Verden

Velgerne tilga ham for utroskap. Men de vraket ham etter Trump-kritikk.

Etter drøyt 500 dager i Det hvite hus viser målinger at Donald Trump har et jerngrep om republikanske velgere.

Mark Sanford hadde inntil tirsdag aldri tapt et valg – ikke engang etter en utroskapsskandale som skapte store overskrifter.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Tirsdag gikk en ny runde med primærvalg av stabelen i USA. Partifeller kjempet mot hverandre for å få stille opp i høstens mellomvalg til USAs kongress og en rekke guvernørverv.

Flere av valgene tyder på at den tidligere partisplittende Trump nå er den rådende kraft i partiet. Hovedtendensen er at Trump-motstandere ryker ut og entusiastiske Trump-tilhengere rykker inn.

Mark Sanford ble for noen år siden tilgitt av velgerne for en utroskapsskandale som gikk verden rundt. Etter kritikk av Trump tapte han denne uken for første gang et valg.

87 prosent støtte i eget parti

Trump festet et svært godt grep blant partiets velgere. 87 prosent av dem – nesten ni av ti – mener at han gjør en god jobb som president, viser tall fra Gallup.

Dette er omtrent på høyde med partihelten Ronald Reagan i de siste månedene av hans periode i 1988. Trump når likevel ikke opp mot George W. Bush i ukene etter terrorangrepet 11. september i 2001. Da hadde Bush enestående 99 prosent oppslutning blant egne velgere.

USAs president Donald Trump er svært populær blant partiets egne velgere.

Samtidig viser tallene at Trump hittil aldri kræsjlander på målingene når små og store skandaler dukker opp. Tidligere presidenter har i sine – riktig nok lengre perioder – hatt knallharde nedturer på gallupen også blant partifeller.

Disse målingene er altså blant partiets egne velgere. Hvis man tar landet som helhet, har han langt svakere tall enn forgjengerne.

Vraket partiveteran

Flere av primærvalgene tirsdag er trukket frem som eksempler på Trumps gjennomslagskraft i partiet. Det som oftest nevnes, er velgernes uventede vraking av Mark Sanford i Sør-Carolina.

Sanford, medlem av Representantenes hus og tidligere guvernør, hadde inntil tirsdag aldri tapt et valg – ikke engang etter en skandale som skapte store overskrifter. Den daværende guvernøren sa sommeren 2009 til sin stab at han var på fjellvandring i fjellkjeden Appalachene. Egentlig var han på vift i Argentina på besøk hos sin elskerinne.

Mark Sanford stemte på seg selv i Alhambra Hall valglokale, men tapte etter at Donald Trump anbefalte en annen kandidat.

Trump inn i valgkampen

Sanford har en rekke ganger kritisert Trump. På valgkvelden fikk han merke at presidenten ikke hadde glemt det:

Mark Sanford has been very unhelpful to me in my campaign to MAGA. He is MIA and nothing but trouble. He is better … https://t.co/JP07Q3vx3c

Sanford er «bare trøbbel», fremholdt Trump og sa at Sanford heller skulle vært i Argentina. Trump oppfordret folk til å stemme på motkandidaten Katie Arrington. Hun vant med 50,6 prosent av stemmene. Trump feiret seieren hennes med ytterligere en melding der han sa at rådgiverne hadde advart ham mot å blande seg inn fordi de trodde Sanford «ville vinne lett».

My political representatives didn’t want me to get involved in the Mark Sanford primary thinking that Sanford would … https://t.co/QAqpkU2VvR

Håper ikke all kritikk stilner

– Valgkampen handlet til slutt om hvorvidt jeg var «Trump» nok. Det er en svært splittende atmosfære nå, sa Sanford til reportere i kongressen etter nederlaget. Han håper tapet ikke bremser andre kongressmedlemmer fra å snakke ut mot presidenten.

Trump har ikke hatt suksess med alle interne partirivaliseringer der han har valgt side. Blant annet tapte den svært omstridte Roy Moore i vinter sin senatsvalgkamp i Alabama.

Martha Roby er republikansk kongresskvinne fra Alabama, men må tåle omvalg for å avgjøre om hun er partiets kandidat til høsten.

Omkamp etter to år gammel refs

I forrige uke gikk imidlertid et kongressmedlem, Martha Roby fra Alabama, på en foreløpig smell. Tidligere kritikk av Trump antas å være årsaken også her. I 2016 var hun blant de første i partiet som refset Trump for uttalelser om å beføle kvinner nedentil. Nå må hun ta en omkamp mot en eks-demokrat i kampen om å bli partiets kongresskandidat.

I Virginia vant Corey Stewart, en entusiastisk tilhenger av sørstatsmonumenter som tidligere har hyllet antisemitter og hvit makt-forkjempere. Han var lenge Trumps valgkampsjef i delstaten i 2016.

John Boehner holdt foredrag 31. mai på Mackinac Policy Conference i Michigan.

– Partiet tar seg en blund

En rekke partitopper har de siste dagene kommentert Trumps grep om partiet. John Boehner, tidligere leder av Representantenes hus og en venn og støttespiller av Trump, holdt nylig foredrag i Michigan:

– Det finnes ikke noe republikansk parti. Det finnes et Trump-parti. Det republikanske partiet tar seg en blund et eller annet sted, sa han.

Senator Bob Corker mener partiet han representerer nesten minner litt om en sekt.

– Sektlignende parti

Bob Corker, en Trump-kritiker og avgående senator, sa onsdag til reportere i kongressen at partiet nesten var i ferd med å bli en slags sekt.

– Det er ikke et bra sted for noe parti å være, sa han.

Nyhetsbyrået AP har snakket med partistrategen Doug Heye.

– Selvsagt er det Trumps parti. Hans høye popularitet blant republikanske velgere befester bare denne sannheten, sier Heye. Han råder uenige partifeller til å holde lavt volum på kritikken og å holde seg til sak, ikke person.

Trump-støttespiller Chris Collins, kongressmedlem fra New York, råder partifeller til å si noe pent om Trump før de klager. Han mener man må håndtere presidenten som ens ektefeller eller barn når man vil lufte et kinkig spørsmål.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Republikanerne, USA
  3. Amerikansk politikk