Verden

Ungdommenes taler rører en hel verden

Over en halv million mennesker samlet seg i Washington og andre byer i USA lørdag for å demonstrere for strengere våpenkontroll.

Emma González (19) holdt en rørende appell under gårsdagens demonstrasjon.
  • Ingvild Fjelltveit
  • Kjersti Nipen
    Journalist

De mange unge talerne som sto på scenen under demonstrasjonen i Washington får lovord for sine sterke appeller.

En av dem er Emma González (19), som overlevde skoleskytingen i Parkland 14. februar. Siden har hun blitt en sentral person i ungdomsbevegelsen som kjemper for strengere våpenlover.

19-åringen startet sin appell med å ramse opp navnene på skolekameratene som mistet livet i skoleskytingen og alle de hverdagslige tingene de aldri vil gjøre igjen.

Så ble hun stille i flere minutter, før det pep i en klokke hun hadde med seg på scenen.

– Det har gått seks minutter og 20 sekunder siden jeg kom på scenen. Gjerningsmannen har sluttet å skyte og vil snart gå fra våpenet sitt, og blande seg med de andre skoleelevene som rømmer fra området. Så vil han forlate stedet som en fri mann i en time, før han blir arrestert, sa Gonzales, som viste til at litt over seks minutter var tiden det tok fra gjerningsmannen begynte å skyte til han hadde drept 17 personer og skadet 15.

– Kjemp for livet ditt før det blir noen andre sin jobb, avsluttet González, til stor applaus fra tilskuerne.

Sang bursdagssangen for drept skolekamerat

Samantha Fuentes (18) overlevde også skoleskytingen i Parkland, og brukte sin tid på scenen til å oppfordre demonstrantene til å synge bursdagssangen for et av ofrene i skolemassakren.

– I dag er dagen for Vårt livs marsj, men det er også bursdagen til Nick Dworet. Han ble brutalt drept foran meg, sa Fuentes, før hun sammen med tilskuerne sang bursdagssangen for sin avdøde venn.

Blant appellantene var også flere ungdommer fra andre delstater. 17 år gamle Edna Chaves mistet broren Ricarcdo i en skyteepisode i Los Angeles. Hun ba tilskuerne si navnet hans, og de svarte med rungende «Ricardo, Ricardo».

– Dette er normalt. Så normalt at jeg lærte å dukke unna kuler før jeg lærte å lese, sa Chaves.

– Broren min var på skolen da han døde. Det var en helt vanlig dag. Man hører skudd og tenker at det er fyrverkeri. Men det var ikke fyrverkeri, sa Chavez til et rørt publikum.

Edna Chaves (17) var tydelig berørt da hun snakket om broren som ble skutt på skolen.

– Jeg har en drøm om at nok er nok!

Martin Luther Kings barnebarn, ni år gamle Yolanda Renee King, var også til stede under lørdagens protestaksjonen.

– Min bestefar hadde en drøm om at hans fire barn ikke skulle bli bedømt ut fra sin hudfarge, men ut ifra sin karakter. Jeg har en drøm om at nok er nok. Og om at dette skal være en verden uten våpen. Punktum!

King blir hyllet for det engasjerte innlegget som spilte på farfarens verdensberømte tale «I have a dream».

Ni år gamle Yolanda Renee King parafraserte sin bestefars berømte tale da hun møtte folkemassene i Washington lørdag.

Kjendiser mobiliserte

Paul McCartney, Common, Miley Cyrus og Amy Schumer var blant stjernene som støttet opp om demonstrasjonen.

– En av mine beste venner ble skutt like i nærheten her, så dette er viktig for meg, sa Paul McCartney til CNN.

Artist Jennifer Hudson har selv mistet sin mor, bror og nevø i en skyteepisode i 2008. Hun fremførte Bob Dylans «The Times They Are A Changin» for demonstrantene i Washington.

– Vi har alle mistet noen. Vi har alle et mål, og hva vil vi ha? Vi vil ha endring, sa Hudson.

Jennifer Hudson sang «The Times They Are A Changin» for demonstrantene i Washington.

Blant de største i USAs historie

I tillegg til de over en halv million mennesker deltok i marsjen i Washington DC, deltok hundretusenvis av demonstranter i over 800 andre lignende protestaksjoner rundt om i USA.

Lørdagens massedemonstrasjon er trolig en av de største i USAs historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen på 1960- og 70-tallet.

I Paris deltok omkring 100 demonstranter i en marsj nær Eiffeltårnet i solidaritet med protestaksjonen. Lignende demonstrasjoner fant også sted i New Zealand, Japan og andre land rundt om i verden.

Demonstrasjonen har som mål å få amerikanske politikere til å prioritere barns sikkerhet fremfor retten til å bære våpen. De unge ønsker forbud mot halvautomatiske våpen, bedre bakgrunnssjekk av dem som kjøper våpen og begrensninger i hvor mye ammunisjon det er mulig å kjøpe.

Pennsylvania Avenue i Washington var full av demonstranter.
Vårt livs marsj er en nasjonal mønstring mot liberale, amerikanske våpenlover.
  • Amerikanske elever forlot klasserommene: Krever strengere våpenkontroll

Ros fra Det hvite hus

Det hvite hus ga lørdag sin støtte til aksjonen.

– Vi applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag, heter det i en uttalelse fra pressetalskvinne Lindsay Walters i Det hvite hus.

– Å holde barna våre trygge er høyeste prioritet for presidenten, sa hun videre, og la til at de oppfordrer Kongressen til å vedta lovene om «Fix NICS» og om å stoppe skolevold.

I NICS-systemet, landets system for bakgrunnssjekk ved våpenkjøp, skal alle med et kriminelt rulleblad være registrert, samt pasienter med psykiske problemer.

Walters påpekte også at Trump-administrasjonen fredag foreslo et fullstendig forbud mot såkalte bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Titusenvis av mennesker samlet seg lørdag i Washington for å delta i massedemonstrasjonen mot skolevold og for strengere våpenkontroll i USA.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Våpenlover
  3. USA
  4. Våpen