Verden

Nå starter opprørerne i Ukraina Folkets hær

DONETSK (Aftenposten) Etter folkeavstemningen søndag som kostet 12.000 kroner å arrangere, oppretter opprørerne i Donetsk egen hær. - En kriminell farse, sier regjeringen i Kiev.

Valgresultateti Donetsk - 89 prosent for løsrivelse - er nesten identisk med resultatet som den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU forutså i forrige uke.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

— Det ble veldig lett å telle stemmene. 89 prosent av velgerne i Donetsk har sagt ja, sa Roman Liagin, lederen i «Den sentrale valgkomiteen» i den selvoppnevnte Folkerepublikken Donetsk.

Bak barrikader og piggtråd og omgitt av tungt bevæpnede opprørssoldater feirer i dag opprørerne i det østlige Ukraina at «en ny republikk er født».

H it til det okkuperte, 10 etasjer høye administrasjonsbygget har opprørerne fraktet stemmeprotokoller og stemmesedler fra hele regionen, med navn og adresse på de over 2,2 millioner menneskene som skal ha stemt.

— 75 prosent av de tre millioner stemmeberettigede i Donetsk deltok i valget, sa Liagin.

Per Anders Johansen og Jan T. Espedal er Aftenpostens team i Ukraina.

Ingen observatører har overvåket valget, manntallslister manglet, opprørere voktet stemmelokalene og de eneste valgplakatene som er å se sier «stem ja».

Les også:

Les også

Stemte farvel til Kiev med maskingevær

12.000 kroner

Selv opprørerne innrømmer at valget «ikke har vært perfekt» som følge av den krigslignende situasjonen i flere byer i Donetsk-regionen.

Den sentrale valgkomiteen opplyser stolt at avstemningen i Folkerepublikken bare kostet 12.000 kroner å arrangere.

Også opprørerne i Donetsk har «kutt i offentlige utgifter» og «kutt byråkratiet» på sitt politiske program.

— En kriminell farse, sier den midlertidige regjeringen i Ukraina, som har innført nye lover som gjør det kriminelt å delta i «separatisme og terrorisme».

Tallene er nesten identisk med resultatet som den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU forutså i forrige uke. Kiev-regjeringens sikkerhetsfolk offentliggjorde det som skulle være avlyttede telefonsamtaler mellom russiske politikere og opprørsledere, hvor de diskuterte hva som skulle være resultatet.

Les også:

Les også

Se Aftenpostens bilder fra skjebnedagen i Donetsk

For Ukrainas økonomi er de folkerike områdene i øst svært viktige.

Her bor 15 prosent av landets befolkning, og her ligger mye av landets viktigste industribedrifter, fabrikker og kullgruver.

Oppretter folkehær

Etter folkeavstemningen i Donetsk sier opprørerne at de er i ferd med å organisere en egen «folkehær».

Opprørslederne i Folkerepublikken sa i går kveld at folkeavstemningen gjør at alle ukrainske styrker i Donetsk er «okkupanter».

Noen få mil utenfor millionbyen har pansrede kjøretøy og soldater fra ukrainske sikkerhetsstyrker satt opp veisperringer.

Les også:

Les også

«Alle stemmer ja. Selvfølgelig. De som mener noe annet, kommer nok ikke hit»

Søndag skjøt maskerte ukrainske soldater mot rasende prorussiske demonstranter i nabobyen tre mil vest, etter å ha stengt flere stemmelokaler.

Vanskelig å stemme i mange byer

Opprørerne sier de legger frem detaljerte stemmetall senere i dag, men allerede nå er det mye som ikke stemmer:

I for eksempel byen Mariupol 10 mil sør for Donetsk — en by på en halv million mennesker - klarte opprørerne bare å åpne fire stemmelokaler.

Ved vanlige valg er det 260 valglokaler i byen.

Ifølge opprørerne stemte 21,5 prosent av befolkningen, noe som betyr at over 70.000 mennesker skal ha vært der. Journalister på stedet rapporterte om lange køer, men rent fysisk er det ikke mulig for så mange å stemme i de trange lokalene.

Maskerte menn styrer gatene

Tidligere er det anslått at opprørerne har 6–7000 væpnede menn. Tallet er umulig å kontrollere.

Det er stor forskjell på de væpnede opprørssoldatene Aftenposten møter i barrikadene og ved veisperringene.

