Etter skandalen solgte de flere biler enn noensinne

Høsten 2015 ble Volkswagen-skandalen om utslippsjuks avslørt. I 2016 solgte selskapet rekordmange biler.

Volkswagen lanserte i helgen en ny modell av Tiguan på en messe i Detroit.

Volkswagen solgte over 10,3 millioner biler i 2016 og kan dermed true Toyota om tronen som verdens største bilprodusent. Med i det tyske selskapets portefølje er også bilmerker som Audi, Porsche og Skoda.

Kjøperne ikke påvirket?

Samtidig som Volkswagen fortsatt sliter med søksmål og politietterforskninger etter skandalen, kunne de altså tirsdag melde om svært solide salgstall i året som gikk. Lite tyder dermed på at bilkjøperne har latt seg påvirke av den massive omtalen som ble selskapet til del i kjølvannet av fusket. Lureriet besto – enkelt fortalt – i at 11 millioner dieselbiler var programmert til lavere utslipper i kontroller enn under kjøring.

Toppsjefen: – Utfordrende år

– 2016 var et svært utfordrende år for oss. Vi tok steg for å håndtere og legge bak oss dieselkrisen, sier Volkswagens toppsjef Mathias Müller i en pressemelding tirsdag.

Han sier de likevel klarte å stabilisere driften under vanskelige forhold. Selskapet har varslet kutt av 30.000 arbeidsplasser.

– Det faktum at vi leverte over 10 millioner kjøretøyer til kunder i fjor, styrker selskapet og merkene på vår vei mot fremtiden, sier han.

Søksmål og arrestasjoner

Selskapet sliter fremdeles med ettervirkningene etter skandalen. I USA har de inngått en avtale om å betale 15 milliarder dollar til bilkjøpere. I både Tyskland og USA har investorer – blant andre Oljefondet – saksøkt dem. I helgen ble selskapets tidligere sjef for å overholde USAs miljøkrav, Oliver Schmidt, arrestert av politiet på flyplassen i Miami.

Tirsdag kveld melder DPA at Volkswagen skal være nær et forlik om å betale amerikanske myndigheter 4,3 milliarder dollar. Ifølge selskapet vil et forlik bety at kriminaletterforskningene avsluttes.

Volkswagen viste i Detroit mandag frem en elektrisk konseptbil de har kalt I.D. Buzz.

Satser mer på elbiler og selvkjørende

Salget i 2016 gikk imidlertid bedre i alle verdensdeler, unntatt Sør-Amerika. I Kina har selskapet opplevd en eventyrlig vekst. I desember alene fikk 390.600 kinesere sine flunkende nye VW-nøkler.

I 2017 varsler VW-sjefen fortsatt satsing på selvkjørende biler og elbiler. I løpet av 2017–18 vil de lansere ti nye elektriske modeller. Det kommer også nye versjoner av mer tradisjonelle biler som Volkswagen Polo og Touareg, Skoda Yeti, Seat Ibiza, Porsche Cayenne, Audi A8 og Bentley Continental GT.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.