Kavanaugh-saken kan bli selve testen på styrken til #Metoo-bevegelsen

Det er ikke første gang en kvinne forteller Senatet om overgrep. Men Christine Blasey Ford blir behandlet annerledes.

Christine Blasey Ford ga sitt vitnemål torsdag sist uke. Nå jobber FBI med å undersøke anklagene om at Brett Kavanaugh forsøkte å voldta henne på en sommerfest da de begge var tenåringer.

FBI er i full gang med å etterforske anklagen om at Brett Kavanaugh, Trumps nominerte til vippeposisjonen i amerikansk høyesterett, utsatte Christine Blasey Ford for et voldtektsforsøk i 1982.

The New York Times skriver at alle de sterke følelses- og sinneutbrudd denne saken har skapt, viser hvordan dynamikken i #Metoo-bevegelsen for alvor er blitt en del av amerikanernes liv.

«Avhengig av hva FBI finner, og hvordan Senatet responderer på dette, kan dette bli selve testen på styrken til #Metoo-bevegelsen», skriver The New York Times.

Dramaet toppet seg da justiskomiteen behandlet saken fredag. Republikaneren Jeff Flake ble stoppet i en heis og konfrontert på direkte TV av likestillingsaktivistene Ana Maria Achila og Maria Gallagher. Etterpå krevde Flake en ny FBI-granskning av Kavanaugh.

Slate skriver at dette dramaet snudde hele fortellingen om Kavanaugh-dramaet.

Mens republikanerne hadde forsøkt å fremstille Kavanaugh som det egentlige offeret, snudde stemningen igjen: «#MeToo-aktivistene som konfronterte Jeff Flake, brakte ofrene tilbake i sentrum for denne debatten», skriver nettstedet.

Les også

Gråtkvalt aktivist konfronterte senator i heisen: «Se på meg når jeg snakker til deg! Du forteller meg at overgrepet mot meg ikke spiller noen rolle!»

#Metoo-pionéren var i salen under høringen

Skuespiller Alyssa Milano på vei inn til høringen i justiskomiteen i Senatet torsdag.

#Metoo-bevegelsen har i flere uker ligget som et bakteppe for denne saken. Torsdag ga Ford sitt vitnemål for justiskomiteen i senatet. Fire rader bak en gråtkvalt Ford satt kvinnene som var med på å starte metoo-bevegelsen. De rapporterte fortløpende fra den dramatiske høringen torsdag.

Alyssa Milano, skuespilleren som på Twitter for ett år siden oppfordret sine følgere til å dele historier under emneknaggen #metoo, og Tarana Burke, grunnleggeren av bevegelsen fra 2006, satt begge i salen for å vise sin støtte til Ford.

Under emneknagger som #WeBelieveDrFord #WeBelieveSurvivors #WhyIDidntReport plasserte de dramaet i Senatet inn i en velkjent metoo-kontekst: Kvinner som blir utsatt for alt fra seksuell trakassering til overgrep, skal bli hørt og trodd.

Preger politisk drama

I snart ett år har metoo-bevegelsen felt alt fra mektige regissører til politikere til populære skuespillere. Eksperter snakker om et «tidsskille» og at bevegelsen kan føre til reelle holdningsendringer. I desember kåret magasinet Time bevegelsen til årets person.

Les også

Republikansk senator hylles etter Kavanaugh-opprør. Nå seiler han opp som en mulig utfordrer til Trump i 2020-valget.

Christine Blasey Ford vitnet i åpen høring i Senatet torsdag.

– Historiker og USA-ekspert Geir Lundestad, ville denne høringen ha vært mulig uten metoo-bevegelsen?

– Ja, det ville den. Dette har jo skjedd før, svarer Lundestad, men legger til:

– Men det betyr ikke at bevegelsen ikke har påvirket denne prosessen.

Møtes på en annen måte

Lundestad henviser til sist gang en kvinne satt i en ganske lik posisjon som Ford.

For 27 år siden sto jusprofessor Anita Hill frem med alvorlige beskyldninger mot Clarence Thomas, mannen George H.W. Bush nominerte til USAs høyesterett.

Thomas ble anklaget for seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Men én ting er annerledes. Ford møtes på en helt annen måte enn Anita Hill.

Hill møtte den gang en svært fiendtlig komité av hvite eldre menn som bombarderte henne med graverende spørsmål.

– Hun ble personlig angrepet. Republikanerne er livredde for å gå til tilsvarende angrep på Ford. Etter metoo kan et slikt angrep slå tilbake på partiet, forklarer Lundestad.

Anita Hill har fått ny støtte for sin sak i forbindelse med Christine Blasey Fords anklager mot Brett Kavanaugh.

Et angrep på Ford ville kunne tolkes som et angrep på kvinner generelt, og dermed også på kvinnelige velgere. Republikanerne og Kavanaugh valgte å gå til angrep på demokratene.

Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein uttaler på sin Twitter-konto at å ignorere varslere i overgrepssaker i stedet for å angripe dem, er en strategi hos republikanerne.

– Hele landet har nå sett hvordan vi takler slike seriøse anklager. Senatet har mislykkes når det gjelder hvordan vi behandler kvinner, og særlig kvinner som har opplevd seksuelle overgrep, skriver Feinstein.

Senator Dianne Feinstein i møtet om nominasjonen av Brett Kavanaugh i Senatets justiskomité.
Les også

Dypere enn høringen om Brett Kavanaugh bør ikke amerikanerne synke | Frank Rossavik

Skapte storm

Corrine McConnaughy, lærer i statsvitenskap ved George Washington University, sier til The New York Times at senatorene er mer forsiktige i dag enn for 27 år siden når det kommer til seksuell trakassering og overgrep.

– De demokratiske senatorene ser annerledes på det i dag. De er mer oppmerksomme på hvordan kvinner i partiet ser på dette spørsmålet, og er også klar over at det demokratiske partiet består i større og større grad av kvinner, sier McConnaughy.

Et eksempel på hvor fort uttalelser blir tolket inn i en metoo-kontekst, kom da Trump på et valgkamparrangement i Nevada undret seg hvorfor Ford ikke hadde stått frem tidligere med sin historie.

Tusener av kvinner, inkludert kvinner innad i det republikanske partiet, delte sine historier under emneknaggen #WhyIDidntReport. Temaer som går igjen er frykt for ikke å bli trodd, frykt for hevn, skam, flauhet.

– Bensin på bålet

Da Anita Hill ble grillet i Senatet for 27 år siden, førte det til et skred av kvinner som ønsket politiske verv og stilte til valg.

Går nominasjonen av Kavanaugh gjennom, er det fremdeles usikkert hvordan det vil påvirke amerikansk politikk. Men McConnaughy mener saken føyer seg inn i rekken av saker som mobiliserer kvinner.

– Vi ser ikke dette som en mobiliseringsgnist, men som bensin på et allerede brennende bål, sier McConnaughy.