Trump advarer mot våpenfrie skoler – NRA mener mediene «elsker masseskytinger»

Dagen etter at han foreslo å væpne USAs lærere, tvitret president Donald Trump at våpenfrie skoler ville være som magneter for «slemme folk».

President Donald Trump flankert av to skoleelever fra Parkland, Carson Abt og Julia Cordover, under møtet med elever, lærere og foreldre i Det hvite hus. Foto:

USAs president Donald Trump foreslår bonuser til lærere som bærer våpen på amerikanske skoler. Videre lovet han at staten skulle bidra med å finansiere våpentrening av lærere, melder NBC News.

Forslaget faller ikke i god jord hos lærerne.

– Å ta inn flere våpen i skolen beskytter ikke våre elever og lærere, sa lederen for det amerikanske utdanningsforbundet, Lily Eskelsen Garcia.

Torsdag kveld norsk tid avviser Det hvite hus i en uttalelse å forby en hel våpenklasse, ifølge Reuters.

Dermed avviser de å forby halvautomatiske våpen som mange har tatt til orde for de siste dagene. Det halvautomatiske skytevåpenet AR-15 er blitt brukt i flere masseskytinger de siste årene.

Vil våpentrene lærere

Tidligere på dagen torsdag hadde Trump gitt uttrykk for sitt syn i våpendebatten i en rekke twittermeldinger.

«Godt trente, våpenkompetente lærere/trenere ville løse problemet momentant, før politi rekker å komme. Fantastisk avskrekking», tvitret Trump.

På et møte dagen før med elever, lærere og foreldre fra Florida som tryglet ham om å handle, foreslo Trump å væpne utvalgte grupper av lærere.

Torsdag tvitret han at han aldri mente at alle lærere skulle væpnes, men at kompetente lærere med militær erfaring kunne ha bæretillatelse for våpen, slik at de kunne skyte tilbake mot «syke galninger med dårlige hensikter».

Han gjorde det klart at han mener våpenfrie skoler ikke ville være noe annet enn en magnet som tiltrekker seg kriminelle med de verste hensikter.

I samme tweet skrev den amerikanske presidenten at angrep mot skoler kom til å slutte dersom militærtrente lærere ble utstyrt med våpen.

Han ga videre uttrykk for at folkene i våpenlobbyen National Rifle Association (NRA), som er imot alle reguleringer, er flotte folk og patrioter som elsker sitt land og vil gjøre det rette.

Slår tilbake

En uke etter at 17 tenåringer og lærere ble drept av en 19-åring med et halvautomatisk gevær, har republikanske politikere, våpenlobbyen og USAs mange høyreekstreme konspirasjonsteoretikere begynt å slå tilbake mot bølgen av raseri som de overlevende skoleelevene har ledet.

Tusenvis var onsdag samlet for å demonstrere mot amerikansk våpenpolitikk utenfor Floridas delstatsforsamling.

Skoleelevene krever strengere bakgrunnssjekk av våpenkjøpere og forbud mot halvautomatiske våpen, men etter noe nøling er Trumps svar våpen i skolene.

Trump sier også at han vil gå inn for omfattende bakgrunnssjekker med «vektlegging på mental helse» ved våpenkjøp, heving av aldersgrense til 21 år og forbud mot «bump stocks».

Flere republikanske politikere sier at forbud ikke ville hjelpe.

Noen av konspirasjonsteoretikerne hevder at elevene er skuespillere som er hyret inn av antivåpenaktivister for å late som de er ofre for falske angrep.

Les også

LES OGSÅ: Trump møtte pårørende etter skolemassakren, og foreslår at lærere blir utstyrt med skytevåpen

De har særlig merket seg at David Hogg, en av lederne for protestene, er sønn av en pensjonert FBI-agent, og hevder han er instruert til å drive propaganda mot Trump.

NRA imot aldersgrense

Våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) går kraftig ut mot ethvert forsøk på å heve aldersgrensen for å kjøpe rifler og gevær, inkludert halvautomatiske gevær.

En høyere aldersgrense ville frata unge amerikanere deres grunnlovsfestede rett til selvforsvar, sier NRA, som lå lavt den første uken etter skytingen i Parkland.

NRA er USAs mektigste våpenorganisasjon. Dette bildet er tatt fra en NRA-messe i Atlanta i fjor.

Fra før er det en aldersgrense i USA på 21 år for å kjøpe håndvåpen som pistoler og revolvere, men man trenger bare være 18 for å kjøpe gevær.

Skoleelevene har blinket ut nettopp NRA og har navngitt de kongressmedlemmene som får mest penger fra våpenorganisasjonen.

Organisasjonen angriper også journalister i en fersk video, der NRA gir uttrykk for at mediene «elsker masseskytinger». Videoen har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier.

Rubio grillet

På et åpent møte i Florida onsdag ble senator Marco Rubio grundig grillet av rasende elever og foreldre som krevde at han skulle gå for et forbud mot halvautomatiske våpen og si fra seg støtte fra NRA.

Fred Guttenberg, som mistet sin 14 år gamle datter i skytingen, kalte Trumps og Rubios reaksjoner på massakren «patetisk svake».

Les også

LES OGSÅ: Her deler våpenelskeren sitt halvautomatiske våpen med vinkelsliper

Rubio svarte at han støtter høyere aldersgrenser, bedre bakgrunnssjekk og forbud mot innretninger som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske, tiltak som til dels er i strid med NRAs mening, Men ikke et forbud.

– Hadde jeg trodd et forbud ville hindre dette, ville jeg ha støttet det, sa han til intens buing fra salen. Han avviste også å si nei takk til NRAs pengestøtte.

Sheriff støtter de unge

Stor jubel høstet imidlertid sheriff Scott Israel i Broward County, der Parkland ligger. Han sa at det har vært nok av massakrer i USA og oppfordret ungdommene til å fortsette å presse politikerne for strengere våpenlover.

– Aldri igjen. Amerika følger med, endring kommer, avsluttet han i sitt innlegg.

Ungdommene selv fortsetter sine aksjoner. Tusener av skoleelever og studenter strømmet inn i Floridas hovedstad Tallahassee for å støtte en gruppe på hundre overlevende som var kommet i busser for å presse politikerne.

Ungdommene var imidlertid skuffet over at de ikke ble tatt helt på alvor.

– Vi snakket med noen av politikerne. Men de sa bare: «Vi har dere i tankene. Dere er så sterke». Men vi vet hva vi vil, vi vil ha våpenreform, vi vil ha lover, vi vil ha endring, sa Delaney Tarr og gjorde det klart at de er lei av «tanker og bønner».