Verden

Drapssiktet i moské-massakrer varetektsfengsles i tre uker

Mannen som er siktet for drap etter terrorangrepet mot moskeer på New Zealand, skal sitte i varetekt fram til 5. april.

Brenton Tarrant ble fremstilt for varetektsfengsling med håndjernene på. Foto: NTB/ scanpix

 • NTB

Sikkerhetsnivået i Christchurch er hevet. Lørdag ble den siktede framstilt for varetekt. Foto: EDGAR SU / REUTERS / NTB scanpix

Sikkerhetsnivået i Christchurch er hevet. Lørdag ble den siktede framstilt for varetekt. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

Lokale beboere legger ned blomster ved Noor-moskeen, ett av de to moskeene som ble angrepet fredag. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

Sikkerhetsoppbudet for anledningen var stort i domstolen i Christchurch. To væpnede vakter geleidet siktede til den stappfulle rettssalen, der blant andre rundt 50 journalister.

– Han er for øyeblikket siktet for kun ett tilfelle av drap, men flere siktelser vil nok komme, sa dommeren etter fengslingsmøtet.

Det bekreftes av New Zealand-politiet, som tvitrer at detaljer rundt de kommende siktelsene vil gjøres kjent så snart som mulig.

49 drept

Terrorangrepet fredag har så langt krevd 49 liv. Over 20 mennesker er alvorlig eller kritisk såret etter at gjerningsmannen gikk inn under fredagsbønnen i to moskeer og skjøt mot alle han så.

Sikkerhetsnivået på New Zealand er hevet, og det er stort politioppbud både i Christchurch og andre steder. Moskeer over hele landet har fått ekstra politibeskyttelse.

Myndighetene på New Zealand har ennå ikke bekreftet navnet til den hovedmistenkte utover at han er fra Australia. Men han omtales i de fleste medier som 28 år gamle Brenton Tarrant.

Verste noensinne

Gjerningsmannen beskrives som en høyreekstremist. Ifølge nyhetsbyrået AFP er angrepet det verste som noen gang er blitt rettet direkte mot muslimer i et vestlig land.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at 28-åringen er den eneste som er siktet i saken, men at politiet jobber med å finne ut om de to andre som er pågrepet, har direkte tilknytning til angrepet eller ikke.

 1. Les også

  New Zealand har fått sitt 22. juli. Landet kan ha noe å lære av de norske erfaringene | Frank Rossavik

 2. Les også

  Eksperter om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

Les mer om

 1. New Zealand

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nye våpenlover i New Zealand kan være klare allerede ti dager etter terrorangrepet

 2. VERDEN

  Drapssiktet i Christchurch-massakren sendte manifest til statsministeren

 3. VERDEN

  Newzealendere leverer inn våpen mot penger

 4. VERDEN

  Terrormistenkt 28-åring for retten igjen på New Zealand

 5. VERDEN

  49 mennesker drept i skyting ved moskeer på New Zealand

 6. VERDEN

  18-åring siktet for å dele video av moskémassakre