Verden

Sverige er rammet av de verste skogbrannene siden 50-tallet

LJUSDAL (Aftenposten): Det brenner rundt et 50-talls steder i skogene i Sverige. Statsminister Stefan Löfven betegner situasjonen som veldig alvorlig.

Brann i Ljusdal onsdag.
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist

Ljusdals kommune har opprettet midlertidige boliger for de mellom 70 og 90 personene som har forlatt sine hjem i tettstedet Kårböle.

Egon Botin og hans familie eier en gård i et av tettstedene i Ljusdal kommune.

– Da jeg hørte sirenene nede på veien, forsto jeg at vi måtte evakuere, forteller Botin til Aftenposten.

Egon Botin og kona Charlotte hadde allerede pakket og var klar til å evakuere da varslet om evakuering kom. Nå skal de bo hos noen bekjente før de drar til Norge på ferietur på lørdag.

Botin har vært forberedt på at det kunne skje helt siden lørdag.

– Vi kom opp fra Vestkysten på lørdag, og da så jeg så røyk og varslet brannvesenet. Den brannen ble slukket, men så har den blusset opp igjen, forteller han.

Familien driver med utleie til fisketurister og venter lørdag gjester fra Tyskland. Nå forsøker Botin å få kontakt med dem for å fortelle at oppholdet må avlyses.

Innsatsen mot brannene i Ljusdal ble mer og mer omfattende utover torsdagen.

Et hundretalls mannskaper fra det svenske forsvaret deltok sammen med lokalt brannvesen, brannmannskaper fra andre steder i Gävleborg og Sverige for øvrig. I tillegg kom en dansk styrke fra København sent torsdag kveld.

  • Skogbranner i Sverige: Flere steder evakueres. Helikoptre og fly fra flere land i kamp mot flammene.
Aftenposten i Sverige: Journalist Hans O. Torgersen er på plass i skogbrannrammede Ljusdal.

Löfven: Svært alvorlig brannsituasjon

Torsdag kveld pågikk et 50-talls branner rundt om i Sverige, ifølge SVT. 15 av brannene er utenfor kontroll, opplyste Sveriges statsminister Stefan Löfven under en pressekonferanse torsdag.

– Brannsituasjonen i Sverige nå er veldig alvorlig, fastslo Löfven under pressekonferansen i Gävleborg.

Spesielt hardt rammet er Härjedalen, Älvdalen og Ljusdal. På sistnevnte sted har brannen firedoblet seg på ett døgn.

I Härjedalen og Dalarna er henholdsvis 60 og 40 bosteder blitt evakuert, mens 120 personer er evakuert i Hälsingland. I tillegg er rundt 30 personer blitt beordret til å evakuere bygda Finneby, ifølge Sveriges Radio.

Truet husbebyggelse i Kårbö

– Vi var redd for at brannen skulle spre seg til bebyggelsen i Kårbö, men så snudde vinden og dermed spredte brannen seg i en litt annen retning. I tillegg hadde vi god virkning av innsatsen til de italienske brannflyene, sier Mats Käll, fungerende bataljonssjef for Järva HV-bataljon og medlem i staben som leder arbeidet med å slukke skogbrannen i Ljusdal kommune.

Det som er omtalt som én brann i Ljusdal, er egentlig tre branner, men det er ikke lang avstand mellom de tre. Ljusdal ligger lengst vest i Gävleborg fylke, like ved grensen til nabofylket Dalarna.

Den mest alvorlige av brannene var den som truet de mellom 70 og 100 husene i Kårbö. Den lille byen ble evakuert tidlig torsdag og brannmannskapene kunne ikke konsentrere seg bare om å redde bebyggelsen.

Den samme brannen truet også et kraftverk og en høyspentlinje, og dermed også strømforsyningen til et større område.

Mange familier har måttet evakuere hjemmene sine på grunn av skogbrannene i Sverige. Birgitta og Jerker Blomqvist måtte evakuere sammen med svigersønnen Markus Hult og barnebarnet Lea. Hundene Mamphis og Bruno ble også med på evakueringen.

Jerker Blomqvist og kona Birgitta måtte også evakuere i all hast torsdag, sammen med datter, svigersønn, barnebarn og to hunder.

– Er du nervøs for hva som nå skjer med gården?

– Nei. Jeg tror ikke at brannen sprer seg så langt. Vi bor dessuten bare 75 meter fra vannet, men man kan aldri vite, sier Bodin.

Tykk røyk

Da Aftenposten kjører inn mot Ljusdal kommunesentrum torsdag kveld, ligger røyken som et tykt lag i luften og skygger for solen. Kommunesentrum ligger sør for brannen som sprer seg nordvestover.

