Norsk tobarnsmor (28) har flyktet fra IS-området i Syria – vil tilbake til Norge

SYRIA/ISTANBUL (Aftenposten): En 28 år gammel Oslo-kvinne har sammen med de to barna sine kommet seg ut av området IS kontrollerer i Syria. Hun var tidligere gift med fremmedkrigeren Bastian Vasquez.

Tobarnmoren reiste til Syria i 2013.

Den norske kvinnen har hatt tilknytning til Den islamske staten i flere år og har vært gift med Bastian Vasquez, en norsk fremmedkriger som døde i Syria i 2015.

Hun var blant 3000 mennesker som mandag kveld kom seg ut av det bitte lille området ved Baghouz som IS fremdeles kontrollerer i det østlige Syria. Med seg hadde hun de to små barna sine.

28-åringens far bekreftet tirsdag at han hadde snakket med datteren sin på telefon. Hun hadde lånt satellittelefonen til en journalist og ringt hjem.

Kvinner og barn som ble evakuert fra Baghouz den 5. mars.

– Hun har lenge villet komme hjem til Norge

– Hun fortalte meg at hun hadde kommet seg ut. Hun gjentok det flere ganger på den dårlige telefonlinjen, forteller faren til Aftenposten.

– Sa hun noe om hvorvidt hun nå ønsket å komme seg til Norge?

– Ja, det er det hun har forsøkt å få til lenge. For noen år siden var hun i kontakt med en advokat for å få hjelp til å komme hjem, sier faren.

Tusenvis av flyktninger har strømmet ut av området som IS er i ferd med å miste kontrollen over. Mange av dem har hatt tilknytning til IS.
  • Hør podkasten Forklart (16 min) om IS-kvinnene som vil hjem og hva vi kan gjøre:

3500 mennesker kom ut fra det IS-kontrollerte området

Den norske kvinnen kommer seg ut av IS-området idet det er i ferd med å forsvinne. Den USA-støtte militsen Syrias Demokratiske Styrker (SDF) startet i helgen en voldsom offensiv for å ta det siste lille området som fortsatt er kontrollert av IS. Men de tok en pause i krigføringen for å la 3500 mennesker komme seg ut. Blant de sivile befant det seg også cirka 500 menn, som SDF mener er IS-krigere.

En av dem skal være den norsksvenske fremmedkrigeren Michael Skråmo. Han har vært internasjonalt etterlyst av PST for deltagelse i en terrorgruppe.

Aftenposten får opplyst fra en kilde i Syria at det kan være flere andre norske kvinner med IS-bakgrunn som har klart å komme seg ut av Baghouz, men dette er ikke blitt bekreftet.

Mange kolonner med flyktninger har kommet ut fra området der USA-støttede SDF har kjempet mot restene av IS.

– Det er sult

Kvinner som tok seg ut fra området i Syria i januar, sa til Aftenposten at forholdene i Baghouz var forferdelige.

– Det er sult der, fortalte en av kvinnene idet hun ble kjørt ut på et lasteplan som var fullt av kvinner og barn. Mange av barna så svært forkomne ut i det kalde været.

Kampene ved Baghouz skal til dels ha vært intense. En talsmann for SDF har til pressen sagt at de har måttet gå forsiktig frem, fordi de har fryktet bakholdsangrep fra IS-krigere som beveger seg gjennom underjordiske tunneler.

Les også

De evakueres fra IS-kalifatet. Søvnløse, sultne og kalde kommer de til en leir som kollapser.

Les også

Somalisk fembarnsmor dømt til fengsel i to år og ni måneder for IS-medvirkning

Den 28 år gamle kvinnen har en forbindelse med norske Aisha Shezadi, som Aftenposten intervjuet i Syria i fjor. Begge har vært gift med den samme nå avdøde norske IS-krigeren.

