Trump vil ha Clinton-stiftelsen etterforsket

Dersom Donald Trump blir valgt som president, vil han oppnevne en spesialetterforsker for å granske økonomien i Clinton-familiens stiftelse.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump fortsetter å omtale motkandidaten Hillary Clinton som kriminell.

Republikanernes presidentkandidat gjentok mandag at han mener USAs justisdepartement «opptrådte uetisk» da det gransket Hillary Clintons bruk av en privat epostserver.

Trump mener man ikke kan stole på at justisdepartementet eller FBI vil etterforske Clinton-stiftelsen etter at de bestemte seg for ikke å rettsforfølge den tidligere utenriksministeren i epostsaken.

På et valgkamparrangement i Akron i delstaten Ohio kom han nok en gang med kritikk mot justisminister Loretta Lynch fordi hun hadde et privat møte med tidligere president Bill Clinton mens departementets etterforskning pågikk.

– Jeg blir stadig mer sjokkert over det enorme omfanget av Hillary Clintons kriminalitet, sa Trump til tilhørerne i Akron.

– Sjokkert

Samtidig lovet Trump å sørge for at Clinton-stiftelsen blir nøye etterforsket dersom han slår Hillary Clinton i høstens presidentvalg.

– Jeg blir stadig mer sjokkert over det enorme omfanget av Hillary Clintons kriminalitet, sa Trump til tilhørerne i Akron.

Den kontroversielle presidentkandidaten hevdet også at Clinton som utenriksminister brukte stiftelsen til å skape et system der bare de som ga penger fikk delta.

– Vi har hjulpet millioner

Samme kveld, noen timer etter Trumps valgkamparrangement, sendte Bill Clinton ut en epost til rundt 500.000 støttespillere der han forsvarer arbeidet den veldedige stiftelsen har utført.

Hør podkast-episodentil Aftenposten Verden i spilleren under:

Clinton hevdet at stiftelsen, som han driver sammen med datteren Chelsea, har bedret livet til millioner av mennesker verden over, men innrømmet at det må skje endringer dersom hans kone blir USAs neste president.

– Siden Hillary startet sin valgkamp i 2015, har Chelsea og jeg gjort det tydelig at Clinton-stiftelsens arbeid bør fortsette dersom Hillary blir valgt, men at endringer vil være nødvendig. Selv om det er for tidlig å anta en seier i november, vil det være uansvarlig å ikke planlegge endringer nå som Hillary er partiets kandidat, skriver Bill Clinton.

Bill Clinton forsvarer arbeidet den veldedige stiftelsen har utført.

Bill ut av styret

Han har tidligere kunngjort at stiftelsen ikke lenger vil godta bidrag fra utenlandske regjeringer eller selskaper dersom Hillary Clinton vinner valget. I eposten skriver han at stiftelsen kun vil godta pengestøtte fra amerikanere og fra USA-baserte, uavhengige organisasjoner.

Clinton gjør det også klart at stiftelsen formelt vil endre navn fra The Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation til The Clinton Foundation, og at han vil trekke seg fra styret og ikke lenger samle inn penger til stiftelsen – dersom Hillary Clinton vinner valget.

Stiftelsens internasjonale arbeid vil bli overført til andre veldedige organisasjoner, som skal videreføre arbeidet.

Clinton-stiftelsen har fått kritikk både fra republikansk og demokratisk hold for å skape en betydelig interessekonflikt ettersom Clinton går for presidentvervet.