Kongen godkjenner Thailands militærkupp

BEIJING (Aftenposten): Forsvarssjef Prayuth Chan-ocha har fått den aldrende monarkens godkjennelse for sin maktovertagelse.

Det er neppe grunn til å håpe på at Thailands forsvarsjef Prayuth Chan-Ocha og hans generaler nå vil fungere som meglere mellom de krigerske partene i det dypt splittede landet.
  • Jørgen Lohne

Monarkiet nyter stor respekt i Thailand, og støtte fra kongen er viktig for å legitimere kuppet overfor befolkningen. Kong Bhumibol Adulyade (86) var selv ikke tilstede da generalen, iført hvit uniform, formelt fikk oppdraget med å lede landet.

Les nyhetsanalyse:

Les også

Generalenes stramme grep kan kvele økonomien

Utnevnelsen til statssjef skjedde ved at en kongelig beordring ble lest opp ved seremonien, som fant sted i hovedkvarteret til landets militære styrker, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også

De militære grep makten i forrige uke

etter mer enn et halvt år med gatedemonstrasjoner for eller mot den korrupsjonsanklagede statsministeren Yingluck Shinawatra og hennes styre. Minst 28 mennesker er drept og flere hundre skadet i sammenstøt og gatekamper.

Advarsel

Kuppet ble sterkt kritisert i det internasjonale samfunn, og det blir fortsatt demonstrert mot de militæres maktovertagelse i Bangkok, til tross for at generalene har forbudt politiske møter med mer enn fem personer.

Yinglucks mange motstandere håper at militærstyret skal kunne skape stabilitet i det splittede landet, noe mange internasjonale observatører sterkt betviler.

General Prayuth uttalte mandag at de militære vil sørge for å holde valg snarest mulig, men uten å gi noen tidsramme. Forsvarssjefen advarte også demonstranter ved å si at han ikke hadde annet valg enn å bruke makt dersom protestene mot kuppet fortsetter.

Det er ventet at militærjuntaen vil utpeke en lovgivende forsamling for å utferdige en midlertidig, ny grunnlov, melder BBC.

Twitter: @JorgenLohne