 • Noen betegner seg som veteraner fra Afghanistan og Tsjetsjenia med lang erfaring.
 • Andre er soldater som har hoppet av fra den ukrainske hæren eller politifolk. Enkelte avdelinger har tatt med seg våpen og kjøretøy.
 • Flere går rundt med våpen, uniform, hjelmer og skuddsikre vester fra det tidligere sikkerhetspolitiet i Ukraina – Berkut, som har fått ansvaret for massakren på Maidanplassen.
  De fleste opprørssoldatene ser imidlertid ut som statister i en dårlig amerikansk actionfilm, kledd i sammenraskede uniformseffekter. Det er de mennene som hersker i sentrum av millionbyen Donetsk, i fredelig sameksistens med byens lokale politi.
Fra ett av stemmelokalene i Donetsk.

Utenfor sentrumsgatene og de okkuperte bygningene er gatelivet fredelig og normalt, med mennesker på vei til og fra jobb eller butikken.

Fra vondt til verre i Ukraina

— En ulovlig avstemning i strid med folkeretten, sa utenriksminister Børge Brende til NRK.

— Resultatet har null verdi, sa Frankrikes president François Hollande.

— Illegitimt og i strid med loven, sa USAs utenriksminister John Kerry.

Les også:

Les også

- Vi vil styre oss selv. Vi trenger ikke Kiev.

EU advarte søndag kveld mot at folkeavstemningen fører til økt eskalering av konflikten.

Allerede før folkeavstemningen er den gryende borgerkrigen i Ukraina den alvorligste internasjonale krisen mellom øst og vest etter den kalde krigen.

Forholdet mellom Russland, EU og NATO er kraftig forverret, sanksjoner er iverksatt og krisen påvirker internasjonal økonomi. I flere europeiske land tar politikerne til orde for militær opprustning av frykt for Putin.

— Nå kommer krigen

Mange av velgerne Aftenposten snakket ved de fire stemmelokalene vi besøkte i Donetsk søndag, tror folkeavstemningen vil føre til krig.

— Nå blir det krig. Kiev-regjeringen og fascistene i vestlige Ukraina – zapatistene – vil ikke finne seg i at vi løsriver oss, sa en

- Nei! Nå er det tid for å leve. Jeg håper vi får være i fred, svarte den pensjonerte gruvearbeideren Sergei Aleksandrovitsj fra det kriserammede Kirov-distriktet to mil uten for Donetsk. Her er store deler av befolkningen arbeidsle dige.

Ifølge offisiell ukrainsk statistikk er bare fem prosent arbeidsledige i Donetsk. Men i realiteten er over 20 prosent uten arbeid, ifølge lokale medier.

Selv om de færreste utenfor opprørernes rekker godtar folkeavstemningen, er avstemningen meget viktig for dem som faktisk deltok. Menneskene som møtte opp i stemmelokalene ønsket å vise at en stor delav befolkningen støtter opprørerne.

— Vi kan bli i et samlet eller føderalt Ukraina, eller kanskje tilslutte oss Russland. Kanskje blir vi en egen stat, eller en konføderal stat, sa Liagin søndag.

Den som teller stemmene

- Kamerater, dere vet hva jeg mener: Det er fullstendig uviktig for partiet hvordan det stemmes og hvem som deltar. Det som er ekstremt viktig er hvem som teller stemmene, sa Sovjetunionens diktator Josef Stalin, ifølge memoarene til hans rådgiver og partisekretær Boris Bazhanov .

Les også:

Les også

- Vi reddet Europa. Nå sender de nazistene mot oss

Da opprørerne feiret «Seierens dag» 9. mai på Leninplassen i sentrum av Donetsk, var det flere som viftet fornøyd med plakater av Stalin og Lenin-faner.

Opprørerne omtaler konsekvent Ukrainas midlertidig regjering og seierherrene fra Maidanplassen som «fascister, nazister og mordere».

De dramatiske hendelsene i byene Odessa og Mariupol de siste ti dagene, hvor 50–50 prorussiske demonstranter ble drept, har satt sinnene i kok. I østlige Ukraina ser de fleste på russisk TV, hvor de får servert en blodig, grusom og detaljert beskrivelse av drap, ofre og grusomme hendelser.

— Den store fedrelandskrigen er i gang. Vi skal knuse fascistene, roper talere fra det okkuperte administrasjonsbygget, mens demonstranter, opprørssoldater og nysgjerrige besøkende lytter på russiske krigssanger og russiske nyhetssendinger.

Les mer om

 1. Ukraina