Verden

Første dødsoffer etter kjempeorkanen Harvey

NEW YORK/OSLO (Aftenposten): En person er funnet omkommet etter orkanen i Texas, opplyser ordføreren i Rockport, Charles J. Wax.

Innbyggerne langs kysten av Texas har forberedt seg på orkanen Harvey.
  • Christina Pletten
    Kommentator

Personen ble funnet omkommet etter en brann i et hus i Rockport, opplyste Wax på en pressekonferanse lørdag kveld, ifølge Reuters.

Orkanen Harvey ble oppgradert til kategori 4, og traff kysten av Texas like før midnatt amerikansk tid. President Donald Trump har erklært at stormen er en katastrofe. Den akutte faren for omfattende ødeleggelser har blitt redusert lørdag.

Meteorologene har nedgradert styrken til kategori 1, etter at den ble oppgradert til kategori 4 fredag kveld. Nedgraderingen skjedde noen timer etter at orkanen hadde nådd kysten av Texas, melder ABC News.

Over 211.000 husstander er strømløse, flere personer har blitt skadd og Harvey har ført til materielle skader på hus mange steder i delstaten. Enkelte steder har det kommet store mengder regn, sør i Texas opptil 25 cm etter at stormen slo til.

Meteorologene omtalte orkanen som «livstruende» etter at den på få dager har gått fra å bli klassifisert som en tropisk storm til kategori 4, som er den nest høyeste kategorien på skalaen.

  • Innbyggere i Texas forbereder seg på det verste. Orkanen Harvey kan bli den verste på 10 år.

Lørdag ble det målt vindkast opp mot 60 meter pr. sekund. Orkanen traff land nord for Corpus Cristi rundt halv seks norsk tid. Etter hvert ble den nedgradert, og klokken 05 lokal tid var den nede på kategoeri 1.

Delstatsmyndighetene i Texas frykter at flere mennesker kan være fanget under hus som har rast sammen, ifølge NTB.

Sterk vind, store nedbørsmengder og oversvømmelser samt at fasttelefon- og mobilnett er satt ut av spill, gjør det vanskelig for redningsmannskapene å få oversikt over situasjonen.

Det var på forhånd varslet enorme mengder nedbør, og derfor var det flomfaren som ble regnet som den største utfordringen. Selv om stormen er nedgradert sier meteorologene til CNN at uværet - med mye regn - kan komme til å vare i flere dager.

President Donald Trump har på oppfordring fra Texas-guvernør Greg Abbott erklært at orkanen er en stor katastrofe. Dette vil frigi flere ressurser til redningsarbeidet. På Twitter sier Trump at han følger med på utviklingen fra Camp David, og han ber folk holde seg trygge.

Skolebygning kollapset

De første meldingene om materielle skader som følge av Harvey kom inn fra de mest utsatte områdene vest for Houston lørdag morgen, norsk tid.

Det kom meldinger fra byen Rockport om at en skolebygning hadde kollapset eller blitt delvis ødelagt. Det dreide seg om Texas High Scool i byen, som ligger sørvest for Houston. Andre meldinger lørdag morgen, bl.a. i avisen «Statesman», gikk ut på at det var folk innesperret i ruinene.

I Rockport har også byens tinghus ha fått alvorlige skader, melder KIII 3 NEWS og det er også blitt registrert store skader i gamlebyen. Det meldes også om skader på tak og kjøretøy. Rundt 10 personer skal til nå være behandlet for skader de er påført i uværet.

Folk har forberedt seg på å være inne lenge, og har hamstret matvarer og andre nødvendigheter.

En rekke flyvinger er blitt kansellert som følge av orkanen. Ulike arrangementer, som var planlagt denne helgen, er også enten avlyst eller utsatt på grunn av Harvey.

– Skriv personnummer på armen

Syv fylker på Texas' kyst har beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder.

Fungerende ordfører i Rockport, Patrick Rios, sier til en lokal TV-kanal at de som velger å bli værende i området, bør skrive personnummeret sitt på armen med tusj.

Stormen traff land like nord for Corpus Cristi og stormsenteret strakte seg helt opp til Houston.

Som en følge av uværet er det ca. 20.000 cruise-passasjerer som ikke vet om de kommer i land i Galveston etter planen søndag. Havnen der ble stengt fredag på grunn av orkanen.

Et trafikklys ligger på bakken i Corpus Cristi etter å ha blitt blåst over ende.

Kan ramme tusenvis av nordmenn

– Foreløpig merker vi ikke så mye til stormen her i Houston, men vi forventer at det er regnet som blir det verste, sier den norske konsulen i Houston, Ingunn Martinsen Oudia til Aftenposten.

Det bor rundt 5000 nordmenn i Texas. Mange av dem er knyttet til delstatens oljevirksomhet. Turistene som er i Texas har registrert seg hos konsulatet har fått tekstmelding om at de må evakuere dersom de er i de verst rammede områdene.

– De er vant til å håndtere denne typen vær i dette området, så forhåpentligvis går det bra, sier Oudia.

Satellittbilde av stormen fra NASA, tatt torsdag.

En av de kraftigste orkanene noensinne

Orkanen Harvey vil trolig ramme de samme områdene som en av de kraftigste og dødeligste orkanene som noen gang har truffet USA, den som traff Indianola i Texas i 1886 og kostet om lag 150 mennesker livet.

Det nasjonale orkansenteret opplyser at stormen i Indianola er den femte kraftigste orkanen som noen gang har rammet landet. Bare orkanen i Florida Keys i 1935, Camille (1969), Katrina (2009) og Andrew (1992) har vært kraftigere.

– Harvey kommer til å havne i den samme kategorien, sier Kerry Emanuel, professor i meteorologi ved MIT.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Vær