Verden

- Veldig uvanlig at utlendinger dømmes etter disse sharialovene

Minst åtte andre land praktiserer lignende lovgivning, men sjelden overfor utlendinger, ifølge nederlandsk professor.

Tirsdag ble norske Marte Dalelv dømt til ett års fengsel for utenomekteskapelig sex etter at hun anmeldte en voldtekt. En av Europas fremste eksperter på sharialovgivning mener dette er uvanlig.

 • Andreas Slettholm
  Andreas Slettholm
  Kommentator

Tirsdag ble norske Marte Dalelv

Les også

dømt til ett års fengsel for utenomekteskapelig sex

etter at hun anmeldte en voldtekt. Dubai, som er en del av De forente arabiske emirater, har sharialover som en inkorporert del av sitt lovverk på enkelte områder, blant annet når det gjelder utroskap og promiskuitet.

— Dette er lover som hovedsakelig anvendes mot muslimske borgere i de landene det er snakk om. At utenlandske kvinner blir dømt på dette grunnlaget er veldig uvanlig, og noe jeg svært sjelden hører om, sier Jan Michel Otto.

Han er professor ved nederlandske Leiden universitet, og er blant Europas fremste eksperter på land med sharialovgivning.

Les også

Marte (24) tror ikke hun blir frifunnet

Lignende saker i åtte andre land

Sharia praktiseres i ulike former i ulike land, og kan omhandle alt fra strafferett til familielovgivning.

— Problemet er at mange av landene har kravet om at straffbare handlinger under sharia må kunne bevises gjennom fire mannlige vitners forklaringer, eller ved at gjerningsmannen innrømmer skyld. Ut fra et slikt beviskrav sier det seg selv at det er vanskelig å få dømt noen for voldtekt, sier Otto.

Både i Iran, Pakistan, Saudi-Arabia, Sudan, Somalia, Afghanistan, Bangladesh og Nigeria kjenner professoren til at kvinner som skal ha blitt voldtatt er blitt dømt for voldtekt. Da har det vært snakk om landenes egne statsborgere.

- Men også i land som Indonesia og Malaysia er dette en del av lovgivningen i enkelte områder. Når det gjelder Pakistan, har disse lovene blitt sterkt debattert, og der man faktisk endret lovgivningen, selv om det fortsatt står i grunnloven at Pakistan skal styres etter islamsk lov. Så det viser at endring er mulig, sier Otto.

Dette er imidlertid ikke første gang en vestlig kvinne blir dømt for utenomekteskapelig sex. I 2008 fikk australske Alicia Gali ett års fengsel etter selv å ha rapportert voldtekt. Ifølge Independent ble en britisk kvinne også i fjor bøtelagt for ulovlig alkoholkonsum etter å ha anmeldt en gjengvoldtekt.

- Gode sjanser for redusert straff

Torsdag fortalte Dalelv til Aftenposten at hun ikke har tro på en frifinnelse, men at hun håper på redusert straff i ankesaken.

Det tror Otto det kan være gode sjanser for.

- Det er definitivt en vanlig tendens at lavere rettsinstanser kan gi veldig strenge straffer på slike moralske spørsmål. Jeg vet ikke om dette er tilfellet for denne saken, men ofte er det én dommer som kan ha veldig konservative holdninger som kan utmåle slike straffer, sier Otto.

Imidlertid har høyere rettsinstanser større tilbøyelighet til å ta andre hensyn.

— Det dreier seg om at de kan tolke annerledes, men også at de kan være mer varsomme i forhold til å pådra seg internasjonal kritikk. Dessuten er det som regel flere dommere i høyere rettsinstanser, og disse spørsmålene er gjenstand for kontinuerlig kamp mellom moderate og konservative krefter, som finnes i alle disse landene, sier Otto.

- Er du optimistisk med tanke på utviklingen for eksempel i Midt-Østen rundt disse rettsområdene?

— Ut fra menneskerettighetsperspektiv, er både de strenge straffene for sex og kravet om mannlige vitner ekstremt problematisk. Det finnes progressive krefter som arbeider med disse spørsmålene internt i landene, og også i Den arabiske ligaen. Jeg tror disse initiativene er nødt til å komme innenfra for at de skal lykkes, sier Otto.

Professor Jan Michel Otto mener det er sannsynlig at straffen til norske Marte Dalelv kan bli redusert i ankeintansen. Foto: Leiden universitet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Per Sandberg: - Vi kan ikke legge afghansk lovverk til grunn for å utøve norsk lov

 2. VERDEN
  Publisert:

  Voldtekt i Dubai: Offeret ble pågrepet av politiet

 3. VERDEN
  Publisert:

  Debatt om islamsk lovgivning: Mann tok ut skilsmisse fordi kona gikk foran ham – tross advarsler

 4. VERDEN
  Publisert:

  Strengere voldtektslov etter overgrepene i Köln

 5. DEBATT
  Publisert:

  To spørsmål til Saudi-Arabias ambassadør | Jan Bøhler

 6. VERDEN
  Publisert:

  Polske myndigheter snur om abortforbud