Verden

Hva skjer dersom Sveriges regjering går av i dag?

Den borgerlige opposisjonen sa i natt nei til statsminister Stefan Löfvens kompromissforslag.

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

I formiddag ble det klart at Löfvens parti, Socialdemokraterna (S), ikke kommer til å sende budsjettforslaget tilbake til finanskomiteen.

Dermed blir det avstemning om budsjettet i den svenske Riksdagen onsdag klokken 16, der forslaget etter alt å dømme blir nedstemt.

– Det finnes ingen åpning, sier sosialdemokrat Leif Jakobsson om hvorfor S ikke vil be om at forslaget sendes tilbake.

 • Følg voteringen i Riksdagen direkte i videospilleren over artikkelen.

«Samarbeide — eller danse etter SDs pipe»

Høyrepopulistiske og svært innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) ble landets tredje største parti ved valget i høst. SD har varslet at de vil felle regjeringen gjennom å stemme på den borgerlige Alliansens budsjettforslag.

På talerstolen i Riksdagen onsdag kritiserte finansminister Magdalena Andersson (S) de borgerlige partiene for ikke å ha ønsket å samarbeide med regjeringspartiene om å «ta ansvar og beskytte Sverige» mot SD.

SDs standpunkt om ikke å støtte Löfvens budsjett har tvunget S til å fri til de borgerlige for å få flertall. Det har ikke lykkes.

– Jeg ser kun to alternativer: Å samarbeide eller å danse etter Sverigedemokraternas pipe, sa Magdalena Andersson onsdag, ifølge Aftonbladet.

– Det finnes bare én ting vi seriøse partier kan gjøre, og det er å ta ansvar og beskytte Sverige. Samarbeidsregjeringens innstilling i denne saken har vært tydelig: Vi vil samarbeide. Men de borgerlige partiene har ikke svart.

Les også:

Les også

- Dette er unikt

Tre alternativer

Sverige står nå overfor tre alternativer — de to første regnes som de mest sannsynlige:

1. Regjeringen utlyser nyvalg

Regjeringen kan utlyse nyvalg – tidligst 29. desember. Det vil bety at valget må holdes senest 29. mars. Men selv om det blir nyvalg ligger budsjettet som får støtte i Riksdagen fast fra 1. januar 2015 frem til valgdagen.

Dessuten peker politiske analytikere i Sverige på at et nyvalg ikke nødvendigvis løser problemet - det vil kun forskyve det et par måneder.

Svenske Dagens Nyheter skriver at valgmyndighetene allerede har bestilt seks millioner nye valgkort. De forbereder nyvalg, ifølge avisen.

2. Regjeringen går av

Nye sonderinger hos Riksdagens talsmann innledes, og presidenten gir oppgaven med å danne regjering til den med størst mulighet til å sette sammen en fungerende regjering.

— Først etter budsjettdebatten vil regjeringen fatte sin beslutning, understreket Löfven i går, ifølge NTB.

- Ett av alternativene er å prøve på nytt senere, ett alternativ er å gå av, og ett alternativ er å utlyse nyvalg. Det er vår plikt å tenke gjennom alternativene og ta en beslutning, sa Löfven.

Moderaternas tidligere leder Ulf Adelsohn sier til Expressen at han tror løpet er kjørt for Löfven.

— Slik jeg ser det finnes det bare to muligheter: enten må den borgerlige alliansen danne regjering, eller så blir det nyvalg, fastslår Adelsohn.

Les også:

Les også

Löfvens regjering i krise etter budsjett-nei fra Sverigedemokratene

3. Regjeringen fortsetter, men styrer på opposisjonens budsjett

Budsjettet som da ligger til grunn for regjeringens politikk, blir forslaget fra den borgerlige Alliansen. Ifølge SVT betyr det mindre penger til blant annet forsvaret, eldreomsorgen og helsevesenet.

Stefan Löfven gjorde imidlertid klart tirsdag at han ikke akter å sitte som statsminister og administrere opposisjonens budsjett.

Dette alternativet regnes derfor som usannsynlig.

Sverigedemokrater på vippen

Sverigedemokraterna gjorde det tirsdag ettermiddag klart at det ikke er flertall for den rødgrønne regjeringens budsjettforslag.

Svenske Aftonbladet holdt nedtelling til Riksdagsmøtet i morges.

– Vi har nå en situasjon der et fremmedfiendtlig parti har fått avgjørende innflytelse, så sant vi ikke sørger for å gjøre noe helt annet på tvers av blokkene, sa Löfven sent tirsdag. Selv om det blir nyvalg i Sverige er det mye som tyder på at SD beholder sin posisjon som landets tredje største parti. Sverigedemokraterna har profilert seg som et innvandringskritisk parti, og de henter velgere på nettopp innvandringspolitikken.

Det er blant årsakene til at ingen av de andre store partiene ønsker å samarbeide med SD.

Men Sverigedemokraterna ligger på vippen mellom den rødgrønne og den borgerlige blokken, og så lenge ingen av blokkene vil nærme seg partiet er det vanskelig å få på plass en flertallsregjering.

Historisk nederlag

At regjeringens forslag til statsbudsjett blir nedstemt i Riksdagen, har aldri skjedd før i moderne tid i Sverige.

Löfven advarer om at det snart kan komme til på skje igjen, siden SD lover å «felle enhver regjering som velger å føre en politikk som gir økt innvandring og gir Miljöpartiet avgjørende innflytelse over svensk migrasjonspolitikk».

– SDs beskjed tyder ikke bare på at de akter å stemme ned denne regjeringen, men enhver regjering som ikke danser etter deres pipe, sier Löfven.

Les også:

 1. Les også

  Löfven: - Dette er ikke et politisk spill, dette er alvor for vanlige mennesker

Regjeringskoalisjonen Gustav Fridolin (MP), f.v), Åsa Romson (MP), Stefan Löfven (S) og Magdalena Andersson (S) på presskonferense i Rosenbad etter møtet med Alliansens partiledere sent tirsdag. Foto: Pontus Lundahl

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ulf Kristersson stemt ned i Riksdagen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Politisk kaos kan ende i nyvalg

 3. VERDEN
  Publisert:

  I dag vedtar Riksdagen Sveriges nye budsjett. Löfven kan bli tvunget til å føre høyrepolitikk

 4. VERDEN
  Publisert:

  Löfven beklager nederlag – Sverige nærmer seg nyvalg

 5. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Polsk riksdag i Sveriges riksdag

 6. VERDEN
  Publisert:

  Risikerer å gå på en smell selv om han klarer å danne regjering