Operativ leder for slukkingen av brannen i Ljusdal, Hans Nornholm sier til Sveriges Radio P4 Gävleborg torsdag kveld at de har hatt god effekt av de italienske skogbrannflyene.

Helikoptre og skogbrannfly er satt inn i slukningsarbeidet.

– Vi har absolutt ikke kontroll over brannen, men vi har ikke lenger de raskt eskalerende frontene som vi hadde tidligere, sier Nornholm.

Han understreker at det fortsatt brenner kraftig.

Slukningsarbeidet er krevende på mange måter. En reporter fra Sveriges Radio P4 som har vært med brannmannskap inn i områdene de driver med slukking, forteller at brannen ødelegger røttene på trærne, slik at de går i bakken. Etterslukkingen innebærer dermed stor risiko for brannmennene.

Største brann i landet siden 50-tallet

Det svenske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (MSB) bekrefter ovenfor Sveriges Radio at det totale området som brenner i Sverige, nå er den verste brannen siden 50-tallet. Den er også større enn brannen i Västmanland i 2014. Da gikk 140.000 mål skog med.

Dette flybildet viser brannen rundt Ljusdal i Sverige, onsdag. På et døgn har brannen doblet seg til 100.000 mål.

Bare i områdene i Gävleborg, Jämtland, Dalarna og Norrbotten står områder på tilsammen over 200.000 mål i brann.

Ljusdal er hardest rammet, der opplyser Sveriges Radio at et område på 100.000 mål står i brann. Det er en dobling siden onsdag.

– Det er veldig urovekkende at den har spredt seg så fort, sier beredskapssjef Torbjörn Wannqvist til SVT Gävleborg.

Hjelp fra EU og nabolandene

Det svenske forsvaret bisto med flere helikoptre, norske helikoptre deltok og over dem fløy den svenske kystvakten med ett av sine store overvåkingsfly, som vanligvis brukes til å overvåke havområder.

– Og over der igjen har vi JAS jagerfly, som sender bilder ned til ledelsessentralen, sier bataljonssjef Mats Käll i Järva.

Ifølge Aftonbladet er to italienske brannfly satt inn i slukningsarbeidet i Härjedalen og Ljusdal. I tillegg har Frankrike lovet å bidra med ytterligere to fly.

Torsdag ettermiddag opplyste Britta Ramberg i MSB at Tyskland stiller opp med tre helikoptre, og Litauen setter inn et brannfly.

Store deler av Sverige står i brann.

– Samarbeidet med EU og nabolandene er en sentral del av slukningsarbeidet, sa statsminister Löfven under pressekonferansen.

Norge har lånt ut tilsammen ti skogbrannhelikoptre. I tillegg bistår frivillige brannfolk fra Trøndelag.

Redningsledelsen var torsdag kveld forsiktig optimistiske, men samtidig urolige for tordenbygene som dro inn over området og som kunne antenne nye branner. Samtidig kom det imidlertid noen kraftige regnbyger, som kan ha en positiv effekt.

Regjeringen får kritikk for beredskapen

Opposisjonen er svært kritiske til skogbrannberedskapen i Sverige. Flere partier ønsker å kalle inn til et ekstraordinært møte i den svenske forsvarskomiteen.

– 70 prosent av Sverige består av skog. Men vi har ikke vårt eget brannfly, helikopterbehovet er akutt og det finnes ingen koordinering av statlige brannslukningshelikoptre, sier Mikael Oscarsson i Kristdemokraterna.

Mange norske helikopterpiloter deltar i det storstilte slukningsarbeidet i Sverige. Her har pilot Ivan Småland (til venstre) og kollega Henning Olsbakk landet i Särna for å ta med Annie Johansson fra Kyllesjö Skog opp i luften for å få en oversikt over brannen.

Partiet er et av fire sentrum-høyrepartier som retter kritikk mot regjeringens håndtering av de rundt 50 skogbrannene som nå herjer i Sverige.

Löfven understreket under pressekonferansen at landet befinner seg i en ekstraordinær situasjon med lite regn og en lang varmeperiode.

Bare i Ljusdal kommune brenner et område på 100.000 mål.

– Dette øker landets sårbarhet. Vi må øke vår beredskap så vi er forberedt på mer ekstremt vær, sa han, men understreket at det nå først og fremst handler om å slukke brannene.

Noe av kritikken har gått på hvorfor Sverige ikke har spesialutstyrte brannfly slik Italia har. Til det antydet Löfven at det er bedre å utveksle ressurser på tvers av landegrensene.

– Disse flyene ville blitt stående på bakken over lengre perioder. Flyene som kommer nå, er mer profesjonelle, sa Löfven.

Les mer om

  1. Sverige
  2. Brann