Frykt, flukt og frådende lava: Hawaii skjelver

Hus er ødelagt. Veier er blokkert av størknet lava. 2000 er evakuert fra sine hjem. Dette er bilder fra et herjet paradis.

Timothy Trun skulle akkurat sette seg til bords og spise en hyggelig måltid torsdag kveld denne uken. En venn skulle ta farvel etter et besøk. Men brått sto ubudne gjester på døren. De var kledd i uniform. Politiets budskap var ikke å ta feil av: Dere må dra. Nå!

Glødende lava avanserer bortover veien i boligområdet.

Beboerne i Leilani Estates vet at de bor i et utsatt område. De lever på vulkansk grunn. Og torsdag denne uken gikk alarmen.

Glødende lava veltet opp fra sprekker i bakken mellom vanlige bolighus. Nærmere 2000 fikk pålegg om å evakuere sine hjem. Ytterligere 10.000 skulle oppfordres til å evakuere.

Kilauea-vulkanen på den største øya hadde våknet til liv.

Tett på lavaen.

Det skulle bare bli verre. For naturkreftene hadde mye mer på lager.

En søyle av rødbrun aske velter opp mot himmelen etter det første jordskjelvet. Bildet er et luftfoto tatt av U.S. Geological Survey.

For dagen etter vulkanutbruddet skaket det i bakken. Et jordskjelv med styrke på 6,9 rammet Hawaii fredag. Det er det kraftigste skjelvet på øya siden 1975.

Skjelvet rammet hovedøya klokken 12.30 lokal tid, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. En time før inntraff et nytt skjelv med en styrke på 5,4. Skjelvene utløste igjen nye vulkanutbrudd.

Totalt 26 hjem har blitt ødelagt som følge av utbruddet fra Kilauea-vulkanen på Hawaii, opplyser amerikanske myndigheter mandag.

Befolkningen er videre advart om at potensielt dødelig konsentrasjon av svoveldioksidgass kan utgjøre en fare i området. Slik gass kan gi pustevansker og til og med brannskader i nese og munn.

Lava bobler opp fra sprekker i bakken nær et boligområde i Puna-distriktet på Hawaii. Bildet er tatt fredag.

– Et sjokk, sier Timothy Trun, mannen som måtte avbryte middagen, til CNN om de dramatiske hendelsene.

Hawaii er en vulkansk øygruppe som består av i alt fem vulkaner, hvorav Kilauea-vulkanen er den største. Den en av verdens mest aktive vulkaner.

– Vi visste at vi bygde på vulkansk grunn, men jeg trodde et utbrudd var lite sannsynlig. Det trodde jeg også for syv dager siden da vi pakket for å evakuere, sier Julie Woolsey, en av de rammede beboerne, ifølge NTB.

Evakuerte beboere overnatter i bilene sine på trygg grunn.

Forskere frykter at Hawaii vil bli rammet av flere jordskjelv og vulkanutbrudd de neste månedene.

– Aktiviteten øker stadig, og det er ventet å fortsette, opplyser The Hawaiian Volcano Observatory til Reuters. En talsperson for observatoriet, Janet Babba, sier det kan dreie seg om flere uker eller måneder.

Tim Sullivan (61) er blant dem som har tatt midlertidig bolig i sin pickup. Han vet ikke når det er trygt å vende tilbake. Utbruddet skjedde få kvartaler unna hjemmet hans.

Hawaiisk mytologi omfatter en rekke guder og skikkelser. Blant disse finnes det selvsagt også en vulkangud, som deler navn med tidenes fotballspiller, for mange også en tilnærmet gudeskikkelse – Pele. Lokalbefolkningen håper nå at deres lokale guddom ikke sparker for hardt.

Julie Woolsey sier det slik:

– Du vet aldri hva Pele kan finne på. Jeg bare håper ikke huset vårt brenner ned.

Andre, som denne mannen, valgte å forevige naturkreftenes herjingeri boligområdet Leilani Estates. Nå stålsetter de seg for neste eventuelle utbrudd, som forskere tror vil komme. Det vet bare ikke sikkert når.

Kilder: NTB, Reuters, CNN