Politiet frykter hevnangrep etter håndgranatdrap på åtteåring i Göteborg

Ingen er foreløpig pågrepet etter at en britisk åtteåring ble drept da en håndgranat ble kastet inn i en leilighet i Göteborg. Politiet håper å pågripe gjerningspersonen før det kommer et hevnangrep.

Ingen er pågrepet eller mistenkt etter eksplosjonen. Politiet undersøkte mandag morgen leiligheten og området rundt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB scanpix

Natt til mandag ble en sprengladning – trolig en håndgranat – kastet inn i en leilighet der fem barn og flere voksne lå og sov.

Svensk politi tror at det kan ha vært snakk om et gjengrelatert hevndrap, skriver Göteborgs-Posten. De ber nå om tips fra allmennheten og frykter at gjengkrigen trappes ytterligere opp hvis de ikke greier å oppklare saken innen kort tid.

Åtteåringen lå og sov da håndgranaten ble kastet inn i leiligheten i drabantbyen Biskopsgården natt til mandag. Han var bosatt i Birmingham i Storbritannia og var på besøk hos nære slektninger da angrepet skjedde. Ifølge politiet var det minst fem barn og flere voksne i leiligheten. De andre i leiligheten slapp fra det med lettere skader.

Gutten var på ferie med sin mor og to søsken, opplyser faren.

– Han var en skjønn gutt, en nydelig gutt. Han var så godt likt på skolen, og han jobbet virkelig med skolearbeidet. Han ønsket å gjøre det bra i livet uten å ta noen dårlige avgjørelser, sier faren til avisen.

Den drepte gutten bodde i England, sammen med sine foreldre, som er nederlandske statsborgere.

– Avskyelig

En mann som var oppført på adressen i Biskopsgården, er tidligere dømt for drap. Drapene skjedde under et angrep mot Vår Krog & Bar i Göteborg i mars 2015. To unge menn ble skutt og drept da flere maskerte personer stormet utestedet og begynte å skyte. Politiet betegnet angrepet som en ren likvidering.

Thomas Fuxborg, talsmann for politiet, opplyser at etterforskningen tar utgangspunkt i at drapet natt til mandag var gjengrelatert.

– Det kunne ha endt enda verre. Dette er avskyelig. Fra utsiden kan man ikke vite hvem eller hvor mange som befinner seg i leiligheten. At det rammer en åtteårig helt uskyldig gutt, er avskyelig, sier Fuxborg.

Hvis politiets hypotese stemmer, er det andre gang at den pågående gjengkrigen tar livet at et barn. I fjor døde fire personer, deriblant ei fire år gammel jente, da en bil eksploderte i Torslanda utenfor Göteborg. Etterforskningen pågår fortsatt. En 21-åring har vært pågrepet, men ble senere løslatt.

– Det finnes koblinger mellom de to sakene selv om de ikke henger direkte sammen. Men det er klart at jeg kommer til å følge denne etterforskningen nøye, sier aktor Stina Lundqvist til TT.

– Boområdet viktig

Amir Rostani, som er tilknyttet universitetet i Stockholm og forsker på gjengrelatert kriminalitet, tror at det bare er et tidsspørsmål før det kommer en ny hevnaksjon i Göteborg.

– Selv om det ikke skjer noe med én gang, så kommer det til å skje noe på lengre sikt, sier han.

Noen reell opptrapping tror Rostani imidlertid ikke at det blir.

– En opptrapping innebærer at det går til et nytt og høyere nivå. Problemet i Göteborg og særlig i visse områder som på Hisingen, er at situasjonen har vært alvorlig lenge, sier han.

Gjengene som nå ligger i krig med hverandre, er løst sammensatt og har en relativt uformell organisasjon, mener Rostani.

– Dette er grupperinger med geografisk tilknytning. Boområdet er viktig for dem, og de opererer i miljøet der de lever, sier han.

Vil du lese mer? Byen er på størrelse med Oslo - og har hatt 250 skyteepisoder siden 2013. Kriminelle gjenger står bak mange av dem. Aftenposten var i Göteborg tidligere i år. Her kan du lese reportasjen.

Og denne: – Vi har vært for naive og har derfor fått problemer, sier en selvkritisk ordfører i Göteborg. Les saken her.