Norge skal sikre ukrainske atomkraftverk
20 mil fra de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina ligger Zaporizhia-anlegget, Europas største atomkraftverk.
- Reidun J. SamuelsenJournalist i utenriksredaksjonen
Nå forplikter Norge seg til å hjelpe Ukraina med å sikre landets fire atomkraftanlegg, og bidra til å redusere risikoen for ulykker og såkalte ondsinnede handlinger.
Statsminister Erna Solberg reiser til Kiev tirsdag. Med seg har hun direktøren for Statens strålevern, Ole Harbitz, som sammen med den svenske strålevernsjefen skal signere en trepartsavtale med Ukraina.
— Vi inngår en samarbeidsavtale om atomsikkerhet, som blant annet er drevet frem av dagens situasjon i Ukraina, sier Harbitz.
3 mulige grunner til at Putin trapper opp
Sikre anleggene
Norge og Sverige skal bidra med utstyr og kompetanse. Prosjektene som diskuteres er overvåking av tilstanden ved anleggene og styrking av fysisk sikring mot inntrengere. I mai forsøkte en gruppe på 40 væpnede menn å ta seg inn på anlegget. De tilhørte den høyreekstreme gruppen Right Sector, og politiet klarte å stanse dem.
Krim-halvøya
Det vurderes også et norsk-svensk bidrag til en ny utdanningsinstitusjon i Ukraina, etter at landet i mars mistet sitt eneste institutt for utdannelse av reaktorfysikere – Sevastopol National University for Nuclear Energy and Industry på Krim-halvøya.
«Oligarkene kommer til å gjøre alt de kan for å beholde sine sugerør inn i statskassen»
Ved siden av gass er Ukraina er svært avhengig av atomkraft. Over halvparten av landets elektrisitetsproduksjon kommer i dag fra de fire kraftverkene.
Norge skal også signere en bilateral avtale, en videreføring av et samarbeid om atomsikkerhet. Norge ble hardt rammet av Tsjernobyl-ulykken i april 1986 og har i etterkant samarbeidet med Ukraina for å utveksle kunnskap om erfaringer og teknologi for å redusere konsekvensene av radioaktivt nedfall.
Tsjernobyl
— Tsjernobylulykken var en alvorlig atomkraftulykke som fikk fatale konsekvenser, ikke minst for Ukraina. Selv om Norge er langt fra Tsjernobyl fikk den også konsekvenser for oss da vi var et av landene som mottok radioaktivt nedfall i etterkant av hendelsen. Ulykken viser hvorfor det er viktige å sikre atomkraftverkene og radioaktivt materiale, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.
— Norge har siden den gang gitt betydelig hjelp for å rydde opp, og vi ønsker nå, i samarbeid med Sverige, å gi nye bidrag. Avtalen som skal undertegnes i dag forsterker samarbeidet mellom våre land på dette området. Dette arbeidet er viktig for Europa, Ukraina og Norge, sier Solberg.