Verden

Saudi-Arabia stanser legebehandling av statsborgere i Canada

Som følge av den diplomatiske krisen har Saudi-Arabia satt foten ned for all medisinsk behandling av saudiarabiske borgere som er innlagt på sykehus i Canada.

Den saudiarabiske ambassaden i Ottawa i Canada, der ambassadøren er kalt hjem til Saudi-Arabia. Det jobbes med å få sendt studenter og nå også pasienter som er saudiarabiske statsborgere, ut av Canada og over til andre land. Foto: David Kawai / The Canadian Press / AP / NTB scanpix
  • og NTB

Det opplyser et saudiarabisk nyhetsbyrå, ifølge Reuters, natt til onsdag. Saudi-Arabia jobber med å få samtlige pasienter overført til sykehus utenfor Canada.

Dermed ser ikke den diplomatiske krisen mellom Canada og Saudi-Arabia ut til å være i nærheten av en løsning.

Les også

Canada ber Saudi-Arabia om å løslate fengslede kvinneaktivister. Norge stiller seg ikke bak kravet.

Strid

Striden mellom de to landene begynte fredag, da den canadiske ambassaden i Saudi-Arabia uttrykte «alvorlig bekymring» over fengslingen av en rekke menneskerettsaktivister i landet i det siste, blant andre Nassima al-Sadah og Samar Badawi.

– Vi oppfordrer myndighetene i Saudi-Arabia til umiddelbart å løslate dem og alle andre fredelige menneskerettighetsaktivister, skrev ambassaden blant annet på Twitter.

Det falt ikke i god jord, og svaret fra det saudiarabiske utenriksdepartementet kom kjapt.

– Kongeriket Saudi-Arabia vil ikke akseptere noen form for innblanding i landets interne anliggender eller direktiver fra andre land, skrev de på Twitter.

Reaksjoner

Den saudiarabiske regjering mener at Canada har blandet seg «i landets interne anliggender» ved offentlig å uttrykke sin støtte til flere fengslede menneskerettighetsaktivister i Saudi-Arabia. Det førte til at landet mandag utviste Canadas ambassadør og samtidig kalte hjem sin egen ambassadør fra Canada.

I tillegg har Saudi-Arabia fryst framtidig handel med Canada, men det er uvisst om det vil påvirke eksisterende handelsavtaler mellom landene. Tirsdag opplyste landet at mange tusen saudiarabiske utvekslingsstudenter skal sendes ut av Canada for å studere i andre land i stedet.

Mandag er det stopp for flyselskapet Saudias flyvninger til og fra Toronto, Canadas største by.

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Canada
  3. Menneskerettigheter