Verden

Valgforsker: Sverigedemokraterna kan bli mye større

Statsviter Anders Todal Jenssen tror de andre partiene kommer til å vingle mye mer i innvandringsspørsmålet etter brakvalget til det populistiske høyrepartiet.

Partileder Jimmie Åkesson kan nå se frem til fire nye år som vippeparti. Foto: Anders Wiklund/ TT

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

I går måtte

Les også

Fredrik Reinfeldt trekke seg som statsminister

, etter et valgresultat der den borgerlige alliensen ble mindre enn den sosialistiske siden.

Dermed er det duket for usikre tider i svensk politikk.

— I praksis har Sverigedemokraterna vært et støtteparti for Reinfeldt-regjeringen de siste fire årene. Nå er situasjonen veldig annerledes. Sverigedemokraterna sitter i vippeposisjon og vil neppe gjøre livet enkelt for den sosialdemokratiske regjeringen, sier valgforsker ved NTNU Anders Todal Jenssen.

Anders Todal Jenssen, statsviter ved NTNU og valgforsker Foto: Steinar Fugelsøy/Adresseavisen

Med 13 prosent oppslutning er Sverigedemokraterna nå svenskenes tredje største parti, til tross for at de andre partiene har forsøkt nærmest å isolere partiet.— Dette minner veldig om hvordan de andre partiene behandlet Fremskrittspartiet lenge. Grunnen til at partiet likevel slo gjennom var styrken i innvandringsspørsmålet, og det samme er i ferd med å skje i Sverige nå. Partileder Jimmie Åkesson har snakket om Frp som et forbilde, og de har nok merket seg deres vei mot regjeringsmakt, sier Todal Jenssen.

Statsviter ved Universitetet i Bergen Elisabeth Ivarsflaten mener imidlertid man ikke kan sammenligne direkte med Fremskrittspartiet.

— For de andre partiene handler det ikke bare om at Sverigedemokraterna snakker om innvandring, men at de er nasjonalistiske og kommer fra en veldig ytterliggående bakgrunn. Det ligner mer på Front Nacional i Frankrike og Vlaams Verlang i Belgia enn Dansk Folkeparti og Frp, sier Ivarsflaten.

Les også:

Les også

- Öppna era hjärtan, ba Reinfeldt. Velgernes svar var et sterkere SD

SD har fortsatt stort potensial

Todal Jenssen mener de andre partiene nå kommer til å vingle langt mer i innvandringspolitikken enn tidligere.

— Allerede i valgkampen brøt Reinfeldt tanken om å holde innvandringsspørsmålet nærmest borte fra den politiske agendaen. Han gikk langt i å beskrive en mislykket integreringspolitikk, og denne vinglingen kommer nok også Socialdemokraterna til å bedrive fremover, sier Todal Jenssen.

Han tror dette kan gjøre Sverigedemokraterna enda større.

— Sverigedemokraterna kommer til å få lettere og lettere spill. Når de andre partiene nå får behov for å snakke om innvandringsspørsmål og integreringspolitikk, åpner man døren for Sverigedemokraterna. Det er også i Sverige mange som er sterkt kritiske til omfanget av innvandringen og integrasjonspolitikken, og Sverigedemokraterna har langt fra tatt ut potensialet på denne fronten, sier Todal Jenssen.

Ivarsflaten mener likevel at valgresultatet kan føre til en debatt i partiene om innvandring.

— Mange ser på SD som ytterliggående rasister. Hvis tilstrekkelig mange av politikerne deres viser seg som rasister i handling og ord, kommer ikke samarbeidsklimaet til å bedres. På den andre side handler svensk innvandringsdebatt i stor grad om Sverigedemokraterna. I flere partier er det nok fløyer som tenker at det må gå an å tilby velgere som er litt bekymret for innvandringen et annet alternativ enn Sverigedemokraterna, sier Ivarsflaten.

Les også:

Les også

Löfven kan bli tvunget til samarbeid med borgerlige

Avis med kampanje mot SD

I går kveld dro avisen Aftonbladet i gang kampanjen «Vi är 87 procent» på sosiale medier, rettet mot de 87 prosentene som stemte på andre partier og for å ta avstand fra rasisme.

Aftonbladet dro søndag kveld i gang en ny kampanje mot Sverigedemokraterna.

— Dette gjør neppe inntrykk på de som kan tenkes å stemme på Sverigedemokraterna. Når en bred allianse på elitenivå rotter seg sammen om å holde en strømning blant folk nede, kan man få slike store utbrudd som man dels har sett i Sverige. Dette er et trykk nedenfra, sier Todal Jenssen.Les også:

Sverigedemokraterna store i Malmø

I det svenske valget er Sverigedemokraternas oppslutning lav i Stockholm og Gøteborg, mens den er større i Malmø og i mindre urbane strøk.

— At det er stor oppslutning om Sverigedemokraterna i Malmø, kan ikke overraske noen, sier Todal Jenssen og sikter til de store integreringsproblemene som har vist seg i forstedene i Sveriges tredje største by.

Todal Jenssen mener nå at svensk politikk går spennende tider i møte.

— Bare å få gjennom budsjettet i høst kan komme til å bli tøft. Løfven har tydeligvis tenkt å bevege seg over blokkgrensen, og hente støtte fra de borgerlige. Det kan igjen føre til at Vänsterpartiet blir veldig vanskelig å ha med å gjøre. Er han klønete og uheldig kan det fort ende med at Socialdemokraterna blir stående nærmest alene med sitt regjeringsprosjekt, sier Todal Jenssen.

Les også:

Les også

  1. Støre: En gledens dag for Sverige