Noen gjester hevet øyenbrynene, andre trakk på smilebåndet av den utradisjonelle talen til biskop Michael Curry

Den amerikanske biskopen Michael Curry overrasket gjestene i prinsebryllupet i Storbritannia.

Biskop Michael Curry har siden 2015 ledet Den episkopale kirken i USA.

Biskop Michael Curry, overhode for Den episkopale kirken i USA, holdt en lang og flammende preken, på amerikansk manér, om kjærlighet. Han åpnet med å sitere borgerrettsaktivisten Marin Luther King jr:

– Vi må oppdage styrken ved kjærlighet, den forløsende styrken ved kjærlighet, og når vi gjør det, vil vår gamle verden bli en ny verden, siterte Curry.

Lørdag sto bryllupet mellom britiske prins Harry og amerikanske Meghan Markle. Bruden har en afroamerikansk mor, og valget av den svarte biskopen Curry til å holde en preken i bryllupet er blitt tillagt symbolverdi etter at det ble kjent.

Curry ble i 2015 valgt som overhode for Den episkopale kirken i USA, som har halvannen million medlemmer. Curry er profilert og har tidligere brukt posisjonen sin til å offentlig ta til orde mot rasisme og seksuell trakassering, og også for homofiles rettigheter.

Bryllupet sto i historiske St. George’s chapel, som er del av Windsor Castle.

Enkelte trakk på smilebåndet

– Kjærlighet er den eneste veien. Det er styrke i kjærlighet, ikke undervurder den, sa Curry tidlig i den 13 minutter lange prekenen, adressert både direkte til brudeparet og til forsamlingen.

– Hvis dere ikke tror meg, tenk på første gang dere ble forelsket. Hele verden sirklet rundt deg og den du elsket, fortsatte Curry.

Les også

KOMMENTAR: «Å utfordre fordommerfør hele folket er ferdig overbevist er ingen dårlig rolle å ta», skriver Trine Eilertsen

Enkelte av de tilstedeværende så litt sjokkerte ut av den u-britiske prekenen, mens andre trakk på smilebåndet. Selv dronning Elizabeth, som sjelden viser hva hun tenker, så litt overrasket ut.

– Vi ble skapt av kjærlighetens kraft. Gud selv er kilden til kraften. Den som ikke elsker, kjenner ikke Gud, sa Curry.

Flere aviser, blant annet britiske Daily Mail og Telegraph, skriver at Curry «stjal showet».

Det var ikke tvil da hertugen og hertuginnen av Sussex, som de heretter er kjent som, sa ja til hverandre. Kysset sparte de til trappen utenfor kapellet.

Det første kysset

Etter den timeslange bryllupssermonien forlot det nygifte paret kappelet i tilknytning til Windsor Castle.

De ble møtt med jubel av forsamlingen da de ga hverandre sitt første kyss som rette ektefolk, før de på tradisjonelt vis ble fraktet gjennom Windsor med hest og kjerre.