Reiste til Syria i 2013

Den 28 år gamle tobarnsmoren som nå har kommet seg levende ut av Baghouz, er oppvokst i Oslo. Hun er norsk statsborger med pakistansk familiebakgrunn og var i gang med høyere utdanning da hun reiste. Hun reiste til Syria i 2013, der hun ble gift med Bastian Vasquez – en norsk fremmedkriger med chilensk familiebakgrunn.

Vasquez var også gift med Aisha Shezadi (27), den andre norske kvinnen som har dukket opp i live i Syria i løpet av det siste året. De tre bodde en periode i samme leilighet i oljebyen Shaddadi i Syria mens den ble kontrollert av IS.

Bastian Vasquez ble omtalt som den mest profilerte fremmedkrigeren i Syria. Han ble etterlyst internasjonalt for terrorvirksomhet.

Ektemannen døde da bombefabrikk eksploderte

Shezadi skilte seg imidlertid fra Vasquez mens de var i Shaddadi. Det skjedde etter at Shezadis første barn døde. Bare noen måneder senere døde Vasquez. Det skjedde da en bombefabrikk gikk i luften, har Aftenposten fått opplyst fra flere kilder i Syria.

– Jeg så liket av ham på bakken utenfor bombefabrikken etter eksplosjonen, sier Ibrahim Mohammed Ali (24), som driver en butikk rett ved huset som eksploderte i april 2015.

– Det var cirka klokken 16 om ettermiddagen en torsdag, under en sandstorm. Først kom det et lite smell, deretter eksploderte hele huset, sier Ali, som bor rett ved.

Vi viser Ali et bilde av Vasquez og han sier han er helt sikker på at det er mannen han så død.

Den norske IS-kvinnen kom seg mandag ut av IS-området ved Baghouz i Syria. Tirsdag fikk hun ringt faren i Norge.
Bastian Vasquez døde da en bombefabrikk i byen Shaddadi eksploderte i april 2015. Bygningen er fremdeles en ruinhaug.

Mannen var etterlyst for terrorvirksomhet

Bastian Vasquez fra Skien ble omtalt som det mest profilerte IS-medlemmet fra Norge. Politiets sikkerhetstjeneste frøs alle bankkontoer som tilhørte Vasquez i november 2014.

PST startet etterforskning da Vasquez publiserte en video fra grenseområdene mellom Irak og Syria i 2014. Han ble etterlyst av Interpol for terrorvirksomhet.

Les også

Sufian ble hjernevasket til å slåss for IS. Nå bruker han deres egne knep mot dem.

Flyktningleiren i Al-Hol har to avdelinger, én for kvinner med IS-tilknytning, og én for flyktninger uten IS-tilknytning.

De to kvinnene kan havne i samme flyktningleir

Den 28 år gamle norske kvinnen og de to barna hennes vil trolig bli sendt nordover til en av flyktningleirene i området som kontrolleres av de syriske kurderne. Flere tusen flyktninger med tilknytning til IS har de siste ukene blitt sendt til en flyktningleir i Al-Hol. Dette er leiren der også norske Aisha Shezadi og hennes sønn befinner seg.

Hvis den 28 år gamle kvinnen også blir sendt dit, vil hun altså få muligheten til å treffe igjen kvinnen som hun i en periode delte ektemann med.

Flere tusen flyktninger har de siste ukene blitt sendt til flyktningsleiren i Al-Hol.

Også denne kvinnen vil til Norge

Den 28 år gamle kvinnen ønsker altså å komme seg til Norge. Det samme har også Aisha Shezadi sagt til Aftenposten, men hun har ikke fått muligheten til å ta seg til Norge ennå.

Den norske regjeringen har sagt at det er uaktuelt nå å hjelpe norske IS-medlemmer som befinner seg i Syria med å komme seg tilbake.

De som klarer å komme seg til Norge, vil ha rett til å komme inn i landet, har blant annet statsminister Erna Solberg sagt. Men de som har vært tilknyttet IS, må regne med å bli straffeforfulgt.

Afshin Ismaeli rapporterer fra Syria, mens Tor Arne Andreassen skriver fra Istanbul.