Verden

Amerikansk storavis: - Trump-støttespillere etterforskes for Russland-forbindelser

FBI, CIA og andre etterretningsenheter skal ha avlyttet kommunikasjon mellom flere nære Trump-rådgivere og russiske tjenestemenn, skriver The New York Times.

AP/Reuters/NTB Scanpix Foto: Minst tre av Donald Trumps støttespillere – Paul Manafort, Roger Stone og Carter Page – er i etterretningsmyndighetenes søkelys på grunn av sine mulige forbindelser til russiske tjenestefolk, ifølge The New York Times.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Donald Trumps tidligere kampanjeleder Paul Manafort er én av minst tre personer som nå etterforskes av en rekke amerikanske etterretningsbyråer for å undersøke mulige bånd til russiske tjenestefolk, melder The New York Times i en artikkel publisert sent torsdag kveld.

Den eksplosive nyheten kommer kvelden før Donald Trump skal innsettes som USAs 45. president, og vil trolig bidra til å prege dekningen av den historiske begivenheten.

Etterretningsbyråene har allerede konkludert med – og offentliggjort – at de mener at Russlands president, Vladimir Putin, aktivt jobbet for å påvirke det amerikanske valget slik at Trump skulle bli valgt som president.

 • Donald Trump sliter med å få raske godkjennelser i Senatet av statsrådene han har nominert. Nå ber han 50 av Barack Obamas folk bli, for å sikre kontinuitet.

Står frem i frykt for at Trump skal hindre etterforskningen

Etterforskningsbyrået FBI leder etterforskningen, ifølge The New York Times, men etterretningsbyråene CIA, NSA og finansdepartementets krimenhet skal også være involvert.

I tillegg til Manafort skal også rådgiverne Carter Page og Roger Stone være under etterforskning, skriver avisen, som sier at rundt «et halvt dusin» kilder har bekreftet saken.

– Noen av dem fortalte at de bidro med informasjon nå fordi de frykter at den nye administrasjonen kommer til å sette kjepper i hjulene for etterforskningen. Samtlige ba om å være anonyme fordi de ikke er autorisert til å diskutere disse sakene, skriver avisen.

I tillegg til denne etterforskningen har etterretningskomiteen i Senatet kunngjort at de ønsker å sette i gang en egen etterforskning for å undersøke mulige forbindelser mellom Trump-kampanjen og russiske tjenestefolk.

Manafort og Stone benekter beskydningene

Det er uklart om FBI-etterforskningen tar for seg kommunikasjon som skjedde som et ledd i Donald Trumps valgkampapparat eller om den omfatter Trump selv, skriver The New York Times.

Det er heller ikke avdekket noen funn i etterforskningen, som i Manaforts tilfelle begynte allerede på forsommeren i fjor.

Manafort benekter på det sterkeste at han har gjort noe galt.

– Jeg har aldri hatt noe forhold til russiske myndigheter eller til noen russiske tjenestefolk. Jeg hadde aldri kontakt med noen og beordret heller ingen andre til å være i kontakt med noen, sier han til The New York Times.

Stone sier at ideen om at han har forbindelser til russisk etterretning er «fullstendig falsk».

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Russland
 3. Vladimir Putin
 4. Etterforskning
 5. FBI
 6. The New York Times