Verden

Franske IS-krigere i Afghanistan

Franske og algeriske krigere har sluttet seg til IS nord i Afghanistan, ifølge flere kilder. Noen av dem har tidligere vært i Syria.

Både afghanske og internasjonale kilder melder om fremmedkrigerne som har sluttet seg til ekstremistgruppen som har etablert nye baser nord i Afghanistan. Det er første gang franske IS-krigere er observert i Afghanistan.

– En rekke borgere fra Frankrike og Algerie har kommet til det overveiende IS-kontrollerte distriktet Darzab nord i provinsen Jowzian i november, sier guvernør Baaz Mohammad Dawar. Det er minst to kvinner blant de nyankomne, som reiser sammen med tsjetsjenere, usbekere og en tadsjikisk tolk, forteller Dawar.

Dette skjer samtidig som flere analytikere antyder at utlendinger kan ta seg til landet etter å ha blitt drevet ut av Syria og Irak. Det kommer også på et tidspunkt hvor Frankrike debatterer hvordan landet skal håndtere hundrevis av franske borgere som har kjempet for ekstremistgruppen i Midtøsten. Frankrike har også vært gjenstand for den verste IS-inspirerte volden i Europa.

Tre av algerierne som er sett i Darzab, skal ha vært i Syria og Irak, ifølge guvernøren, som antyder at de kan være et bindeledd mellom IS i Midtøsten og et underbruk i Pakistan og Afghanistan. IS-Khorasan dukket opp i 2015 og tok raskt kontroll over provinsene Nangarhar og Kunar. Siden har gruppen spredd seg nordover og har gjennomført en rekke angrep i Kabul.