Verden

IS truer med at en brite kan bli deres neste drapsoffer

IS publiserte i går en video som de hevder viser halshuggingen av frilansjournalisten Steven Sotloff. Dette bildet viser Sotloff (med sort hjelm) på jobb i Libya i 2011.

Den islamske staten (IS) offentliggjorde tirsdag en video der den amerikanske journalisten Steven Sotloff blir halshugget. I samme video truer de med å ta livet av en brite som har jobbet med sikkerhet for bistandsgrupper.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Den ekstreme islamistgruppen IS sendte tirsdag kveld ut en video som angivelig viser halshuggingen av den amerikanske frilansjournalisten Steven Sotloff (31). Han er den andre amerikanske journalisten som er blitt drept av IS i løpet av to uker.

Familien opplyste tirsdag til AP at de var klar over videoen som viser likvideringen og at de nå er i sorg, melder AP.

Mannen som gjennomfører det angivelige drapet på Sotloff i et ørkenområde kan se ut til å være samme mann som i en video som ble offentliggjort den 19. august tok livet av journalisten James Foley.

Viser frem enda et gissel

I likhet med sist gang, da James Foley ble drept og Steven Sotloff ble vist frem som et mulig nytt offer, drar Sotloffs drapsmann i den nye videoen frem et nytt mulig offer. Denne gangen er det briten David Cawthorne Haines. Han har arbeidet med sikkerhet for bistandsgrupper, melder NBC News.

Han skal ha blitt kidnappet i Syria i 2013.

Se video: Dette bør du vite om IS

Gjennomførte trusselen

Da IS halshugget journalisten James Foley 19. august viste de på slutten av videoen av henrettelsen at de også hadde Sotloff som fange. De truet da med å ta livet av Sotloff, og sa at hans skjebne avhang av hvilke valg USAs president gjorde.

Siden den gang har USA fortsatt å bombe IS i Irak for å beskytte minoriteter som har vært i fare for å bli massakrert og for å beskytte amerikanere som befinner seg i byen Erbil i Nord-Irak. I går kom svaret fra IS.

— Jeg må betale prisen

— Jeg er sikker på at dere vet hvem jeg er og hvorfor jeg blir vist frem, kan man høre at Sotloff sier i videoen, ifølge ABC News. - Obama, din politikk med intervensjon i Irak skulle ha til hensikt å beskytte amerikaneres liv og interesser. Hvorfor betaler jeg da prisen for din innblanding med livet, sier Sotloff rolig, mens en mørkkledd mann med en kniv står ved siden av.

Videoen kutter deretter til at mannen i mørke klær sier at så lenge amerikanske raketter «fortsetter å treffe vårt folk, så vil våre kniver fortsette å treffe halsene til ditt folk».

- Vil øke sin makt med journalistdrapene

Grunnene til at IS tar livet av journalister, kan være flere, mener forsker Anders Romarheim ved Institutt for Forsvarsstudier (IFF).

— Med disse drapene oppnår de å spre frykt hos sine fiender, oppildne enkelte ekstremister, og å vise makt, sier Romarheim. - De viser med all tydelighet at de gjennomfører truslene sine dersom ikke kravene deres etterkommes. Dette legger et større press på myndighetene neste gang det kommer en trussel om å drepe et gisse. De har vist at de mener alvor og skaffer seg slikt sett en tyngre maktbase.

Romarheim har studert tidligere kidnappinger og drap i Irak og ser en tendens til at det å skape oppmerksomhet og å spre frykt er det viktigste, siden de ofte stiller krav som er umulig å etterkomme for den som utsettes for utpressingen.

- Krigsforbrytelser

Overlagte drap på de to journalistene James Foley og Steven Sotloff utgjør krigsforbrytelser, mener Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ).

— Journalister som dekker kriger vet at de risikerer å bli drept i kryssild, men å bli slaktet foran et kamera bare fordi de er reportere er ren barbarisme, sier direktøren Joel Simon i CPJ. - Vi fordømmer på sterkeste måte drapet på Sotloff. Han, som Foley, dro til Irak for å fortelle en historie. De er sivilister, ikke representanter for noen myndigheter. Drapene på dem er krigsforbrytelser og de som har utført dem må bringes for retten raskt.

