Bil kjørte på fotgjengere i Melbourne - trolig med vilje

Opptil 19 personer er skadet etter at en bilist kjørte på fotgjengere i Melbourne i Australia. Det er uavklart om det dreier seg om terror.

Opptil 19 personer skal være skadet i den dramatiske ulykken. Et førskolebarn er blant de skadede.

SISTE: Politiet mener sjåføren trolig kjørte inn i folkemengden med vilje.

Mannen bak rattet var en 32 år gammel australsk statsborger av afghansk opprinnelse. Han har hatt psykiske lidelser og rusproblemer, og er en kjenning av politiet etter en voldsepisode i 2010.

Det skal ha vært han som kjørte bilen, og han skal ha blitt pågrepet av en politimann som ikke var på jobb, i følge The Ages.

Store politistyrker og ambulansepersonell jobbet på stedet der en SUV kjørte inn i en folkemengde og skadet mange i Melbourne i natt.

Ifølge politiet i Melbourne er også en mann på 24 år pågrepet. Han skal i følge NTB ikke ha noe med saken å gjøre, men sitter fremdeles i avhør fordi han filmet hendelsen med mobiltelefon. Han hadde flere kniver med seg da han ble pågrepet, men politiet tror ikke det er noen relasjon mellom ham og den antatte gjerningsmannen.

Det var klokken 16.40 lokal tid, en hvit SUV kjørte inn i en mengde fotgjengere i Flinder street, i sentrum av Melbourne, Australias nest største by. Hovedstaden i delstaten Victoria har 4,1 millioner innbyggere.

Avisen Sydney Morning Herald skriver at opptil 19 personer er skadet, og at et førskolebarn er blant de skadede. Tilstanden blant fire av dem er kritisk.

Politiet har pågrepet to menn. Den ene skal ha kjørt bilen, den andre sto rett ved ulykkestedet og hadde med en pose med kniver.

Barnet, som har fått en hodeskade, er tatt med til sykehus. Ambulansetjenesten i Melbourne bekrefter at tolv personer behandles på stedet, noen av dem for alvorlige skader, mens opptil seks andre også er tatt med til sykehus.

Totalt er 13 personer fraktet til sykehus, melder nyhetsbyrået AP.

Øyevitne: – Det var kaos

Ifølge øyenvitner viste den hvite SUV-en ingen tegn til å bremse ned da den kjørte inn i folkemengde som krysset gaten i et travelt veikryss fullt av mennesker på julehandel..

– Han kjørte raskt rett gjennom på rødt lys, og det var bang bang bang. Det var den ene etter den andre, sier øyenvitnet Lachlan Read til Herald Sun.

– Det lå kropper på bakken og folk løp til dem – det var kaos, forteller Read.

Ifølge lokalt politi hadde bilen ikke høy hastighet da den kjørte inn i folkemengden. Politiet har har foreløpig ikke bekreftet om de anser hendelsen som en ulykke eller et terroranslag.

Har pågrepet bilføreren

Videre heter det fra politiet at de har pågrepet to personer bilføreren, og en annen person.

DPA skriver at bilføreren er drapstiltalt fra tidligere, men at hendelsen ikke betegnes som terror. Sydney Morning Herald siterer på sin side en politimann på stedet på at det skal være en terrorhendelse.

Politiet har ikke bekreftet disse opplysningene.

Dystert deja vu

For mange i den australske byen kom dagens hendelse som et dystert dejavu. Så sent som i januar i år ble nemlig ble seks mennesker drept da en bil kjørte inn i en folkemengde i Bourke street i sentrum av Melbourne.

For å hindre tilsvarende hendelser, har myndighetene i byen satt opp betongblokker i stadig flere gater. I likhet med i Oslo, mente mange at betongmøblene var lite estetiske, og folk begynte å dekorere dem på eget initiativ.