Verden

Enige om Ukraina-erklæring

Lederne i Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike er enige om en Ukraina-erklæring på fredsmøtet i Minsk.

Ukrainas president Petro Porosjenko (nr 4 f.v.) inspiserte onsdag skadene i Kramatorsk etter et rakettangrep dagen før. Etterpå reiste han til et fredsmøte med blant andre Russlands president Vladimir Putin i Minsk. Foto: Mikhail Palintsjak, AP/NTB Scanpix

  • Ntb
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

SAKEN OPPDATERES.

Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland er enige om enfelles erklæring der de støtter Ukrainas uavhengighet og territorielleintegritet, ifølge en kilde i den ukrainske delegasjonen på fredsmøtet i Minsk i Hviterussland.

Fredsmøtet med lederne for de fire landene startet onsdag ettermiddag. Porosjenko og Putin håndhilste kort da de møtte hverandre.

Ifølge kilden skal den såkalte kontaktgruppen for Ukraina,som inkluderer russiske og ukrainske myndigheter samt Organisasjonen forsikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), forberede et separat dokument hvor deskal forplikte seg til våpenhvileavtalen signert i september i fjor.

Fortsatt kamper

Tirsdag rammet raketter både et militært hovedkvarter og sivile områder i byen Kramatorsk i Ukraina omtrent 50 kilometer fra frontlinjen. Ukrainas president Petro Porosjenko var onsdag i Kramatorsk før han reiste til fredsmøtet i Minsk i Hviterussland.

Ifølge ukrainske myndigheter er dødstallene kommet opp i 16. Flere titalls ble såret.

— Barbarer bruker klaseammunisjon mot sivile

Porosjenko tok med seg håndfaste beviser fra Kramatorsk.

— Dette er bevis på bruken av våpen mot sivile i sentrum av Kramatorsk. Her holder jeg en del av klaseammunisjon Smerch. Den kan rekke 90 kilometer. Det er barbarer som bruker klaseammunisjon mot sivile. Jeg vil vise frem dette beviset i Minsk og til EUs toppmøte, sa Porosjenko.

Smerch er et russisk rakettbatteri. Rakettene kan blant annet frakte prosjektiler med antipersonell klaseammunisjon og har da en rekkevidde på 70 kilometer.

Møte i Minsk

Sammen med Frankrikes president François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin kom Porosjenko onsdag ettermiddag til den hviterussiske hovedstaden Minsk.

— Det er merkbar fremgang i forberedelsene til Minsk-samtalene, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov før avreise.

Han slo fast at man må komme til enighet med opprørerne om kontrollen over grensen mellom Russland og Ukraina. Lavrov beskrev Ukrainas forsøk på å gjenopprette full kontroll over grensen mot Russland som en urealistisk forutsetning for en fredsplan.

Fra Tyskland var holdningen avventende. Minsk-møtet representerer «ikke mer enn et glimt av håp» om å løse konflikten mellom Ukraina og prorussiske separatister, ifølge Merkels talsmann.

De fire lederne møttes alene rundt klokken 17 onsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Senere på kvelden ble møtet utvidet med de fire ledernes delegasjoner.

- Produsert i Russland

Porosjenko la ikke skjul på at han mener russerne står bak opprørerne øst i Ukraina.

— Informasjon på denne ammunisjonen viser at den er produsert i Russland og brukt av Russland, hevdet han.

Ukrainas president Petro Porosjenko inspiserte onsdag skadene i Kramatorsk etter et rakettangrep dagen før. Foto: Mikhail Palintsjak, AP/NTB Scanpix

Krever betingelsesløs våpenhvile

Porosjenko besøkte også sårede pasienter ved et sykehus, blant annet en tre år gammel gutt som hadde overlevd rakettangrepet fordi moren hadde skjermet han med sin kropp. Moren overlevde ikke.

Porosjenko sa at han dro til Minsk for å kreve betingelsesløs og øyeblikkelig våpenhvile.

— Vi forlanger at utenlandske styrker trekker seg ut og at grensen stenges. De har ikke noe her å gjøre. Vi vil finne en innenlandsk løsning, sa han.

Porosjenko ga senere onsdag uttrykk for at det er aktuelt å innføre unntakstilstand i hele landet hvis fredsmøtet ikke fører frem.

Hollande og Merkel sier de vil gjøre alt de kan for å få til enighet om en våpenhvile som kan bidra til en slutt på kampene.

Ukraina og EUs viktigste budskap er at Minsk-møtet må føre til en betingelsesløs våpenhvile, ifølge Porosjenko. Han fremholder også at Ukraina, Tyskland og Frankrike vil snakke med én stemme, og at det kan bli innført krigsrett hvis konflikten trappes opp.

- 70 prosent sjanse for enighet

Til tross for Porosjenkos tilsynelatende uforsonlige uttalelser, ses det ikke helt bort fra at det kan bli en enighet i Minsk.

Det ble onsdag kjent at Putin selv vil delta på fredsmøtet i Hviterusslands hovedstad Minsk. Dette var lenge usikkert. En russisk diplomat sier til nyhetsbyråer at det er 70 prosent sjanse for at møtet vil bli enige om en løsning.

— Presidentene reiser ikke til Minsk uten grunn, sier diplomaten som ønsker å være anonym, ifølge Reuters.

De hardeste kampene hittil

Samtidig som lederne av Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike skal holde fredsmøte i Minsk, har imidlertid prorussiske opprørere satt i gang en offensiv med det som beskrives som Ukraina-krigens hardeste kamper:

• Ifølge myndighetene i Kiev ble 19 soldater drept og 78 såret på en dag med angrep nær en jernbanestasjon i Debaltseve øst i landet, melder Reuters. Opprørene forsøker å omringe regjeringsstyrker i byen, som er et knutepunkt.

• Onsdag morgen traff dessuten en granat en busstasjon i sentrum av den østukrainske byen Donetsk. Minst to personer skal være drept.

• Også et smelteverk i Donetsk ble angrepet av granater mandag morgen. En smelteverksarbeider og to vakter mistet livet, ifølge en ansatt.

Les også

  1. Vanskelig vei tilbake for Ukraina

  2. Erna Solberg avviser våpenhjelp til Ukraina

  3. Viljen til krig skiller USA og Europa