Verden

Fikk fengsel på livstid for lastebilterror i Stockholm

Rakhmat Akilov er dømt til livsvarig fengsel for terrorangrepet i sentrum av Stockholm i fjor. Usbekeren er funnet skyldig i fem drap og 119 drapsforsøk.

Rakhmat Akilov da han ble pågrepet av politiet i april i fjor.
  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • og NTB

Aktoratet, som kalte angrepet «kanskje den groveste forbrytelsen som noensinne er begått i Sverige», fikk dermed medhold i sin påstand om livsvarig fengsel.

Litt før klokken tre på ettermiddagen fredag 7. april i fjor dundret en bryggeribil nedover Drottninggatan i Stockholm før den endte i varehuset Åhlens. Fem mennesker ble drept og 15 skadet. Aksjonen skapte frykt og kaos i den svenske hovedstaden i timevis.

Etter en intens politijakt ble usbekiske Rakhmat Akilov pågrepet samme kveld og han vedgikk å ha stått bak ugjerningen etter først å ha stjålet bilen.

Her endte ferden: I fasaden på varehuset Åhlens.
Deler av Stockholm ble sperret av etter angrepet.

Over 100 vitner

Nå har han stått tiltalt for lastebilangrepet. Over 100 personer har vitnet i den to måneder lange rettssaken, blant dem overlevende og pårørende. Den yngste som ble drept i angrepet, var en elleve år gammel jente.

– Han kjørte ned familier, kvinner, barn, unge og gamle. Han var fullstendig grusom, sa aktor Hans Ihrman under rettssaken.

Aktoratet la ned påstand om livsvarig fengsel og fikk medhold. Den 40 år gamle usbekerens forsvarer, Johan Eriksson, ba om tidsbegrenset dom.

Svensk rettspraksis innebærer at en som er dømt til fengsel på livstid, kan søke om å få straffen tidsbestemt etter å ha sonet ti år.

En skisse av tiltalte Rakhmat Akilov i retten fra februar i år.

Ville hjelpe IS

Akilov har sagt seg skyldig i terrorangrep. Under rettssaken sa han at han håpet angrepet ville tvinge Sverige til å stanse sin deltagelse i den internasjonale koalisjonen mot IS.

Akilov ble også funnet skyldig i fem drap, 119 drapsforsøk og ytterligere 24 tilfeller av å ha satt mennesker i fare.

Som følge av dette ble han også dømt til å betale erstatning på mellom 125.000 og 150.000 svenske kroner for dem som var nære lastebilen, og mellom 30.000 og 40.000 kroner til dem som befant seg inne i varehuset Åhléns.

Det innebærer at Akilov må ut med minst 15,6 millioner svenske kroner, i tillegg til det han må betale i erstatning til dødsofrenes etterlatte.

– Dette er en unik situasjon, og vi har sett på den konkrete faren i hvert enkelt tilfelle. Befant man seg 1–2 meter fra lastebilen er det snakk om drapsforsøk, er man lenger unna dreier det som å fremkalle fare overfor en annen, sier tingrettsdommer Carl Rosenmüller.

Usbekeren søkte asyl i Sverige i 2014. To år senere fikk han avslag på søknaden og skulle utvises. Han gikk under jorden og ble etterlyst i februar i fjor. Mindre enn to måneder senere, 7. april, utførte han terrorangrepet.

Dommer Ragnar Palmkvist kunngjorde torsdag dommen mot Rakhmat Akikov.

Skuffet

Den 40 år gamle usbekerens forsvarer, Johan Eriksson, sier han at hans klient er skuffet over å ha blitt dømt til livstid i fengsel.

– Han var skuffet over livstid i fengsel. Han hadde håpet på en tidsavgrenset straff, sa Eriksson under en pressekonferanse et par timer etter at dommen falt.

Videre sa han at Akilov foreløpig ikke har besluttet om han vil anke.

– Han vil bruke noen dager før han bestemmer seg. Han vil tenke og gå gjennom dommen, og det syns jeg er riktig, sa Eriksson.

Varetekt med restriksjoner

Akilov har sittet i varetekt under intens bevoktning. Han har sittet på den strengeste sikkerhetsavdelingen på Kronoberg – et varetektsfengsel med over 300 plasser på Kungsholmen i Stockholm. Her har han kun fått ha kontakt med sin advokat og de fengselsansatte. Ifølge avisen Expressen har han flere ganger vært involvert i episoder og hatt raseriutbrudd.

I gjennomsnitt soner livstidsfanger i Sverige omtrent 16 år i fengsel. De to som har sittet lengst, satt inne i over 30 år. Ifølge dommen som ble lest opp klokken 13 torsdag, blir Akilov utvist fra Sverige etter at straffen er sonet. Han får ikke vende tilbake.

  • Da lastebilen dundret inn i butikken, var Kate-Marita Pettersen og datteren på vei mot utgangen
  • Terrortiltalt: – Ville drepe mellom 40 og 50 mennesker

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Sverige
  3. Terror