Verden

Putin håper fortsatt på toppmøte mellom USA og Nord-Korea

Russlands president Vladimir Putin håper dialogen med Nord-Korea blir gjenopptatt og at det kan holdes et toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un.

Vladimir Putin hadde regnet med at toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un ville bli et betydelig skritt i retning avspenning. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB

Under en felles pressekonferanse med Frankrikes president Emmanuel Macron torsdag sa Putin at Nord-Koreas leder har «gjort alt han hadde lovet på forhånd» og «til og med ødelagt landets testanlegg for atomvåpen».

– Etter det, fikk vi høre om avlysningen av toppmøtet fra USA. Vi hadde regnet med at et betydelig skritt i retning avspenning på Korea-halvøya ville bli tatt, sa Putin.

Også Macron kommenterte Trumps beslutning om å avlyse toppmøtet med Kim. Han sa han håpet avlysningen vil vise seg å kun være én hendelse i en lengre prosess som vil bidra til ikke-spredning av atomvåpen.

Les også

Trump og sikkerhetsrådgiver Bolton har mye av skylden for kollapsen i diplomatiet med Nord-Korea, mener eksperter

Presidentene Emmanuel Macron (t.h.) og Vladimir Putin møttes utenfor St. Petersburg torsdag. Foto: AP/NTB scanpix

Iran-avtalen

Pressekonferansen ble holdt utenfor St. Petersburg. Besøket er Macrons første i Russland etter at han ble valgt til president.

I forrige uke hadde Putin besøk av Tysklands statsminister Angela Merkel. Og senere denne uken kommer den japanske statsministeren Shinzo Abe til Russland.

En av årsakene til den hyppige møtevirksomheten er trolig USAs beslutning om å trekke seg fra avtalen om Irans atomprogram. Nesten alle andre stormakter i verden ønsker å bevare avtalen.

Vanskelig forhold

EU-landene og Russland har dermed fått en sak i fanget hvor de er enige. Situasjonen står i kontrast til det konfliktfylte forholdet mellom Russland og vestlige land de siste årene.

Krigen i Syria og antatte russiske forsøk på å påvirke politikken i vestlige land har bidratt til å forsure forholdet. For nøyaktig ett år siden hadde Macron besøk av Putin i Versailles, og da beskyldte han russiske medier for å spre «løgnaktig propaganda».

Les mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un
 3. Vladimir Putin
 4. Emmanuel Macron

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Først kom Merkel til sommerhytta. Så dro Macron til tsarpalasset. Putin høster diplomatiske triumfer takket være Trump.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump spiller høyt med atomtrusselen. På én måned skal han løse to av verdens farligste situasjoner.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Iran truer med å trekke seg fra atomavtalen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Macron og Trump sier at de vil jobbe for å fremforhandle en ny atomavtale med Iran

 5. VERDEN
  Publisert:

  Her viser Trump ryggen til Putin. Bildet vekker oppsikt i Russland.

 6. VERDEN
  Publisert:

  I to dager har lederne for verdens største økonomier hatt møter i Japan. Slik gikk det.