Verden

Erdogan bruker nazi-sammenligning overfor Tyskland - igjen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har enda en gang brukt nazi-ordet. Nå skjedde det fordi Angela Merkel ønsker å stenge døren for tyrkisk EU-medlemskap.

Tyrkias president kritiserer nok en gang Tysklands forbundskansler Angela Merkel. AP / NTB scanpix

 • NTB

– Jeg sier ikke at du er en nazist, en fascist. Jeg forklarer hendelsen. Denne hendelsen er nazisme. Dette er fascisme, sa Recep Tayyip Erdogan onsdag.

Han kom med kraftsalven etter at forbundskansler Angela Merkel og sosialdemokratenes motkandidat, Martin Schulz, nylig kom med uttalelser under en fjernsynssendt valgdebatt i Tyskland.

– Det må være klart at Tyrkia ikke bør bli medlem av EU, sa Merkel i debatten.

Tirsdag fulgte Merkel opp i en tale til nasjonalforsamlingen der hun sa at hun vil ta opp temaet med EU-kolleger på neste EU-møte i oktober.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel i debatten med SPD-leder Martin Schulz søndag kveld der hun sa at Tyrkia ikke bør bli EU-medlem. TT / NTB scanpix

Medlemskapssamtalene bør enten suspenderes eller avsluttes, sa Merkel til de tyske folkevalgte.

– Jeg sier til Merkel: Hvis du ikke er i stand til å tolerere EUs forhold til Tyrkia, vær modig og si det, og gjør det som trengs, sa Erdogan onsdag.

«Tyrkias fiender»

Han gjentok samtidig sin oppfordring til tyrkere bosatt i Tyskland til «ikke å stemme på Tyrkias fiender», noe han også sa i forrige måned.

I april anklaget Erdogan tyske politikere for «nazipraksis» etter at tyske myndigheter avlyste flere tyrkiske valgarrangementer der Erdogan ønsket å samle støtte til folkeavstemningen om mer makt til seg selv.

Tyrkias president står fast på at Tyrkia ikke har endret sin holdning til EU og at landet har oppfylt sine forpliktelser på veien til mulig EU-medlemskap.

EU viser derimot en holdning som er preget av hykleri og politisk umoralskhet, mener Erdogan. Han oppfordrer Brussel til å si klart ifra hvor EU står.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Tyrkia
 2. Tyskland
 3. EU
 4. Recep Tayyip Erdogan
 5. Angela Merkel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Merkel: Tyrkia blir aldri EU-medlem

 2. VERDEN

  400.000 syriske flyktninger på vei mot Tyrkia. Hjelpeorganisasjoner bygger 10.000 nye hus.

 3. VERDEN

  Flere knuter på tråden

 4. VERDEN

  Merkel og Macron vil diskutere Idlib med Putin og Erdogan

 5. VERDEN

  Merkel og Macron til Istanbul

 6. VERDEN

  Erdogan: Ikke sikkert Tyrkia ratifiserer Parisavtalen