Verden

Dette skjedde i kulissene da Donald Trump sendte sin talsmann for å skjenne på pressen

En synlig hissig Donald Trump mislikte sterkt medienes omtale av oppslutningen om innsettelsesseremonien.

Donald Trump på vei fra Det ovale kontor til Roosevelt-værelset for å møte næringslivsledere mandag. Han skal lørdag ha vært misfornøyd med sin pressetalsmann, men godt fornøyd mandag. Pablo Martinez Monsivais, AP/ NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Lørdag ettermiddag ble pressen i Det hvite hus hasteinnkalt til sin første presseorientering av president Donald Trumps talsmann, Sean Spicer.

Den handlet i hovedsak om oppslutningen rundt innsettelsen dagen før og en feilaktig twittermelding fra en reporter om at Martin Luther King-bysten var fjernet fra Det ovale kontor.

Ble tatt i faktafeil

Mediene fikk høre at de hadde opptrådt «skammelig». Spicer kom med flere påstander som det senere er fastslått var feilaktige.

Hva skjedde i Det hvite hus?

Nå forteller The Washington Post historien om hva som skjedde i kulissene denne lørdagen og om forholdene i Det hvite hus de første dagene av Trumps presidentskap.

Avisen oppgir å ha et dusin kilder for sin artikkel. Kildene er høytstående medlemmer av Trumps administrasjon og rådgivere som står den nye presidenten nær.

Trump slo på TV

Trump kom lørdag formiddag tilbake til Det hvite hus etter å ha deltatt på den siste offisielle delen av innsettelsesprogrammet, et flerreligiøst bønnemøte. Han skrudde på TV-en. Der fikk han se en sammenstilling av bilder fra innsettelsen dagen før med bilder fra de massive protestdemonstrasjonene som da pågikk i Washington og verden rundt, blant annet i Oslo. Bildene fra dagen før viste store, tomme, hvite felter i Washingtons The Mall.

Mens pressetalsmann Sean Spicer fremdeles pakket opp flytteesker på sitt kontor i vestfløyen av Det hvite hus, ble Trump ifølge avisens kilder synlig og i økende grad hissig.

Fire ting bidro til Trumps harme:

 1. Kommentatorer på TV snakket om svakt oppmøte til innsettelsen.
 2. Parkvesenet hadde retvitret bilder som ga en ufordelaktig sammenligning med Barack Obamas 2009-innsettelse.
 3. En journalist hadde feilaktig tvitret at Martin Luther King-bysten var fjernet fra Det ovale kontor.
 4. Kjendiser i protestaksjonene fordømte den nye øverstkommanderende med sterke ord. Artisten Madonna brukte for eksempel en formulering som «Jeg har tenkt mye på å blåse Det hvite hus i luften».

Trump ga klar beskjed

Rådgivere foreslo at han selv kunne slå tilbake på Twitter. Lederen av innsettelseskomiteen, Thomas J. Barrack jr., tilbød seg å komme med en offisiell kunngjøring om menneskemengdene fredagen. Trump ville ikke høre snakk om noen av disse løsningene og var ubøyelig.

Han ga klar beskjed om at han ville ha et glødende svar, og det skulle hans pressetalsmann stå for.

Åpnet ikke for spørsmål

Dermed møtte Spicer pressen og refset dem for med vilje å komme med usannheter.

– Disse forsøkene på å redusere entusiasmen for innsettelsen er skammelig og feilaktig, sa han.

Det ble ikke åpnet for spørsmål. Vesentlige deler av innholdet i det han sa, ble raskt ettergått og avvist av medienes faktasjekkere.

Trump: Ikke kraftig nok

Mange kritikere mente Spicer hadde gått for langt og risikert sin troverdighet i sitt første møte med pressekorpset i Det hvite hus.

Ifølge The Washington Posts kilder mente Trump derimot at talsmannens angrep på mediene ikke var kraftig nok. Han mislikte også at Spicer hadde fremført kunngjøringen med å lese høyt fra et manus.

– Støtten underspilles

Trump har vært forbitret – og til og med rasende – over det han ser som medienes svikt i å speile størrelsen på hans prestasjoner. Da Spicer mandag igjen møtte pressekorpset, tok han opp dette.

– Det er et konstant forsøk på å underdrive den enorme støtten han har. Det er hele tiden folk som sier «han kommer ikke til å få til det eller det». Det er til tider frustrerende, sa Spicer.

Trump fornøyd med Spicer mandag

Spicer skal ikke ha vært Trumps førstevalg. Han skal ha ønsket seg en kvinnelig pressetalsmann, men lot seg overtale av blant andre stabssjef Reince Priebus til å velge partiveteranen Spicer.

Etter mandagens presseorientering sa Trump til sine rådgivere at han var godt fornøyd med Spicers mer selvsikre og avslappede opptreden.

Trump roste Conway

Her er noen andre innblikk The Washington Post har fått etter de første dagene med Trumps hvite hus:

(Deler av denne artikkelen er basert på innhold fra The Washington Posts nyhetstjeneste som Aftenposten abonnerer på og har norsk enerett til artikler fra.)

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Medier
 3. USA
 4. Presidentvalget i USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  CNN sendte ikke direkte fra Det hvite hus. Trumps krig med mediene tar seg opp.

 2. VERDEN

  Trumps pressetalsmann: – Av og til kan vi være uenige om hva som er fakta

 3. VERDEN

  Donald Trumps pressetalsmann trekker seg

 4. VERDEN

  Det hvite hus hevder rekordmange så Trump bli tatt i ed. Faktasjekken viser at det er feil.

 5. VERDEN

  Det hvite hus nektet enkelte medier adgang til pressemøte

 6. VERDEN

  Trumps omstridte pressetalsmann tilbake på podiet