Verden

- Et veldig fornuftig valg

Det er tre gode grunner til at Jens Stoltenberg nå blir NATO-sjef, mener amerikansk ekspert.

Ian Bremner, leder for verdens største rådgivningsbyrå innen politisk risiko, mener Jens Stoltenberg er et meget fornuftig valg som generalsekretær i NATO. Foto: Richard Jopson

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Ian Bremmer er leder for forsknings— og analysebyrået Eurasia Group, verdens største rådgivningsbyrå innen poltitisk risiko. Han er positiv til at Jens Stoltenberg trolig blir utnevnt til jobben.

- Dette er et veldig fornuftig valg, sier Bremmer til Aftenposten.

Analytikeren begrunner den positive reaksjonen med tre argumenter som alle tar for seg Stoltenbergs norske opphav, ikke hans meritter som politiker:

1. Det fungerte bra sist gang

— For det første var den nåværende generalsekretæren tidligere statsminister i Danmark. Det har fungert bra, sier Bremmer.

Da Anders Fogh Rasmussen overtok som NATO-sjef i 2009, var det med klare forventninger fra USA om å gjøre organisasjonen mer effektiv og raskere i reaksjonsevnen, ifølge et ambassadenotat som ble lekket til Wikileaks.

USAs president Barack Obama har flere ganger rost Rasmussens egenskaper i NATO-sjefsstolen, blant annet da den danske eks-statsministeren besøkte Det hvite hus i mai i fjor.

2. Unngår politisk drama

Bremmer mener at det kan være en klar fordel å være fra et av de mindre NATO-landene.

- Det gjør NATO-politikken mye enklere når det ikke er en person fra en av de europeiske stormaktene som har jobben som generalsekretær, sier han.

Som i alle andre internasjonale toppjobber går det også politikk i hvem som får sjefsstillingen i NATO. Det er av samme grunn at jobben som generalsekretær i FN sjelden går til en stormakt - stillingen er hittil blitt besatt av folk fra Norge, Sverige, Myanmar, Østerrike, Peru, Egypt, Ghana og Sør-Korea.

I NATO har stormakten Storbritannia fått sjefsjobben tre ganger, mens Italia har hatt den hele fire ganger. Siden 2004 har jobben gått til folk fra mindre nasjoner, først Nederland og så Danmark.

En stund så det ut til at Storbritannia ville få toppjobben på nytt - tidligere forsvarsminister Liam Fox var lenge en het kandidat. Andre navn som har vært nevnt er Tysklands forsvarsminister Thomas de Maizière, Polens utenriksminister Radek Sikorski, den tidligere italienske utenriksministeren Franco Frattini samt EU-kommisjonens president, Manuel Barroso.

3. Tar sin del av ansvaret

Men alt er ikke bare politikk. Ian Bremmer mener også at det har betydning at Norge har levert mer enn størrelsen skulle tilsi - slåss over sin vektklasse, som Barack Obama sa i 2009 - i NATO-sammenheng.

- Både danskene og nordmennene har gjort mye for å bære sin del av byrden, sett fra et amerikansk perspektiv, sier analytikeren.

USA omtaler Norge som et "nøkkelmedlem" i NATO-styrken ISAF i Afghanistan. Det ble også lagt merke til i USA da Norge stilte med seks F-16-jagerfly til bombekampanjen i Libya i 2011.

afp000690333-mhzedT0Tt0.jpg Foto: Charles Dharapak

Varmet amerikanske hjerterDa utenriksminister Børge Brende traff sin amerikanske kollega, John Kerry, i Washington, DC i november i fjor, satt lovordene løst.

— Norge er en fremragende partner, en NATO-alliert, en god venn av USA, sa Kerry, og gjorde et poeng av at Norge, i likhet med Danmark, stilte med lasteskip for å frakte Syrias kjemiske våpen ut av landet.

USA har lenge fryktet at Europa ruster ned og at amerikanerne dermed må ta en større del av ansvaret. Det ble derfor trolig tatt varmt imot i Washington da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøkte den amerikanske hovedstaden i januar og oppfordret europeiske land til å øke sin del av byrden.

— Vi må gjøre vår del. Vi må være mer enn en importør av sikkerhet. Vi må eksportere sikkerhet, sa hun i talen.

Innlegget var trolig ingen ulempe for å sikre USAs støtte til Jens Stoltenbergs kandidatur som ny NATO-sjef.

 1. Les også

  Jens Stoltenberg blir NATOs generalsekretær

 2. Les også

  - Dette er veldig gode nyheter for Norge

 3. Les også

  Ap ruster seg for exit-Stoltenberg

Relevante artikler

 1. VERDEN

  NATO-sjefen: Har hatt en «god samtale» med Trump

 2. VERDEN

  Jens Stoltenberg utnevnt til årets diplomat i Foreign Policy

 3. VERDEN

  Sjefen for Europas største militærmakt advarer: - Vi er for avhengige av USA

 4. VERDEN

  Trumps kjefter og truer NATO. Likevel ruster USA kraftig opp i Europa.

 5. VERDEN

  Er Kina vår fiende? Det kommer an på hvem du spør.

 6. VERDEN

  Med britene ute av EU må de jakte på andre toppjobber i Europa. Nå sikler de på NATO-sjefens jobb.