Verden

Reuters: Opp mot 200 kurdiske militssoldater drept nord for Aleppo

Opptil 200 kurdiske militssoldater skal være drept i flere tyrkiske flyangrep nord for Aleppo, ifølge den tyrkiske hæren.

YPG-soldater fotografert i Qamishli i det nordøstlige Syria tidligere i år. Foto: RODI SAID / X03675

 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist
 • NTB

Den tyrkiske hæren opplyser at de onsdag gjennomførte 26 luftangrep mot det de kaller 18 syriskkurdiske mål i Nord-Syria.

Angrepene skal ifølge hærens egne estimater ha drept 160 til 200 militssoldater, melder Reuters.

Tyrkias hær opplyste torsdag at de bombet den kurdiske YPG-militsen fordi fem artillerigranater var blitt avfyrt mot et ubebodd område i Hatay-provinsen, en del av Syria som en tyrkiskstøttet milits kontrollerer i Nord-Syria, melder Reuters.

Tallene er imidlertid svært usikre.

Lederen for de kurdiske styrkene i Syria sier ved 09-tiden torsdag morgen til nyhetsbyrået AP at kampene pågår fortsatt, men at det ikke er mer enn 10 drepte så langt.

Målet til de tyrkiske luftangrepene er den syriskkurdiske YPG-militsen, som er støttet av USA i kampen om å velte Syrias president Bashar al-Assad.

USA bruker også YPG som en alliert i kampen mot IS, Den islamske staten.

NATO-landet Tyrkia har på sin side anklaget YPG for å stå bak terror på tyrkisk jord.

Det var tre landsbyer nord for Aleppo som var målet for angrepene, melder Reuters. YPG skal nettopp ha erobret disse tre landsbyene fra IS.

Kamp om å overta IS-terreng

Redaktør av nettstedet tyrkiskpolitikk.no Morten Myksvoll sier bakteppet for kampene som pågår nå er en forståelse av at IS er i ferd med å falle.

– Dermed blir det full kamp om hvem som skal rykke inn i de terrengene de mister. Tyrkia har rykket frem veldig hardt siden august. Det har satt i gang et race også fra kurdisk side, sier Myksvoll.

Tyrkia er oppsatt på å forhindre at kurderne får knyttet sammen tre kurdiskkontrollerte områder i Nord-Syria, skriver Reuters. Disse tre områdene ligger langs Syrias grense mot Tyrkia, og dersom de skulle bli koblet sammen, så ville Tyrkia miste sin direkte landforbindelse med resten av Syria.

Terrorliste

Militssoldatene tilhørte den kurdiske YPG-militsen, som har tette bånd til PKK-geriljaen i Tyrkia.

PKK står både på Tyrkias, EUs og USAs liste over terroristorganisasjoner, men YPG-militsen får likevel amerikansk støtte i kampen mot IS og kontrollerer flere områder nord i Syria.

The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at det ble gjennomført rundt 20 flyangrep mot området, men kan ikke gå god for det høye tapstallet.

Bekrefter angrep

Ifølge SOHR er så langt elleve YPG-soldater bekreftet drept og 24 andre såret i flyangrepene, som ble etterfulgt av beskytning fra tyrkiske stridsvogner og artilleri.

En av lederne i YPG-militsen, Mahmoud Barkhadan, opplyste torsdag morgen at det tyrkiske angrepet fortsatt pågikk og at de første rapportene fra området går ut på at ti militssoldater er drept og rundt 20 såret.

YPG-militsen har de siste dagene hatt framgang mot den ytterliggående islamistgruppa IS nord for Aleppo.

Blant målene Tyrkia har angrepet det siste døgnet, var minst ni bygninger som YPG benyttet som hovedkvarter, våpenlagre og boligkvarter, og flere av militsens kjøretøy ble også ødelagt.

 • Les også: Tyrkia anklager USA-støttet kurdisk milits for terror – presser USA til å velge side

Les mer om

 1. Syria
 2. Tyrkia
 3. USA
 4. Nato
 5. Bashar al-Assad
 6. Terror