Verdens farligste sted for journalister

Før det angivelige drapet på Steven Sotloff har tre andre journalister blitt drept mens de har vært i fangenskap hos militante opprørere i Syria. Totalt har 71 journalister nå blitt drept mens de har dekket den tre år lange krigen, ifølge tall fra CPJ.

Shirley Sotloff, mor til Steven Sotloff, ba i en video som ble publisert den 27. august om at sønnen hennes måtte få leve.

Flere enn 80 journalister er blitt kidnappet av militser i Syria. Aller verst var det i fjor, da 61 journalister ble kidnappet.— Det skjedde en kidnapping oftere enn én gang i uken, opplyser Sherif Mansour i CPJ, som er en organisasjon som jobber for å bedre journalister sikkerhet over hele verden. Han sier cirka halvparten av journalistene som ble kidnappet, var utlendinger.

Drept i fangenskap

Cirka 20 journalister er fremdeles savnet. Den islamske staten (IS) sjokkerte hele verden da de halshugget den amerikanske journalisten James Foley den 19. august.

Etter å ha drept Foley, truer drapsmannen på IS-videoen med å drepe en annen amerikansk journalist de holder fanget, Steven Sotloff, avhengig av hva Obama velger å gjøre.

Trusselen om å drepe Sotloff indikerer at journalistene ble tatt til fange nettopp med tanke på å drive utpressing mot journalistenes hjemland. At militsene i Syria bevisst begynte å kidnappe journalister.

- De samler på oss

Nettopp det var reaksjonen til journalisten Matt Schrier da han ble ført ned i en kjeller av den Al-Qaida-tilknyttede gruppen Jabhat al-Nusra og skjønte at det allerede var en annen amerikansk journalist der.

— Herregud, de samler på oss, tenkte Schrier ifølge et intervju han i etterkant har gitt til NBC’ 60 Minutes.

Schrier klarte å rømme ut gjennom et kjellervindu, mens den andre journalisten, Peter Theo Curtis, ikke klarte å åle seg ut av den smale åpningen. Han ble derfor værende i fangenskap i nesten et år ekstra, før han ble sluppet løs i forrige uke.

Torturert i fangenskap

Schrier forteller i intervjuet med 60 Minutes at begge to ble torturert i fangenskap. De ble bundet fast til et dekk og slått med en kabel under føttene eller på leggen. Minst fire kidnappingsofre, den ene av dem James Foley, skal også ha blitt utsatt for fysisk mishandling.

Journalisten Peter Theo Curtis ble sluppet fra av en annen islamistisk opprørsgruppe, Jabhat al-Nusra, i forrige uke.

De fire ble utsatt for vanntortur, eller waterboarding, en form for tortur der offeret opplever at han er i ferd med å drukne, skriver Washington Post.

Stormet redaksjon

Ifølge komiteen for beskyttelse av journalister har IS også blitt koblet til drapet på den irakske frilansfotografen Yasser Faisal al-Jumaili i fjor.

Jumaili ble henrettet i Idlib 4. desember, etter å ha blitt bortført av væpnede menn som har opplyst til Al-Jazeera at de var fra IS.

I Irak stormet væpnede menn kontorene til Salaheddin TV i Tikrit 23. desember i fjor og drepte fem ansatte. IS skal ha tatt ansvaret for angrepet på en nettside for jihadister.

Les mer:

Les også

Fant oppskrift på byllepestbomber hos IS-kriger

Styrer med frykt

IS bruker brutaliteten til å skremme journalister til selvsensur, skriver IPC. Etter å ha erobret byen Deir al-Zor ga IS ordre til alle journalister om å sverge troskap til gruppen. Noen lystret, ifølge Den syriske journalistforeningen.

Journalistene fikk ordre om å referere til gruppen med deres offisielle navn, å unngå å utføre TV-intervjuer og å sende alle reportasjer til gruppens mediekontor for forhåndsgodkjenning.

Les mer:

Les også

Mor bønnfaller IS om å skåne sønnen hennes

twitter: @tor_arnea