Verden

Eksperter mener ebola-viruset kan true hele verden

672 mennesker har mistet livet siden februar i det siste utbruddet av det dødlige ebola-viruset. Nå slår britiske myndigheter alarm.

Personell fra Leger Uten Grenser i Sierra Leone gjør klart vann og mat som skal fraktes til de smittede. Bærere av viruset blir satt i full isolasjon inntil man kan avklare om behandlingen er vellykket eller ei. Risikoen for å dø av viruset er på mellom 60 og 90 prosent. STRINGER

 • Kamilla Amundsen Willix

afp000750330-jPNNKRUjPe.jpg Jonathan Paye-Layleh

— Vi leter etter måter å bekjempe denne trusselen på, sier den britiske utenriksministeren Philip Hammond til britiske medier onsdag.

Utbruddet, som er det dødeligste i sitt slag noen gang registerert, antas å ha smittet minst 1.200 personer i tillegg til det rekordhøye antall døde. Nå stenges landegrenser og flyselskaper avlyser flygninger til rammede områder inntil videre.

afp000750324-rx9PhwTzIf.jpg Max Nash

Viruset har herjet vest i Afrika siden februar. Det ble først påvist i Guinea, deretter spredte det seg til Liberia og Sierra Leone, før det nådde folkerike Nigeria med 174,5 millioner innbyggere for to uker siden.

Britene leder krisemøte

Philip Hammond sier han er svært bekymret for situasjonen og at han vil lede et krisemøte i løpet av dagen for å diskutere mulige tiltak.

— Statsministeren anser dette som en veldig farlig trussel. Vi må nå se på hva slags preventive tiltak vi kan sette inn i Storbritannia eller hos våre forbindelser i utlandet for å møte trusselen, sier Hammond til The Guardian.

Så langt er det ikke bekreftet smittede blant den britiske befolkningen, men regjeringens vitenskapelige rådgiver, Sir Mark Walport, sier at sykdommen er en stor potensiell trussel mot Storbritannia.

- De farligste infeksjonene hos mennesker er de som opprinnelig stammer fra andre arter. Disse smittsomme sykdommene er store, globale utfordringer, sier han.

Leger Uten Grenser sier det trengs «massive ressurser» fra regjeringer og internasjonale hjelpeorganisasjoner for å håndtere utbruddet. Organisasjonen etterlyser flere leger i de berørte områdene.

— Hvis denne sykdommen kommer seg inn i Nigeria, er det grunn til bekymring. Nigeria har tette bånd med Storbritannia og mange andre land, sier professor Hugh Pennington ved Universitetet i Aberdeen til den engelske avisen Daily Mail.

- Alvorlige konsekvenser

I forrige uke stengte president Ellen Johnson Sirleaf i Liberia deler av landegrensene. De få grenseovergangene som fortsatt vil holdes åpne vil teste reisende og opplyse om viruset.

- Det er ingen tvil om at ebola er et helseproblem i Liberia. Det angriper vår levemåte, med alvorlige økonomiske og sosiale konsekvenser. Vi er derfor tvunget til å bruke alle våre ressurser for å bekjempe dette uvesenet, sa presidenten til CNN.

Internasjonale flyplasser i Nigeria gjennomfører nå strenge grensekontroller for passasjerer som ankommer fra land med påvist smitte. Ekspertene understreker at viruset ikke slår til før etter to til tre uker, og at det dermed kan være svært vanskelig å oppdage.

Arik Air, et av landets største flyselskap, har inntil videre stoppet flygninger inn til landets hovedstad Monrovia, og til byen Freetown.

Onsdag kom meldingen fra landets fotballforbund om at all aktivitet innstilles inntil videre.

Jakter på smittebærere

Mannen som sannsynligvis førte med seg viruset inn i Nigeria, er nå utgangspunkt for videre kartelegging av utbruddet. Myndighetene jakter nå på andre smittebærere og har så langt vært i kontakt med 59 passasjerer som skal ha vært i kontakt med den smittede mannen.

Prosessen har imidlertid blitt noe forsinket, da mannen benyttet tre ulike fly; først fløy han fra Liberia til Ghana, hvor han så byttet fly til Togo og deretter Nigeria.

Mannen hadde deltatt i begravelsen til sin søster og mest sannsynlig blitt smittet av henne. Han var på vei hjem til Minnesota, USA, da han kollapset og senere døde i isolasjon på et sykehus i Nigeria. Så langt har viruset også tatt livet av to amerikanske helsearbeidere.

Eksperter tror viruset har satt seg i landene vest i Afrika på grunn av den tette jungelen i området. Viruset oppstod i jungelen. Sykdommen er ikke smittsom før symptomer bryter ut og disse inkluderer feber, hodepine og svimmelhet. Deretter spres viruset via kroppsvæske.

Ebola tar livet av melllom 60 og 90 prosent av de smittede, avhengig av når man kommer i gang med en eventuell behandling.

Folkehelseinstituttet: - Ingen grunn til redsel

Det norske folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at de foreløpig ikke fraråder nordmenn å reise til noen av landene hvor smitten er påvist. Folkehelseinstituttet følger rådgivningen fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

— Det er liten risiko for at dette spres til Norge og vi har ingen grunn til å være redde. Vi har både internasjonale og nasjonale varslingssystemer på plass, og vi mener vi er godt forberedt, sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkhelseinstituttet til Aftenposten.

«Dette er det første rapporterte sykdomsutbruddet med ebola i denne delen av Afrika. Det rapporteres fortsatt nye tilfeller, og WHO har intensivert arbeidet i regionen for å stoppe utbruddet. Det er ikke rapportert tilfeller hos turister som har opphold seg i området» heter det på nettsidene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mener «superspreder» er stigmatiserende: – Smitter mange fordi de ikke blir syke

 2. REISE

  Er det zikavirus i Thailand?

 3. NORGE

  Utelukker ikke at nytt lungevirus kan spre seg til Norge

 4. VERDEN

  Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker

 5. VERDEN

  Nytt, dødelig virus oppdaget i Kina. Nå har det begynt å spre seg.

 6. VERDEN

  Kirkens Nødhjelp i Kongo: – Ebolasituasjonen er en tikkende bombe