Verden

Opp med hodet! Nå kan det bli historisk brexit-avtale

BRUSSEL(Aftenposten): En skilsmisseavtale mellom Storbritannia og EU er klar. Onsdag formiddag vil den britiske regjeringen møtes for å sette godkjentstempel på avtalen.

Opp med hodet, Theresa May. Tirsdag kveld ble det bekreftet at en skilsmisse-avtale med EU er klar på teknisk nivå. Det betyr at britene trolig slipper å «kræsje ut av EU», med alt kaos det ville medført. Foto: Toby Melville / Reuters/ NTB scanpix

 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

Tirsdag kveld innkalte statsminister Theresa May de viktigste nøkkelstatsrådene, én etter én, for å lese teksten.

Onsdag er det ventet at May vil legge frem avtaleutkastet når hele regjeringen innkalles til ekstraordinært møte, skriver The Times, BBC og en rekke britiske aviser.

Deadline onsdag natt

Tirsdag kveld innkalte Theresa May nøkkelstatsråder til Downing Street for å lese den fremforhandlede teksten. Onsdag skal hele regjeringen samles klokken 15.00 Foto: Simon Dawson / Reuters/ NTB scanpix

EU og Storbritannia har de siste dagene forhandlet dag og natt i et forsøk på å få de siste detaljene på plass.

Håpet har vært å oppnå enighet om et avtaleutkast i tide til å kunne innkalle til et ekstraordinært EU-toppmøte i slutten av november. Fristen var satt til klokken 24.00 onsdag.

Nå ser det ut til å lykkes med et nødskrik. Dersom partene ikke hadde kommet til enighet nå, ville det drøyet til midten av desember før stats- og regjeringssjefene fikk anledning til å diskutere avtalen, noe som ville økt risikoen for en «no deal»-scenario.

Trolig toppmøte i slutten av november

EUs sjefforhandler, Michel Barnier ser endelig ut til å få kommet opp med et avtaleutkast som britene kan akseptere. Foto: Francisco Seco / AP/ NTB scanpix

Men det er fortsatt en lang vei frem til en endelig skilsmisseavtale. Parallelt med at den britiske regjeringen skal godkjenne teksten, vil den tekniske avtaleteksten også bli forelagt EUs 27 ambassadører. Dersom alle EU-landene stiller seg bak avtaleteksten, vil det trolig bli innkalt til et formelt EU-toppmøte, trolig søndag 25. november.

Først da vil EUs stats- og regjeringssjefer kunne godkjenne avtalen.

Fortsatt mange hindre igjen

Den britiske regjeringen er fortsatt splittet, og senest fredag forlot nok en statsråd regjeringen. Det var transportminister Jo Johnson, bror av ikke ukjente Boris Johnson, tidligere utenriksminister i Theresa Mays regjering. Foto: Stefan Rousseau / AP/ NTB scanpix

Men det er fortsatt mange hindre igjen, og de fleste og høyeste er på britisk side. Teksten i skilsmisseavtalen må godkjennes, både av den britiske regjeringen og av parlamentet. Dersom EU ikke har kommet britene betydelig i møte de siste dagene, er det ingenting som tyder på at regjeringen vil klare å få avtalen godkjent i det britiske parlamentet.

I Theresa Mays regjering er det også full splittelse. Senest fredag forlot en ny minister regjeringen. Transportminister Jo Johnson, bror av ikke ukjente Boris Johnson, trakk seg som minister. Han mener avtalen ikke holder mål, og at den ikke er i nærheten av det britiske regjeringen lovet det britiske folk å levere på etter folkeavstemningen.

Boris fyrer opp

Det tok heller ikke mange minutter etter at nyheten om en teknisk enighet kom, før Boris Johnson gjentok sitt mantra – som han har gjentatt i hele høst: Brexit-avtalen vil gjøre Storbritannia til en kolonistat under EU. Det gjentok han også tirsdag kveld.

Les mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU
 4. Dominic Raab
 5. Michel Barnier
 6. Brussel