Eks-CIA-sjefen kritiserte Trump. Kort tid etter ble han fratatt sikkerhetsklareringen.

Tidligere CIA-sjef John Brennan, som har kommet med sterk kritikk av president Donald Trump, er fratatt sikkerhetsklareringen. Nå risikerer flere tidligere justistopper det samme.

Tidligere CIA-direktør John Brennan får ikke lenger tilgang til hemmeligstemplet materiale. Han har kommet med sterk kritikk av Donald Trump.

Brennan kom med sterk kritikk etter Donald Trumps møte med Russlands president Vladimir Putin i juli. Han kalte Trumps uttalelser på møtet som «intet mindre enn forræderske».

Ikke lenge etter varslet presidentens pressetalskvinne at han ser på måter hvor tidligere etterretningssjefer kan mistet sikkerhetsklareringen. Hittil har tidligere justistopper fått beholde tilgang til hemmeligstemplet informasjon slik at de kan konferere med sine etterfølgere.

Men onsdag kveld kunngjorde pressetalskvinne Sarah Sanders at tidligere CIA-sjef John Brennan mister denne tilgangen.

– På dette stadiet er enhver fordel som topptjenestemenn måtte høste av konsultasjoner med Brennan, oppveid av risikoen ved hans uberegnelige opptreden og oppførsel, sa Sanders onsdag kveld.

Hun avviste at dette er en måte å straffe kritikere på, og sa at det handler om presidentens konstitusjonelle rett til å beskytte hemmeligstemplet informasjon.

Ikke lenge etter tvitret Brennan sin reaksjon på avgjørelsen.

«Dette er en del av et større forsøk fra Trump på å undertrykke ytringsfriheten og straffe kritikere. Det bør bekymre alle amerikanere, inkludert etterretningsfolk, om risikoen ved å uttale seg. Mine prinsipper er mer verdt enn sikkerhetsklareringer, og jeg vil ikke gi etter», skrev Brennan.

Alle disse risikerer å miste sikkerhetsklareringen. Øverst fra venstre: tidligere FBI-sjef Michael Hayden, tidligere FBI-sjef James Comey, tidligere fungerende FBI-sjef Andrew McCabe, tidligere FBI-jurist Lisa Page, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver for Barack Obama, Susan Rice, tidligere assisterende direktør i FBI Peter Strzok, tidligere justisminister (for Demokratene) Sally Yates og tidligere nasjonal etterretningssjef James Clapper.

Vurderer å ta klarering fra flere

Trump på sin side mener Brennan har kommet med «grunnløse og hårreisende påstander og ville utfall på internett og på TV om administrasjonen». I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at «Brennans løgner og nylige oppførsel, karakterisert av desperate kommentarer, er ikke forenlig med tilgang til nasjonens største hemmeligheter (...)».

Trump viser også til uttalelser Brennan har kommet med i Kongressen på to ulike tidspunkt, om CIAs virksomhet.

Den amerikanske presidenten varsler at også andre tidligere justistopper kan miste sikkerhetsklareringen, som for eksempel tidligere FBI-direktør James Comey, tidligere justisminister Sally Yates og tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice, som alle har kommet med kritikk av Trump.

Tidligere FBI-direktør James Comey skriver i en uttalelse at «nok en gang sender presidenten ut et budskap om at han vil straffe de som er uenig med ham og belønne de som roser han». Comey mener sikkerhetsklareringer ikke skal brukes i et politisk spill.