Verden

WHO: Ebola-utbruddet ute av kontroll

Ebola-smitten sprer seg så raskt i Vest-Afrika at det ikke er nok kapasitet til å takle utbruddet, sier Margaret Chan, sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Helsearbeidere i verneutstyr tar hånd som liket av en kvinne som de mistenker døde av ebola-viruset i Monrovia i Liberia. Foto: Abbas Dulleh

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

— Skal vi gå til krig mot Ebola, må vi også ha ressursene til å vinne kampen, uttalte Chan på en pressekonferanse i WHO-hovedkvarteret i Geneve fredag morgen, ifølge Reuters.

Hun understreker at verden er i ferd med å tape mot viruset. Hver dag blir nye pasienter smittet, flere enn helsepersonell klarer å behandle.

Chan takket Cuba som har besluttet å sende 165 helsearbeidere til Vest-Afrika for å bekjempe sykdommen. Minst 160 helsearbeidere i Liberia har fått viruset, halvparten av dem er alt døde, skriver The Economist.

- Unntakstilstand

Det er ikke bare WHO som er bekymret.

— Situasjonen i Liberia nå er fryktelig, det er praktisk talt unntakstilstand. Hele landet er rammet, først og fremst de aller fattigste, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge.

Verdens helseorganisasjon (WHO) la frem nye dødstall for sykdommen tirsdag.

2296 av i alt 4293 smittede har dødd som følge av ebolautbruddet.

Liberia, Sierra Leone, Guinea, Nigeria og Senegal er rammet av utbruddet. I tillegg er et separat ebolautbrudd påvist i Kongo. WHO sliter med å få oversikt over de reelle tallene på hvor mange som er smittet, de vet at tallene er undervurdert.

WHOer særlig bekymret over utviklingen i Liberia og frykter flere tusen nye smittetilfeller i det vestafrikanske landet de neste tre ukene. Utbruddet som startet i desember i fjor, har økt i omfang i flere måneder, men om lag 60 prosent av dødsfallene i Liberia har skjedd de siste tre ukene.

 • Les også: Dette må du vite om ebola-viruset

Høyeste katastrofenivået

Plan Norge jobber i de verst rammede ebola-områdene. Basert på situasjonen valgte Plan International torsdag å skalere opp krisen til rødt beredskapsnivå, det høyeste katastrofenivået. Det er første gang i Plans historie at en krise som ikke er en akutt naturkatastrofe graderes på denne måten.

- Ebola rammer selvfølgelig dem som berøres direkte av sykdommen, men det lammer også blant annet helseinstitusjonene, sier Thommesen.

Sykehusansatte tør ikke gå på jobb fordi de ikke har det riktige isolasjonsutstyret, forteller han.

Tidligere denne uken opplyste det internasjonale fotballforbundet FIFA at en fotballstadion i Liberias hovedstad Monrovia skal omgjøres til å romme to store behandlingssentre for ebolasyke.

Tror ebola overføres gjennom luft

— Mange lider under manglende kunnskap. De tror at sykdommen overføres gjennom luft, men den overføres gjennom hud. Vi får referert historier om torg som blir tømt i panikk fordi man tror sykdommen smittes gjennom luften, forteller Thommessen.

Liberia har et dårlig utbygd veisystem, så det er vanskelig å få hjelpen på plass når sykdommen rammer ulike lokalsamfunn.

— Lokalsamfunnene har ikke god nok tilgang til vann eller sanitærfasiliteter. De vet også lite om hvordan de skal beskytte seg mot sykdommen. Plan bidrar med hjelp til isolasjon og tradisjonelt helsearbeid, med å sikre infrastruktur og sørge for at de har tilgang til vann, strøm og medisiner. Vi jobber også med å spre informasjon om sykdommen. Det handler om muntlig overlevering, radio og skriftlig materiale,sier Thommessen.

- Forstår verden alvoret av krisen?

- Jeg er usikker. Vi advarte mot dette allerede i slutten av mars, WHO reagerte ikke før en måned etterpå. Vi noterer oss at verdenssamfunnet reagerte når man trodde ebola hadde kommet til England. Vi har samlet inn én million kroner, så det er tydelig at det berører folk i Norge, sier han.

Liberias nye krig

Liberias forsvarsminister Brownie Samukai kalte ebola-viruset en trussel mot nasjonens eksistens tidligere denne uken. Landets FN-utsending sammenliknet viruset med borgerkrigene som raste i Liberia mellom 1989 og 2003.

Liberias finansminister Amara Konneh sa det slik:

- Vi kjemper mot en fiende vi ikke kan se.

 1. Les også

  Ebola-vaksine kan snart være klar

 2. Les også

  - Som å stoppe en flodbølge med paraply

 3. Les også

  Stille panikk i Sierra Leone når ebola sprer seg til storbyer

 4. Les også

  WHO-lege smittet av ebola i Sierra Leone

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Helseorganisasjon advarer: Ebola sprer seg i rekordhøyt tempo. Nå nærmer det dødelige viruset seg millionby.

 2. VERDEN

  WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise

 3. VERDEN

  Helsearbeidere fortviler i ebola-herjede DR Kongo: Lege drept på jobb

 4. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 5. VERDEN

  Over 1000 har dødd av ebola i Kongo

 6. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe