Verden

Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

Tyrkia kommer til å være mer aktiv i Syria det neste halvåret, opplyser den tyrkiske statsministeren. Han sier også at det syriske regimet begynner å se kurderne som en trussel.

  • NTB

– Vi sier at blodbadet må stoppe. Babyer, barn og uskyldige mennesker burde ikke dø. Det er derfor Tyrkia vil bli mer aktiv i å sørge for at situasjonen ikke blir farligere de neste seks månedene sammenlignet med før, sa statsminister Binali Yildirim under en pressekonferanse i Istanbul lørdag.

Han framholder at Tyrkia vil jobbe for et Syria som ikke er splittet i områder i henhold til etniske grenser, og han mener at en løsning for landet bør utarbeides av Iran, golfstatene, USA og Russland i fellesskap.

Les også

Forsker: – Det er ikke mulig for verdenssamfunnet å sitte og se på dette lenger

Kurdisk trussel

Ifølge statsministeren har det syriske regimet nå forstått at kurderne også er en trussel for Syria.

– Dette er en ny situasjon. Det er klart at regimet har forstått at den strukturen som kurderne forsøker å danne i nord, også har blitt en trussel for Syria, sier han.

Tyrkia fører krig mot den kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk siden av grensen, og har også gjennomført enkelte angrep mot kurdere på syrisk side av grensen.

Det syriske regimet og den syriskkurdiske YPG-militsen har imidlertid ikke ligget i krig med hverandre.

Amerikanske fly

Yildirims uttalelse kommer dagen etter at syriske fly for første gang bombet kurdiske stillinger i Nord-Syria, ved byen Hassakeh nordøst i Syria.

USA har fungert som en støttespiller for de syriske kurderne, som har fordrevet ekstremistgruppen IS fra store områder i den nordlige delen av Syria.

Amerikanske spesialsoldater opererer sammen med kurdiske militssoldater på bakken, og amerikanske fly satte fredag kursen mot byen for å beskytte disse. De syriske flyene forlot byen idet de amerikanske jagerflyene ankom, ifølge det amerikanske forsvaret.

Under pressekonferansen kalte Yildirim USA for en «strategisk partner».

– Det kan være oppturer og nedturer i forholdet mellom to land, men vi må fjerne elementene som skader vårt forhold, sa Yildirim med referanse til den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som bor i eksil i USA.

Gülen blir av tyrkiske myndigheter beskyldt for å stå bak kuppforsøket 15. juli.

  • Omran (5) er Syria-krigens nye symbol.
  • Hit, men ikke lenger: Her er de full stopp for flyktningene fra Irak og Syria.