Verden

Feiring av faren kan styrke Xis posisjon

BEIJING (Aftenposten): Omfattende TV-dokumentar, symposier, bokutgivelser og nye frimerker markerer at kommunistpartiveteranen Xi Zhongxun, faren til Kinas president, ville fylt 100 år denne uken.

Kinas president Xi Jinpings far Xi Zhongxuns ville ha fylt 100 år denne uken. Det markeres over hele landet, blant annet med frimerker til ære for den tro kommunisten.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Kommer markeringen av fødselsdagen til presidentens far til å overskygge 120-årsjubileet for Mao Zedongs fødsel? spekulerer nyhetsbrevet The Sinocism China Newsletter.

— Neppe, men 100-årsdagen kan bli en god nummer to. Xi Jinping bruker markeringen til å befeste sin makt ytterligere, fremholder en kritisk kinesisk observatør i Beijing overfor Aftenposten.

Hylles i TV-serie

Nyhetsportaler med Folkets Dagblad i spissen hadde omtale av Xi senior på sine forsider mandag, og ventelig vil dekningen fortsette i de offisielle mediene i dagene som kommer.

Denne uken sendte stasjonen CCTV første dokumentarprogram i en serie på seks om den gamle revolusjonshelten, som i perioder ble støtt ut i det ytterste mørke av sin øverste leder, Mao Zedong. Serien markedsføres som «et gjensyn med en stor revolusjonærs ærerike liv».

Xi Zhongxun (t.v.) ville fylt 100 år denne uken. Her fra 1987, sammen med Gyalo Thondup, broren til Dalai Lama.

En bokserie er også lansert. Den engelskspråklige avisen China Daily røper at det bindsterke verket vil inneholde 210 bidrag fra Xi senior selv, samt 98 artikler om ham og hans våpenbrødre, kolleger og slektninger, illustrert av hundrevis av fotografier. — Publiseringen har som mål å minnes og fremheve hans resultater, hans revolusjonære ånd og ledende eksempel, heter det i omtalen.

«Forfedredyrkelse»

Kinas postvesen lanserte mandag en ny frimerkeserie med Xi Zhongxuns portrett og president Xi Jinping deltok selv på et symposium til minne om sin far her i Beijing.

Den tidligere visestatsminister ble i en uttalelse etter denne begivenheten beskrevet som «et fortreffelig partimedlem, en stor, kommunistisk kriger, en enestående proletar så vel som en utmerket politisk leder i vårt parti og våre militære styrker», ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

- Forfedredyrkelse er tilbake i Kina, konstaterer New York Times-korrespondenten Chris Buckley noe sarkastisk på sin blogg.

Han påpeker at Xi den eldres image, slik det fremstilles i de offisielle minnehøytidelighetene, gjenspeiler de iblant motsetningsfylte posisjonene hans sønn har inntatt siden han ble kommunistpartiets øverste leder i november 2012: Trofast tilhenger av Maos revolusjon, en markert, utålmodig tilhenger av økonomiske reformer og en streng, nøysom offentlig topptjenestemann som fryktet at hans barn skulle bli trukket inn i korrupsjon.

Yngre bror

Kinas president Xi Jinping

Feiring av 100-årsdagen foregikk i flere provinser mandag. Presidentens yngre bror, Xi Yuanping, holdt en for ham uvanlig høy profil i forbindelse med markeringene. Han offentliggjorde en artikkel i avisen Kinas ungdom der han blant annet hyllet farens mot når det gjelder økonomiske reformer, og særlig pionérvirksomheten med opprettelsen av spesielle økonomiske soner i Sør-Kina. Zhang Liping, en politikk-analytiker i Beijing, sier til Hongkong-avisen South China Morning Post at provinsmyndigheter trolig viser iver til å legge vekt på minnehøytidelighetene på grunn av den fremtredende stilling den gamle revolusjonsheltens eldste sønn nå har i samfunnet.

Og samtidig som markeringene vil bidra til å styrke Xi Jinpings autoritet, håper mange kinesere at presidenten også vil ta eksempel av sin fars reformvilje, påpeker Zhang.