Verden

Tenåring saksøker The Washington Post for ærekrenkelse og krever 2 milliarder kroner i erstatning

Familien til en tenåring som ble kjent etter en video med munnhuggeri, går til søksmål mot The Washington Post for ærekrenkelse. Trump heier på sin unge tilhenger.

Stillbilde fra en av videoene som skapte oppstyr rundt Covington katolske videregående skoles besøk i USAs hovedstad. Foto: Kaya Taitano/Social Media/via REUTERS

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen

Guttens familie hevder i søksmålet at The Washington Post mobbet tenåringen for å ydmyke USAs president Donald Trump, melder avisen.

Onsdag morgen amerikansk tid rykket Trump selv ut på Twitter og heiet på 16-åringen.

– Ta dem, Nick. Falske nyheter, skrev Trump og siterte fra stevningen.

16-åringen Nicholas Sandmann fra Covington katolske videregående skole i Kentucky var forrige måned med på skoleutflukt til hovedstaden Washington.

Sandmann og noen av hans medelever hadde på seg Trumps velkjente Make America Great Again-skyggeluer. Ved Lincoln-monumentet ropte en gruppe afroamerikanske menn som kaller seg svarte hebraiske israelitter, skjellsord mot elevene.

Les også

Trump-tilhengeren ble fremstilt som en mobber i viral video. Nå tar han til motmæle.

– Mediemobb av bøller

Elevene svarte med heiarop fra skolen. Inn i dette rabalderet kom en trommespillende Nathan Phillips, en amerikansk urfolksaktivist, som sier han ville dempe gemyttene.

Videoen av Sandmann og Phillips, som sto ansikt til ansikt, fikk enorm spredning og utløste en debatt om oppførselen til de unge elevene, men diskusjonen endret karakter etter hvert som mer fakta om hendelsen og det som skjedde forut, ble kjent.

– I løpet av tre dager i januar i år fra 19. januar satset avisen på en moderne form for Mccarthyisme ved å konkurrere med blant andre CNN og NBC om å ligge i teten for en mediemobb av bøller som angrep, nedverdiget og truet Nicholas Sandmann, en uskyldig skoleelev, heter det i stevningen.

Mccarthyisme refererer til senator Joseph McCarthys intense forfølgelse av kommunister på 1950-tallet.

– Ville ramme Trump

Advokatene mener avisen ignorerte grunnleggende journalistiske grunnregler fordi den ville fremme «sin velkjente og lett dokumenterbare partiske agenda mot president Donald J. Trump». Ifølge saksøkerne så avisens reportere og redaktører bevisst bort fra videoer og kilder som kunne gi et riktigere bilde av hva som faktisk skjedde.

Det er formelt sett 16-åringens foreldre som står bak søksmålet, som er innlevert en domstol i Covington. Beløpet på 250 millioner dollar – ca. 2 milliarder kroner – er ikke tilfeldig valgt. Det var dette beløpet avisens eier og verdens rikeste mann, Jeff bezos, betalte for å overta The Washington Post i 2013.

En talsperson for avisen, Kristine Coratti Kelly, sier at de nå gjennomgår søksmålet og vil forsvare seg mot anklagene.

Les mer om

 1. Søksmål
 2. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Trump-tilhengeren ble fremstilt som en mobber i viral video. Nå tar han til motmæle.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ung Trump-tilhenger refset amerikanske medier i landsmøtetale

 3. VERDEN
  Publisert:

  Video av unge Trump-tilhengere som omringer urfolksaktivist vekker sterke reaksjoner i USA

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Skal vi alle puste litt ut og tenke oss om en gang til før vi trykker enter i 2019?»

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump vil skrive om historiebøkene på amerikanske skoler

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Trump-selskaper tjener på presidentens reiser