Donald Trump: «I dag anerkjenner vi det åpenbare. Jerusalem er Israels hovedstad.»

– Dette er en ny tilnærming til konflikten mellom Israel og palestinerne, sier president Donald Trump i en tale onsdag kveld. Han vil også flytte USAs ambassade fra Tel Aviv.

Donald Trumps tale i Det hvite hus, hvor den amerikanske presidenten anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Trump kunngjorde beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad i Det hvite hus onsdag kveld.

– I dag anerkjenner vi det åpenbare: Jerusalem er Israels hovedstad. Dette er ikke noe mer enn å akseptere virkeligheten. Det er også den rette tingen å gjøre. Det er noe som må gjøres, sa han.

Det er også på høy tid å fatte denne beslutningen, mener presidenten, som i i talen sin rettet indirekte kritikk mot sine forgjengere.

– Tidligere presidenter trodde at det å utsette flyttingen til Jerusalem ville fremme freden mellom Israel og paelstinerne. Men etter to tiår er vi ikke noe nærmere en fred, sa han.

I tillegg, kunngjorde han, skal USA flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. I dag har 86 land ambassaden sin i Tel Aviv. Ingen har den i Jerusalem.

Presidenten valgte likevel å utsette ambassadeflyttingen med et halvt år – slik hans forgjengere også har gjort hver sjette måned i en årrekke. Utsettelsen, som han også signerte på onsdag, var ikke noe han kunngjorde i talen sin.

Palestinere i Jerusalems gamleby så på Trumps tale på TV.

Søreide: - Et brudd med den internasjonale linjen

Flere ganger i talen sin fastholdt Trump at han mener at beslutningen vil gjøre det mer sannsynlig å skape fred i regionen.

Nøyaktig hvordan onsdagens kunngjøring skal bidra til fred mellom palestinere og Israel, derimot, sa Trump lite om.

Flere USAs allierte, både i og utenfor regionen har reagert kraftig på nyheten om at Trump ville endre kurs i så dramatisk grad som han nå har gjort.

– Dette er et brudd både med den amerikanske linjen og den internasjonale linjen. Fredsprosessen løses ikke gjennom å ensidig flytte en ambassade, og Jerusalems status er et av de uavklarte og gjenstående spørsmålet som må løses mellom Israel og palestinerne, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til VG.

Palestinske ledere, anført av president Mahmoud Abbas, har lenge gjort det klart at å anerkjenne Jerusalem som hovedstad vil gjøre det langt vanskeligere å skape fred.

– Han har åpnet helvetes porter, heter det i en uttalelse fra Hamas.

Den ytterliggående palestinske gruppen har brukt det samme uttrykket flere ganger tidligere for å vise sin misnøye over den politiske utviklingen i regionen.

Også FN-gruppen The Elders, der blant andre den tidligere norske statsministeren Gro Harlem Brundtland er medlem, var raskt ute med kritikk:

Bryter med lang tradisjon

Trump bryter nå med over 40 års diplomatisk tradisjon i USA. Beslutningen er garantert å vekke svært sterke reaksjoner i regionen i lang tid fremover.

Både George W. Bush og Bill Clinton lovet også før de ble president at de skulle anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, men de ombestemte seg relativt raskt etter at de flyttet inn i Det ovale kontor.

Tidligere i år virket det som om Trump også ville la valgkampløftet forsvinne i glemselens slør, men tirsdag ble det kjent at han hadde ringt en rekke ledere i Midtøsten for å fortelle dem at han nå har valgt å holde ord.

Det israelske og amerikanske flagget dekket klagemuren i Jerusalem før Trumps kunngjøring onsdag kveld.

Palestinere frykter at Israel overtar hele Jerusalem

Da staten Israel ble opprettet i 1948 besluttet FN at Jerusalem skulle være en «internasjonal by» for å ta hensyn til byens status som hellig for islam, jødedommen og kristendommen.

Men Israel tok kontroll over den vestlige delen av byen allerede samme år. I 1967 okkuperte også landet den østlige delen av byen.

I Øst-Jerusalem, der palestinerne er i flertall, reagerer mange på beslutningen med sterkt raseri.

I flere land i Midtøsten ble det onsdag kveld arrangert demonstrasjoner for å protestere mot at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Utenfor landets ambassade i Ankara i Tyrka var det mange som demonstrerte.

– Trump ønsker å hjelpe Israel med å overta hele byen. Enkelte velger kanskje å gjøre ingenting, men det er andre som er klare til å kjempe for Jerusalem, sier Hamad Abu Sbeih (28), som bor i Jerusalems gamleby, til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til:

– Denne beslutningen vil starte en brann i regionen. Økt trykk fører til eksplosjoner.