avtalen går for langt.

Valget i Tyskland i dag kan gi en pekepinn på hvordan velgerne reagerer på flyktningestrømmen:

Les også

Nå får vi vite om migrantkrisen har skadet Angela Merkel

— Tyrkerne la frem krav og økte prisen for en avtale som om de var på basar, sa partiformann Andreas Scheuer, ifølge Reuters.

Tyrkia mener de må kunne få visumfrihet allerede fra slutten av juni. I utgangspunktet skulle landet oppfylle 72 krav før de kunne få reise fritt i EU. En midlertidig vurdering fra EU-kommisjonen viser at de har oppfylt mindre enn halvparten. Men med den prekære flyktningesituasjonen i Europa er altså Merkel villig til å legge disse kravene til side. Denne uken får vi svar på om hun klarer å overtale sine europeiske partnere.

Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Planen om å returnere flyktninger er ambisiøs og risikabel. Mye kan gå galt.

Les også

Fem hindre som kan velte den massive returplanen

 1. Les også

  Jagland på norgesbesøk: - EU har håndert flyktningkrisen på en begredelig måte

 2. Les også

  FN: EUs flyktningavtale med Tyrkia kan være ulovlig

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. NYHETSANALYSE

  Derfor er Hollande og Merkel uenige om Brexit-tempo

 2. VERDEN

  Hollande skjeller ut franske dommere som feige

 3. VERDEN

  Avtalen med Tyrkia skulle gi Europa kontroll over migrantstrømmen. Nå kan alt rakne.

 4. KOMMENTAR

  Erdogan prøver å presse Europa | Per Kristian Haugen

 5. KOMMENTAR

  Hollande håper på et mirakel | Per Kristian Haugen

 6. MENINGER

  Nå anes konturene av et nytt EU | Nils Morten Udgaard