Verden

Krisen i Washington kan være over

NEW YORK (Aftenposten): Lederne i Senatet er enige om en løsning på budsjettkrisen. – Landet vårt kom tett på en katastrofe, sier demokratlederen Harry Reid.

– Landet vårt kom tett på en katastrofe. Men til slutt valgte politiske motstandere å legge uenigheten til side for å unngå denne katastrofen, sa Harry Reid, demokratenes leder i Senatet, da han kunngjorde avtalen i Kongressen i dag.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Etter flere dagers intense forhandlinger kunngjorde lederne for de to partiene i Kongressen at de nå var kommet til enighet.

Dermed kan den to uker lange budsjettkrisen i USA være over – inntil videre. Avtalen vil gjøre at flere hundre tusen statsansatte får vende tilbake til arbeidet og vil samtidig forhindre at landet når det såkalte gjeldstaket, noe som kunne betydd at deler av statsgjelden ville blitt misligholdt.

– Landet vårt kom tett på en katastrofe. Men til slutt valgte politiske motstandere å legge uenigheten til side for å unngå denne katastrofen, sa Harry Reid, demokratenes leder i Senatet, da han kunngjorde avtalen i Kongressen i dag.

Kjøper seg tid

Kristoffer Rønneberg, USA-korrespondent.

Han hadde større grunn til å juble enn Mitch McConnell, som leder republikanerne i nasjonalforsamlingens øvre kammer, og som har ledet partiets forhandlinger med Reid og demokratene. Avtalen inkluderer nemlig ikke republikanernes fremste krav – å fjerne finansieringen av store deler av Barack Obamas helsereform. Men demokratene gikk med på å fjerne kravet om en ny skatt som skulle pålegges eksisterende helseforsikringer.

Budsjettkrisen er på ingen måte løst med denne avtalen, men politikerne kjøper seg nå tid til å forhandle videre. Med den nye avtalen vil staten motta driftsmidler frem til 15. januar, samtidig som staten gis tillatelse til å ta opp nye lån frem til 7. februar.

Les også

Enighet i Senatet om budsjettforslag

Klarer ikke politikerne å bli enige om en langtidsplan for budsjettet innen den tid, kan det oppstå en ny krise.

– En vits

Forslaget må vedtas av Senatet og Representantenes hus før det sendes til president Obama for signering. Disse avstemmingene er forventet i løpet av onsdagen, og politikerne håper at de dermed vil klare å komme i mål før torsdag.

Det er nemlig da fristen går ut for å heve gjeldstaket slik at staten får ta opp nye lån for å finansiere forbruk Kongressen allerede har vedtatt.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham innrømmet onsdag langt på vei at budsjettkrisen har vært en svært dårlig sak for partiet.

– Denne avtalen er en vits sammenlignet med hva vi kunne fått dersom vi hadde hatt en mer fornuftig tilnærming. For partiet er dette et øyeblikk der vi må evaluere oss selv og se hvordan vi kom hit. Hvis vi fortsetter på denne måten vil det være svært skadelig for Det republikanske partiet, sier han til The Washington Post.

Lite fornøyd

I likhet med flere andre moderate republikanere er han kraftig irritert over den konservative Tea Party-fløyen, anført av senator Ted Cruz, som har tatt en svært hard linje overfor demokratene i budsjettprosessen.

Les også

Han ble syndebukk for budsjettkrisen

Cruz er blitt hyllet av Tea Party-aktivister og utskjelt av svært mange andre på grunn av måten han har håndtert budsjettkrisen på. Selv var han lite fornøyd etter at avtalen mellom Reid og McConnell var i boks.– Denne avtalen gjør ingenting for alle de unge menneskene som ikke får seg jobb på grunn av Obamacare. Den gjør ingenting for de enslige forsørgerne som blir tvunget inn i deltidsarbeid på grunn av Obamacare. Den gjør ingenting for de eldre og uføre som mister helseforsikringen sin på grunn av Obamacare, sa han på en pressekonferanse onsdag ettermiddag, og henviste til presidentens helsereform.