Dødens og råskapens ørken

Organ-tyverier. Tortur. Massevoldtekter. Vitnesbyrdene fra eritreiske kidnappingsofre i Sinai er rystende.

Eritreiske flyktninger hviler mens de venter på å bli smuglet inn i Israel over grensen fra Sinai i Egypt.

Fredag morgen ble

Les også

en norsk kvinne og en israelsk mann kidnappet

av maskerte og bevæpnede beduiner i Sinai i Egypt.

Området er

Les også

beryktet for sin kidnappingsfare

. Dette har spesielt eritreiske flyktninger, som rømmer nordover, mot Israel via Sudan og Egypt, fått merke.

I oktober i fjor kom den norske statssekretæren Torgeir Larsen hjem fra et besøk i en flyktningleir i Nord-Etiopia. Øynene hans var blitt åpnet, åpnet for hva eritreiske flyktninger som håper på et bedre liv risikerer å bli utsatt for. På bloggen sin på Utenriksdepartementets hjemmeside skrev han om opplevelsen.

Grov mishandling

«De færreste når fram. Mange utnyttes på det groveste av menneskesmuglere underveis – de kidnappes, selges, tortureres. Noen frastjeles organer under forferdelige forhold. Mange dør. Det handler om den verste form for utnyttelse av svake mennesker på flukt».

Han skriver om en jente som ble kidnappet, solgt og holdt fanget på Sinai-halvøya i Egypt i fem måneder: «Voldtatt og mishandlet på det groveste før hun kom seg fri. Historiene er så sterke at det føles i overkant å høre på mens også andre lytter, men beskjeden er klar: Ofrene vil ut med sine historier – for å advare, varsle og bidra til at noe gjøres».

Tidligere denne måneden rapportere BBC om bandene som kidnapper flytninger og krever løsepenger fra familiene deres. BBC intervjuet 17 år gamle Lamlam. De omtalte ham «som en av flere tusen som reiser fra Eritrea til Egypt hver år». Jenta viste frem ryggen sin — merket av dype arr.

- Kidnapperne fikk meg til å ligge før jeg ringte familien min og ba dem om å betale løsepenger. Med en gang en av foreldrene mine svarte, smeltet de brennende plast over ryggen og lårene mine. Jeg skrek og skrek og smerte, fortalte hun.

Vi håpet alle på døden. Det ville ha vært en flukt fra torturen. Zere, som var fanget av bevæpnede beduiner i Sinai .

BBC intervjuet også en mann, Zere, som hadde vært fanget sammen med henne i nesten ett år.

— De bandt fire-fem av oss sammen på et gulv. Så helte de vann på gulvet, og tok strøm i vannet slik at de kunne gi oss alle elektrosjokk. De lot oss sulte, de brente oss, og de lot oss ikke sove.

Zere fortalte at ni av de 20 som var fanget sammen med ham døde.

- Vi håpet alle på døden. Det ville ha vært en flukt fra torturen, sa han.

- Uten følelser

I 2011 og 2012 laget CNN to dokumentarer, "Death in the Desert" og "Stand in the Sinai" fra Egypt. CNN kalte Sinai en lovløs ørken. Kanalen avslørte at beduingjenger toturterte sine fanger, voldtok og skar ut organer de kunne selge på det svarte markedet.

CNNs journalist møtte en kvinne som hadde unnsluppet. Kidnapperne gjorde henne gravid.

— De er onde mennesker uten følelser. Jeg hylte "jeg er jomfru", men de brydde seg ikke, fortalte hun.